Drobul reprezintă unul dintre felurile principale care este nelipsit de pe masă de Sărbătorile Pascale. Care este rețeta tradițional românească și care este greșeală pe care majoritatea gospodinelor o fac atunci când aleg să pregătească acest preparat?
Care este greșeală pe care îl fac gospodinele când aleg să pregătească drobul?
Drobul de miel este un preparat culinar tradițional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paște.
În mod tradițional, pregătindu-se pentru sărbătorile pascale, credincioșii ortodocși jertfesc un miel ce simbolizează jertfa lui Hristos pentru mântuirea neamului omenesc. Din acesta sunt realizate o multitudine de preparate ce vor fi servite de întreaga familie, alături de ouă roșii și pasca cu brânză.
Citește și: Rețetă Paște 2023: Pască cu brânză fără aluat
Cea mai des întâlnită greșeală pe care gospodinele are legătură cu spălarea organelor.
O altă greșeală este atunci când carnea este tăiată prea mare sau prea mică. Unele gospodine aleg să toace mărunt jumătate din compoziție, iar cealaltă compoziție să o facă de mână, ceva mai mare.
Cum trebuie copt drobul
Înainte de a pune organele la cuptor, acestea trebuie fierte. Există și posibilitatea de a le ține prea mult pe foc și să devină ca o pastă sau prea puțin, iar drobul să fie, în final, mult prea tare.
Drobul de miel se coace la o temperatură de 140-150 de grade Celsius, timp de 50 de minute, în funcție de cuptor.
Această temperatură poate fi aplicată și pentru cel din alt tip de carne, dar cel mai bine ar fi să îl verific constant și să te asiguri că nu se arde, pentru că gustul va fi unul amărui.Citește și: Rețetă de cozonac: Cea mai pufoasă și delicioasă rețetă. Trucuri pentru un cozonac reușit
Rețetă de drob de miel
Ingrediente:
- Măruntaiele de la un miel (organele: ficatul, plămânii, rinichii, inima)
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- Prapurule mielului (membrana care învelește organele)
- Carne de la capul și coastele mielului (aici este vorba de bucățile de carne pe care le putem folosim pentru ciorbă și vom păstra carnea pentru ciorbă iar căzăturile și grăsimile, le vom pune în drob)
- 2 legături de ceapă verde sau 3 mai mici
- 1 legătura usturoi verde sau 2 mai mici
- 50 ml ulei vegetal
- 2 legături de pătrunjel
- 6 ouă
- Sare și piper după gust
Mod de preparare
Se spală foarte bine organele și se pun la fiert în apă rece, iar când încep să fiarbă se ia spuma. Carnea de miel se fierbe cel mult o ora și jumătate. După ce organele au fiert se dau la răcit.
Între timp se taie mărunt ceapa și usturoiul, după care se pun la călit până dispare toată apa lăsată de acestea din tigaie și se lasă la răcit. Se 3 ouă la fiert și se curăță de coajă.
După ce organele s-au fiert se taie mărunt, iar peste ele se adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt și cele 3 ouă crude rămase, pătrunjelul, sare, piper și se amestecă foarte bine.
Se pune prapurule în apă călduță pentru a-l înmuia și se întinde pe un blat de lucru. Se pune jumătate din compoziție, ouăle fierte, și restul din compoziție și se uniformizează. Se strânge prapurule în jurul ruladei, după care rulada se pune într-o tavă unsă cu ulei. Se ține la cuptor 40 de minute la 180 de grade, după care se scoate din cuptor și se lasă în tavă până se temperează.
Când s-a mai răcit se scoate din tavă, se pune pe un blat, iar deasupra se pune o greutate.
Sursă: capital.ro