C onsumul ridichiilor contribuie la contracararea efectelor radicalilor liberi și consolidarea sistemului imunitar, sprijinind organismul în lupta împotriva bolilor. Acidul folic, fibrele, riboflavina, potasiul, cuprul, magneziul, calciul și vitamina B6 prezente în ridichi aduc beneficii organismului.
Îmbunătățesc digestia
Grație prezenței însemnate de fibre dietetice, ridichile contribuie la îmbunătățirea procesului digestiv și la accelerarea metabolismului. De asemenea, ele conferă o senzație de sațietate, fiind bogate în fibre, și astfel sprijină menținerea nivelului optim de zahăr în sânge.
Conform experților, frunzele de ridichi sunt considerate benefice. Un studiu din 2008, desfășurat pe rozătoare, indică faptul că frunzele de ridiche reprezintă o bună sursă de fibre care sprijină îmbunătățirea funcției digestive. Aceasta se poate datora, în parte, stimulării producției de bilă.
Conțin cantități mari de fier
Ridichile sunt o sursă bogată de fier, iar acestea joacă un rol crucial în menținerea sănătății celulare, precum și în păstrarea aspectului sănătos al pielii, părului și unghiilor tale.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cum să consumi ridichile
- Taie ridichile felii subțiri și servește-le crude, asezonate cu sare ori cu brânză.
- Prăjește o felie de pâine, unge-o cu unt și pune peste felii de ridiche și servește-o pe post de gustare.
- Încinge ulei de măsline și sotează câteva felii de ridiche. Adaugă sare și piper și servește ridichile pe post de garnitură.
- Ridichile murate sunt gustoase și pot însoți orice preparat.
- Folosește ridichile în supe, în salate, în sosuri și în sandvișuri.
Informații nutriționale pentru 100 g de ridichi
- Calorii: 16 kcal
- Grăsimi: 0 g
- Colesterol: 0 g
- Sodiu: 39 mg
- Carbohidrați: 3 g
- Proteine: 1 g
- Calciu: 2%
Beneficii pentru sănătate
De-a lungul istoriei, chinezii au considerat că ridichile și alte legume din familia Brassica, precum varza, conopida și napții, contribuie la menținerea unei stări generale de bine.
Ridichile, clasificate ca legume rădăcinoase mici și cu un conținut scăzut de calorii, furnizează doar 16 calorii per 100 de grame. Cu toate acestea, ele reprezintă o sursă extrem de valoroasă de antioxidanți, electroliți, minerale, vitamine și fibre dietetice.
Vitamina C reprezintă un antioxidant solubil în apă esențial pentru sinteza de colagen în organism. Aceasta contribuie la eliminarea radicalilor liberi și sprijină creșterea imunității. În plus, aceste legume conțin cantități adecvate de folati, vitamina B-6, riboflavina, tiamina, precum și minerale precum fier, magneziu, cupru și calciu.
Ridichile conțin, de asemenea, o bogăție de fitochimicale, printre care se numără zeaxantina, luteina și betacarotenul, care sunt flavonoizi antioxidanți eficienți în procesul de detoxifiere.
Capacitatea totală de acțiune antioxidantă a acestora, măsurată prin valoarea ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen), atinge 1736 micromoli TE/100 g.
Ridichea poate conține goitrogeni, compuși prezenți și în crucifere și legume din familia Brassica, precum conopida, broccoli, etc. Goitrogenii pot determina inflamarea glandei tiroide, iar consumul plantelor care conțin acești compuși ar trebui evitat de către persoanele cu disfuncții tiroidiene. Cu toate acestea, aceste legume pot fi consumate în mod liber de către persoanele sănătoase.