Ce vitamine au dovleceii? Cinci rețete inedite pentru această vară

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 mar 2024, 01:10
Dovleceii sunt foarte întâlniți în grădinile și frigiderele românilor datorită beneficiilor pe care le aduc organismului uman
Sursa: Unsplash

Dovleceii sunt foarte întâlniți în grădinile și frigiderele românilor datorită beneficiilor pe care le aduc organismului uman.

Dovlecelul este folosit adesea în preparate deoarece conține puține calorii, datorită conținutului ridicat de apă, de peste 90%. Iată cinci rețete inedite pentru această vară pe care le puteți încerca. 

Citește și: 4 rețete delicioase și simple de Gordon Ramsay

Ce vitamine au dovleceii?

Ce vitamine au dovleceii?
[Sursa: Unsplash]

Dovlecelul are un conținut ridicat de apă, iar acesta este principalul motiv pentru care acest aliment este inclus într-o multitudine de rețete sănătoase, ideale pentru o dietă echilibrată. Consumul de dovlecel poate îmbunătăți digestia, dar poate și ajuta în cazul problemelor digestive, iar acest lucru este datorat fibrelor, nutrienților și apei pe care o conține. Consumul regulat de dovlecel sau diferite preparate ce îl conțin poate preveni ulcerul și cancerul de colon.

Această legumă des întâlnită în România conține și antioxidanți, alături de diferite proprietăți antiinflamatorii, probleme ce pot fi încetinite prin intermediul consumului de dovlecei. Este ideal ca persoanele ce suferă de diabet să consume dovlecei, aceasta fiind o legumă ce ajută la reglarea nivelul de insulină din corp. Fibrele pe care le conține dovlecelul ajută organismul să nu mai producă cantități mari  de insulină pentru a procesa zahărul, lucru care previne diabetul. 

Citește și: Ce trebuie să mănânci pentru a avea o piele sănătoasă

Cinci rețete inedite pentru această vară

Cinci rețete inedite pentru această vară
[Sursa: Unsplash]

Dovlecei cu mozzarella, lămâie și mentă

Ingrediente:

  • 2 dovlecei
  • 3 grăunți usturoi
  • 3 linguri ulei
  • frunze mentă
  • sare
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 125 gr mozzarella

 

Mod de preparare: 

Pentru acest preparat va trebui să spălăm foarte bine dovleceii, după care să îi uscăm cu un șervețel. Urmează să îi tăiem pe jumătate și să îi crestăm, adăugăm sare și îi lăsăm timp de 30 de minute pentru a își lăsa apa, după care îi uscăm cu un alt șervețel. Într-o tigaie adăugăm două linguri de ulei, după care punem la rumenit dovleceii, timp de câteva minute. 

Se întorc dovleceii cu partea crestată în sus și se pune un pahar de apă, după care îl lăsăm până toată apa s-a evaporat. După ce apa s-a evaporat, dovleceii se vor pune într-o tavă și se pun la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade Celsius. Este timpul să facem un amestec special pentru această rețetă, mai exact vom pune într-un bol usturoiul tăiat mărunt, menta mărunțită, zeama de lămâie, o lingura de ulei și sare după gust.  

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Când dovlecelul este gata putem adăuga amestecul preparat anterior, după care adăugăm cașcavalul.

Cuiburi din dovlecei cu ouă

Ingrediente:

 

  • 2 dovlecei
  • 2 grăunți usturoi
  • pătrunjel
  • sare, piper
  • 3 linguri ulei
  • 4 ouă
  • 8 felii de cașcaval
  • 25 gr unt

Mod de preparare: 

Pentru acest preparat suntem nevoiți să dăm dovlecelul pe răzătoare, după care îi punem în tigaia în care am adăugat uleiul și usturoiul. După ce punem dovleceii în tigaie va trebui să adăugăm apă, dar și sare și piper după gust. Se călește totul pentru aproximativ 15 minute până se înmoaie dovleceii și scade apa. 

Acum este momentul să ne construim cuiburile, iar acest lucru se face cu ajutorul unei linguri, formându-se o adâncitură în locurile în care ne dorim, locuri în care vom adăuga 2 felii de cașcaval și un ou, alături de puțin unt. Se acoperă tigaia cu un capac și se tine pe foc până se coc ouăle. 

Rulouri din dovlecei

Ingrediente:

 

  • 1 dovlecel
  • 100 gr cremă de brânză
  • 10 felii salam
  • sare, mărar
  • 2-3 roșii micuțe

 

 

Mod de preparare: 

Dovleceii se vor tăia felii, de aproximativ 2 mm grosime, pe care le asezonăm cu sare și le prăjim pe gril. Pe fâșiile de dovlecel se pune crema de brânză, salamul și se rulează, după care le așezăm pe feliile de roșii. 

Salată de dovlecei cu cartofi și maioneză de cartofi și usturoi

Ingrediente:

 

  • un dovlecel
  • 3 cartofi fierți
  • 2 lingurițe de muștar
  • 100 ml ulei
  • 3 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • mărar
  • pătrunjel

 

Mod de preparare: 

Dovlecelul va trebui să fie opărit pentru această rețetă, după care îl zdrobim cu o furculiță și îl punem la scurs. Cartofii trebuie și aceștia fierți, după care îi dăm pe răzătoare și îi amestecăm cu dovlecelul scurs. Maioneza de cartofi o vom realiza dintr-un cartof pe care îl amestecăm cu 2 lingurițe de muștar, ce se adaugă peste amestecul de cartofi și dovlecei. 

Se amestecă și se potrivește de sare și de piper și se adaugă usturoiul, după care putem să mâncăm alături de roșii și alte legume.

Supa crema de dovlecei  

Ingrediente:

 

  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 3 cepe mici
  • 1 cartof mic
  • sare
  • piper
  • ulei (sau unt)
  • apa

Mod de preparare: 

Într-o oală se adaugă un litru de apă, în care adăugăm dovlecelul tăiat în bucăți mari, morcovul tăiat în două, ardeiul gras, ceapa, cartoful tăiat în patru. Se adaugă un praf de sare și o linguriță de ulei, după care se lasă la fiert maxim 20 de minute. Puteți să păstrați zeama sau să o folosiți atunci când vă pasați fructele, astfel încât supa cremă să iasă delicios. 

Citește și: De ce este bine să consumăm sfeclă roșie? Iată ce beneficii are pentru organismul nostru

Surse: libertatea.ro, pofta-buna.com