Cea mai bună și ușoară rețetă de făcut în Săptămâna Albă: Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Autor: Cristina Mocanu

Cea mai bună și ușoară rețetă de făcut în Săptămâna Albă

Sursa: pexels.com

Cea mai bună rețetă de plăcintă cu brânză dulce și stafide, ușor de făcut, pentru cei dragi, pentru Săptămâna Albă.

Pentru că este Săptămâna Albă sau Săptămâna brânzei, pentru persoanele care urmează să intre în Postul Paștelui, vă recomandăm una dintre cele mai delicioase plăcinte cu brânză dulce și stafide, fiind ușor de făcut.  Plăcinta cu brânză dulce și stafide este un desert tradițional românesc, savurat de generații întregi. Populară în timpul Săptămânii Albe, această rețetă este simplă, gustoasă și perfectă pentru a fi servită celor dragi.

Care este istoria plăcintei

Originea plăcintei datează din timpuri străvechi, fiind menționată pentru prima dată în jurul anului 9.500 înainte de Hristos, în Egiptul antic. Aceste plăcinte primitive, denumite "galettes", erau preparate dintr-o crustă de cereale umplută cu miere. Romanii au preluat conceptul și au rafinat rețeta, folosind aluat și umpluturi dulci sau sărate.

Odată cu expansiunea Imperiului Roman, plăcintele au devenit populare în Europa, evoluând spre rețetele de astăzi.

În timpul Evului Mediu, acestea au devenit un element de bază în bucătăriile regale și casnice, iar odată cu colonizarea Americii, plăcintele au fost duse peste ocean, devenind parte a tradițiilor culinare din SUA.

Citește și: Cât orez se pune la un kilogram de carne pentru sarmale. Secretul gospodinelor din Moldova pentru cele mai bune sarmale de Crăciun

Cea mai bună rețetă de plăcintă cu brânză

Ingrediente

Pentru aluat:

- 300 g făină

- 120 g unt

- 1 lingură zahăr

- 2 linguri smântână

Pentru uns:

- 2 linguri smântână

Pentru umplutură:

- 500 g brânză de vaci

- 2 linguri smântână

- 150 g stafide aurii

- 1 plic zahăr vanilinat

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Minodora, mesaj emoționant pentru mama ei, în ziua în care ar fi trebuit să împlinească 67 de ani. „Nimic, dar absolut nimic nu mai este la fel!”

- 3 ouă

Coaja rasă a unei lămâi sau portocale

Pentru tavă:

1 linguriță unt

1 lingură făină

Pentru ornat:

50 g migdale mărunțite

Zahăr pudră

Mod de preparare

Pentru a obține un aluat fraged, se amestecă făina cu zahărul, smântâna și untul rece tăiat bucăți.

Se frământă rapid până se formează un aluat omogen. Se pune în folie alimentară și se lasă la rece pentru 30 de minute.

Gălbenușurile se bat cu brânza de vaci, smântâna, zahărul vanilinat și coaja de citrice. Albușurile se bat separat până devin o spumă tare și se incorporează ușor în compoziție, alături de stafide.

Se împarte aluatul în două părți egale și se întind foi subțiri. Se așază prima foaie într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. Se răstoarnă umplutura și se acoperă cu cea de-a doua foaie. Se unge cu smântână pentru un aspect lucios.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 30-35 de minute, până capătă o culoare aurie.

După coacere, se lasă la răcit și se ornează cu migdale mărunțite și zahăr pudră. Se poate servi alături de un ceai cald sau un pahar de lapte.

Citește și: Cea mai bună rețetă de cozonac, care se rupe în fâșii: Care este secretul unui cozonac bun și pufos și la câte grade este bine să îl coci

Sfaturi utile

- Pentru un gust mai intens, poți adăuga un praf de scorțișoară în umplutură.

- Stafidele pot fi hidratate în rom sau esență de vanilie pentru o aromă mai bogată.

- Plăcinta se poate păstra la frigider timp de 2-3 zile, fiind la fel de gustoasă și rece.

Această rețetă de plăcintă cu brânză dulce și stafide este perfectă pentru orice ocazie, dar mai ales pentru Săptămâna Albă, oferind un desert savuros și ușor de preparat. Poftă bună!