Cea mai bună rețetă de tartă cu prune: Un desert pur și simplu delicios cu puține ingrediente

Author: Cristina Mocanu

Pruna este un fruct delicios, plin de vitamine și iubită de majoritatea persoanelor.

Sursa: pexels.com

Pruna este un fruct delicios, plin de vitamine și iubită de majoritatea persoanelor.

Toamna este anotimpul perfect pentru a savura fructe proaspete și deserturi delicioase, iar o tartă cu fructe este binevenită.

Scurta istorie a prunului

Toamna este un sezon minunat, când momentele de relaxare și răsfăț se succed, iar timpul pare să își piardă măsura. În această perioadă idilică a anului, există anumite fructe care devin simboluri ale verii, iar una dintre acestea este delicata și suculenta prună.

Astăzi, ne propunem să vă dezvăluim poveștile și beneficiile acestui mic fruct dulce, din care, desigur, putem prepara un gem de casă sau o tartă delicioasă.

Știați că prunele uscate erau incluse în produsele alimentare depuse în mormintele domnești, inclusiv în interiorul piramidelor? Unii arheologi au descoperit chiar miezuri similare cu cele ale prunelor mirabele în situri care datează din epoca bronzului. În Franța, prunul a devenit un fruct popular încă din perioada Renașterii.

Odată cu acest succes, rețetele care folosesc prune nu au încetat să apară: gemuri, plăcinte, tarte și multe altele.

Citește și: 2 rețete de dulceață pe care trebuie să le încercați

După ce ați cules prunele din grădină sau le-ați găsit la piață, este timpul să vă bucurați de ele! Astăzi, ne concentrăm pe patru soiuri de prune principale:

Mirabele: Acestea sunt cele mai des întâlnite prune, apreciate pentru suculența și dulceața lor. Cu o textură moale și un gust delicios, mirabele sunt adesea folosite în prepararea gemurilor și a prăjiturilor.

Reine-Claude: Cunoscută și sub numele de "Pruna Reginei Claude," această varietate are o aromă distinctă și este apreciată pentru conținutul său ridicat de zahăr. Este adesea folosită pentru a produce cele mai fine gemuri și tarte.

Prune obișnuite: Acestea sunt prunele tradiționale, cu carne suculentă și gust dulce. Ele pot fi consumate proaspete sau folosite într-o varietate de rețete, inclusiv gemuri și prăjituri.

Prunele lui Ente: Această varietate este binecunoscută pentru calitatea sa superioară în producția de prune uscate. Ele sunt apreciate pentru gustul lor concentrat și dulceața lor naturală.

În Franța, se produc aproximativ 60.000

de tone de prune în fiecare an. Regiunea Sud-Vest este cel mai mare producător, urmată de Est, cunoscută pentru celebra Mirabelle de Lorraine, și de Sud-Est.

Ca toate fructele, pruna este o mină de vitamine și minerale. Cu aproximativ 50 de calorii la 100 de grame, este perfectă pentru a vă răsfăța fără vină. Bogată în fibre, ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. De asemenea, conține potasiu și antioxidanți, contribuind la menținerea unei sănătăți cardiovasculare bune și la reducerea nivelului de colesterol.

Tartă delicioasă cu prune

O tartă cu prune, cu aluat fraged și umplutură suculentă, este o alegere minunată pentru a profita la maximum de aroma dulce a acestor fructe. Află cum să pregătești acest desert delicios cu ajutorul rețetei noastre.

Citește și: Iată cum să prepari cea mai bună înghețată de casă pentru zilele călduroase de vară

Ingrediente pentru Aluatul Fraged:

- 350 de grame de făină

- 150 de grame de unt cu 82% grăsime

`25-30 de grame de zahăr pudră

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

- Un praf de sare

- 50-60 ml de apă foarte rece

- 1 gălbenuș de ou pentru uns

Ingrediente pentru Umplutură:

- 500 de grame de prune

- 30 de grame de zahăr pudră cu aromă de vanilie

- 20 de grame de pudră de scorțișoară

Mod de preparare:

Pregătirea Aluatului Fraged pentru Tartă:

Începe prin a pune făina într-un bol mare. Este recomandat să treci făina prin sită pentru a-i oferi o textură mai fină.

Adaugă un praf de sare și zahărul pudră peste făină și amestecă bine aceste ingrediente uscate.

Adaugă untul rece, tăiat în bucăți mici, în bolul cu făină. Cu vârfurile degetelor, frământă ingredientele rapid până obții o compoziție sfărâmicioasă.

Treptat, adaugă apă rece foarte treptată, amestecând constant, până când aluatul devine omogen și poate fi format într-o bilă.

Împachetează aluatul în folie de prospețime și pune-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Acest pas permite aluatului să se relaxeze și să devină mai ușor de modelat.

Pregătirea Prunelor și Montarea Tartei:

În timp ce aluatul se odihnește, spală prunele, șterge-le de apă și taie-le în jumătăți.

Pune prunele într-o sită pentru a elimina excesul de lichid și lasă-le acolo până când sunt pregătite pentru a fi adăugate în tarta.

Montarea și Coacerea Tartei:

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Scoate aluatul din frigider și împarte-l în două părți.

Folosește aproximativ două treimi din aluat pentru a acoperi partea de jos a formei de tartă. Întinde-l uniform pe fundul și pereții formei.

Cu partea rămasă a aluatului, întinde-o pe o suprafață presărată cu făină și taie-o în fâșii.

Cu ajutorul unei furculițe, înțeapă aluatul din bază în câteva locuri pentru a evita umflarea în timpul coacerii.

Așază jumătățile de prune cu partea tăiată în sus pe aluatul din formă.

Pune fâșiile de aluat peste prune, creând un model decorative.

Unge aluatul cu un gălbenuș de ou pentru a-i conferi un aspect auriu în timpul coacerii.

Coacerea și Servirea:

Bagă tava cu tarta în cuptorul preîncălzit și coace timp de aproximativ 35-40 de minute sau până când aluatul devine frumos aurit.

După coacere, lasă tarta să se răcească în formă timp de aproximativ 10 minute, apoi poți să o scoți și să o servești.

Această tartă cu prune proaspete și aluat fraged este o adevărată delicatesă a verii. Poate fi servită ca desert răcoritor sau chiar ca gustare dulce în orice moment al zilei. Savurați fiecare mușcătură și bucurați-vă de aroma și gustul delicios al acestui desert tradițional.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.