Ce vitamine au urzicile

Autor: Denisa Irimia

Celebra pentru proprietățile sale tonice, antiinflamatoare și cicatrizante, urzicile reprezintă primele plante ale primăverii care contribuie la procesul de detoxifiere al organismului.

Pe vremuri, circula vorba că cei care consumă urzici în luna martie se vor bucura de sănătate pe tot parcursul anului.

Citește și: Ce beneficii pentru sănătate are loboda: Reglează procesele digestive și susține sistemul imunitar

Ce vitamine au urzicile

Experții confirmă multiplele avantaje ale acestei plante remarcabile. Urzica se distinge prin conținutul său ridicat de carotenoide (provitamina A), cu proprietăți regeneratoare remarcabile pentru piele și mucoase, și este bogată în vitamine esențiale precum B2, C, și K.

De asemenea, este o sursă importantă de acizi, inclusiv acid folic și pantotenic, alături de flavonoide, taninuri și uleiuri volatile, toate aceste substanțe fiind cunoscute pentru beneficiile lor în ceea ce privește efectul tonic, cicatrizant și antiinflamator.

„Datorită proprietăţilor antianemice, remineralizante, hemostatice, antidiareice şi hipoglicemiante, urzica se foloseşte în tratarea unei game variate de afecţiuni. De la hipertensiune şi până la nivelul crescut al glucozei din sânge şi anemie", a explicat Marian Grigore, specialist în apifitoterapie, citat de adevarul.ro.

Afecțiunile cardiace și alergiile pot fi ameliorate și tratate cu ajutorul remediilor bazate pe urzică. Prin urmare, atât infuzia de urzică cât și tinctura de urzică sunt preconizate în lupta împotriva problemelor legate de tensiunea arterială crescută și a tahicardiilor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Aceste preparate din urzică au fost recunoscute pentru potențialul lor benefic în gestionarea și îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular, oferind alternative naturale pentru tratarea afecțiunilor legate de inimă și reacțiilor alergice.

Urzica joacă un rol esențial în procesul de detoxifiere a organismului, contribuind la eliminarea substanțelor nocive și la menținerea echilibrului general al sănătății.

Datorită conținutului său de vitamine și minerale, urzica reprezintă o sursă importantă de nutrienți esențiali, inclusiv vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2, precum și minerale esențiale precum fierul, magneziul, calciul, siliciul și clorofila.

Citește și: Ce au descoperit experții despre untul de muscă? Noul aliment ce poate ajunge pe rafurile magazinelor

10 beneficii ale buruienii de primăvară

  1. Vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul de apărare al organismului.
  2. Acţionează bactericid, limitând sau înlăturând multiplicarea bacteriilor. Are efect benefic în bronşite şi astm. Fluidifică secreţiile bronhice şi favorizează eliminarea lor prin expectoraţie.
    De asemenea, combate tusea.
  3. Ajută de detoxifierea organismului de substanţe chimice şi metale grele.
  4. Stimulează metabolismul şi secreţia bilei, cea pancreatică, gastrică şi intestinală. Urzicile sunt benefice în combaterea problemelor digestive, precum diareea, dizenteria şi stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Acţionează împotriva viermilor intestinali.
  5. Conţine antihistaminice naturale care sunt eficace pentru diferite alergii. Urzica decongestionează căile respiratorii, uşurează respiraţia, reduce mâncărimile şi secreţiile şi reduce inflamarea mucoaselor.
    În tratarea acestor alergii se poate folosi pulberea de urzica. Se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriţă, timp de 2-3 săptămâni.
  6. Activează procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor şi trombocitelor; fluidifică sângele.
  7. Scade glucoza în sânge.
  8. Urzica uscată (administrată sub formă de ceai sau pulbere) ajută la subţierea sângelui, scăzând astfel tensiunea şi mărind fluxul sangvin. De asemenea, urzica poate fi folosita contra tromboflebitei şi a trombozelor.
  9. Activează regenerarea ţesuturilor şi cicatrizează rănile.
  10. Cu o influenţă pozitivă asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei. El vindecă bolile şi inflamaţiile căilor urinare, precum şi retenţia urinară patologica.