Cea mai bună rețetă de drob de miel. Care este greșeala pe care o fac gospodinele atunci când prepară drobul de miel

Autor: Cristina Mocanu

Drobul de miel este un preparat culinar tradițional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paște.

Sursa: hellotaste.ro

În fiecare an de Paște, gospodinele aleg să pregătească diverse preparate tradițional românești, iar printre acestea se regăsește și drobul. Iată rețeta tradițională de drob de miel.

Drobul reprezintă unul dintre felurile principale care este nelipsit de pe masă de Sărbătorile Pascale. Care este rețeta tradițional românească și care este greșeală pe care majoritatea gospodinelor o fac atunci când aleg să pregătească acest preparat?

Care este greșeală pe care îl fac gospodinele când aleg să pregătească drobul?

Drobul de miel este un preparat culinar tradițional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paște.

În mod tradițional, pregătindu-se pentru sărbătorile pascale, credincioșii ortodocși jertfesc un miel ce simbolizează jertfa lui Hristos pentru mântuirea neamului omenesc. Din acesta sunt realizate o multitudine de preparate ce vor fi servite de întreaga familie, alături de ouă roșii și pasca cu brânză.

Citește și: Rețetă Paște 2023: Pască cu brânză fără aluat

Cea mai des întâlnită greșeală pe care gospodinele are legătură cu spălarea organelor.

Înainte de pregătirea drobului, intestinele trebuie spălate foarte bine, în mai multe ape și se îndepărtează cu atenție orice pieliță sau urmă de grăsime, precum și toate vasele de sânge. În caz contrar, amestecul de organe va avea un gust amar și, odată copt, poate căpăta și un gust neplăcut.

O altă greșeală este atunci când carnea este tăiată prea mare sau prea mică. Unele gospodine aleg să toace mărunt jumătate din compoziție, iar cealaltă compoziție să o facă de mână, ceva mai mare.

Cum trebuie copt drobul

Înainte de a pune organele la cuptor, acestea trebuie fierte. Există și posibilitatea de a le ține prea mult pe foc și să devină ca o pastă sau prea puțin, iar drobul să fie, în final, mult prea tare.

Drobul de miel se coace la o temperatură de 140-150 de grade Celsius, timp de 50 de minute, în funcție de cuptor.

Această temperatură poate fi aplicată și pentru cel din alt tip de carne, dar cel mai bine ar fi să îl verific constant și să te asiguri că nu se arde, pentru că gustul va fi unul amărui.

Citește și: Rețetă de cozonac: Cea mai pufoasă și delicioasă rețetă. Trucuri pentru un cozonac reușit

Rețetă de drob de miel

Ingrediente:

- Măruntaiele de la un miel (organele: ficatul, plămânii, rinichii, inima)

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- Prapurule mielului (membrana care învelește organele)

- Carne de la capul și coastele mielului (aici este vorba de bucățile de carne pe care le putem folosim pentru ciorbă și vom păstra carnea pentru ciorbă iar căzăturile și grăsimile, le vom pune în drob)

- 2 legături de ceapă verde sau 3 mai mici

- 1 legătura usturoi verde sau 2 mai mici

- 50 ml ulei vegetal

- 2 legături de pătrunjel

- 6 ouă

- Sare și piper după gust

Mod de preparare

Se spală foarte bine organele și se pun la fiert în apă rece, iar când încep să fiarbă se ia spuma. Carnea de miel se fierbe cel mult o ora și jumătate. După ce organele au fiert se dau la răcit.

Între timp se taie mărunt ceapa și usturoiul, după care se pun la călit până dispare toată apa lăsată de acestea din tigaie și se lasă la răcit. Se 3 ouă la fiert și se curăță de coajă.

După ce organele s-au fiert se taie mărunt, iar peste ele se adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt și cele 3 ouă crude rămase, pătrunjelul, sare, piper și se amestecă foarte bine.

Se pune  prapurule în apă călduță pentru a-l înmuia și se întinde pe un blat de lucru. Se pune jumătate din compoziție, ouăle fierte, și restul din compoziție și se uniformizează. Se strânge prapurule în jurul ruladei, după care rulada se pune într-o tavă unsă cu ulei. Se ține la cuptor 40 de minute la 180 de grade, după care se scoate din cuptor și se lasă în tavă  până se temperează.

Când s-a mai răcit se scoate din tavă, se pune pe un blat, iar deasupra se pune o greutate.

Sursă: capital.ro

 

Taguri: