Fasolea păstăi, de exemplu, costă 25 de lei per kilogram, dar prețul ei se dublează până ajunge în piață. Având în vedere cât s-au scumpit legumele, oamenii preferă să cumpere carne de porc, care este mai ieftină în comparație cu fasolea păstăi cu aproape jumătate de preț.
Cea mai așteptată legumă de primăvară din România este mai scumpă decât carnea de porc
/www/cdn.knd.ro/media/521/2862/1707/20312563/1/cea-mai-asteptata-leguma-de-primavara-din-romania-este-mai-scumpa-decat-carnea-de-porc.jpg
Cultivatorii din Matca, una dintre cele mai importante regiuni de legume din România, se apropie de finalul culesului primei recolte de fasole păstăi.
Fermierii vând această legumă cu 20-25 de lei kilogramul, preț care poate fi considerat ridicat. Fasolea păstăi este pretențioasă la căldură și nu poate fi cultivată iarna, iar primăvara necesită o temperatură potrivită, lucru care adaugă cheltuieli în plus pentru fermieri.
Citește și: Rețetă tradițional românească: Fasole bătută cu ceapă călită
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Într-o piață din București, unii comercianți își stabilesc prețurile în funcție de cantitatea de fasole păstăi achiziționată de clienți. Dacă iei un kilogram, dai 50 de lei, dar dacă iei mai mult, prețul va fi mai mic. Așadar, pentru ca prețul kilogramului să scadă la 30-40 de lei, un client trebuie să cumpere două-trei kilograme de fasole păstăi.
„Eu nu iau, deocamdată! Nu iau că nu îmi permit. Foarte scumpe!”, spun cumpărătorii.
Când vor scădea prețurile la fasolea verde
Un pensionar cu un venit de doar 1.000 de lei se plânge că nu-și permite sub nicio formă să cumpere produse și alimente de care are nevoie. Altcineva se plânge că prețurile au urcat foarte mult în ultima perioadă.
În piețele din Galați, fasolea verde nu este încă prezentă pe tarabe.
Prețurile la legume ar trebui să scadă în următoarea perioadă, conform declarațiilor făcute de producători, lucru așteptat și de clienți. Aceștia au declarat că vor ieși tot mai mulți legumicultori pe piață, lucru care va determina o creștere a ofertei și o scădere a prețurilor.