Fie că adori să îți începi diminețile cu o ceașcă de cafea energizantă ori preferi să îți reîncarci bateriile după prânz, este esențial să știi să alegi cea mai bună cafea boabe. Citește recomandările de mai jos și află cum poți să prepari o ceașcă de cafea de neuitat atât pentru tine, cât și pentru cei dragi.
Ghidează-te după preferințele tale
Există patru tipuri principale de cafea - Arabica, Robusta, Liberica și Excelsa. Primele două sunt cele mai cultivate și apreciate la nivel mondial atât pentru gust, cât și pentru aromă. Cafeaua arabica are o aromă fină și gust fructat, ușor acid, în timp ce cafeaua robusta este mai intensă, mai bogată în cofeină și cu un gust mai amar. Testează și descoperă care sunt preferințele tale. Dacă îți este greu să alegi, poți miza pe mixurile dintre tipurile de boabe.
Tipul de prăjire, calea spre cea mai bună cafea boabe
Diferența dintre cea mai bună cafea boabe și una mediocră constă în tipul de prăjire și procedeul folosit. Această etapă poate fi clasificată în trei tipuri: prăjire ușoară (Light Roast), prăjire medie (Medium Roast) și prăjire intensă (Dark Roast).
La prăjirea ușoară boabele sunt mai deschise, au o aciditate mai mică, iar aroma este mai delicată. La prăjirea medie boabele au o culoare brună, crește nivelul acidității, iar gustul devine mai puternic. După prăjirea intensă boabele au o culoare brun-închis, cafeaua este mai consistentă, dar aroma este ușor mai slabă.
Este bine să cunoști caracteristicile fiecărui grad de prăjire pentru a alege cea mai bună cafea boabe pentru tine. Cafeaua prăjită mediu este preferată de cei care adoră aromele de ciocolată ori caramel, în timp ce cafeaua prăjită intens este pentru cei care preferă un gust dur și amărui.
Ține cont de cantitatea de cofeină
Boabele de cafea robusta sunt varianta potrivită pentru tine dacă îți place cafeaua mai puternică, dar și mai amară la gust. În timp ce cafeaua arabica are mai puțină cofeină în compoziție. Cantitatea de cofeină este determinată și de tipul de prăjire. Spre exemplu, cu cât boabele sunt mai prăjite, cu atât scade nivelul de cofeină. Așadar, dacă ești în căutarea unui conținut mai mare de cofeină, mizează pe boabele de robusta ușor prăjite.
Cafeaua boabe este recunoscută pentru aroma și gustul puternice care nu se diminuează ușor după deschiderea ambalajului. Măcinate cu puțin timp înainte de a prepara cafeaua, boabele eliberează o savoare inconfundabilă.