Zacusca este un preparat tradițional românesc, iar deși acesta se găsește adesea în magazine, cu diferite ingrediente, cea mai bună rețetă de zacuscă este cea făcută în casă.
Citește și: Vinete toxice: cand devin vinetele toxice, semnele la care trebuie sa fii atenta
Cea mai delicioasă rețetă de zacuscă
Zacusca este un preparat pe care gospodinele îl prepară în fiecare an, alături de bulion, dulcețuri, compot sau alte astfel de preparate pe care le păstrează pentru sezonul rece. Acest preparat este unul dintre cele mai apreciate preparate din bucătăria românească, iar cum toamna a venit, iar roadele din grădină sunt coapte și gata de a fi gătite, acesta reprezintă cel mai bun anotimp pentru a fi realizat. Iată care este cea mai delicioasă rețetă de zacuscă, pentru care aveți nevoie de 5 ingrediente.
Ingrediente:
- 3 kilograme de vinete coapte
- 2 kilograme de ardei și gogoșari
- 2 kilograme de ceapă albă
- 3 litri de bulion de roșii
- 500 de mililitri de ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
Pentru a începe această rețetă trebuie să coacem vinetele pe ce ne este la îndemână, cuptor, tablă sau tigaie, după care urmează să le curățăm foarte bine și să le scurgem, proces pe care îl repetăm și cu ardeii
După uleiul de floarea soarelui urmează să adăugăm ceapa albă și o lăsăm să se călească amestecând periodic. După aproximativ 15 minute urmează să adăugăm bulionul de roșii, după care urmează să amestecăm și să le lăsăm la gătit timp de 15 minute. În acest timp trebuie să tocăm foarte bine vinetele și ardeii, alături de gogoșari, urmând să le punem într-o altă cratiță, unde am pus deja ulei, timp de 15 minute.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
După cele 15 de minute punem amestecul de vinete, ardei și gogoșari peste ceaunul cu ceapă și bulion, după care punem sare după gust și lăsăm amestecul 2-3 ore la fiert, la foc mic. Zacusca este gata în momentul în care devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și zacusca este densă, relatează a1.ro .
Citește și: Zacusca de fasole! 3 trucuri ca sa-ti iasa perfect!
Cum să sterilizezi eficient borcanele de zacuscă
Sterilizarea borcanelor este necesară în cazul în care ne dorim ca preparatul dorit să stea cât mai mult timp în cămară, iar gospodinele folosesc câteva variante pentru a realiza acest proces. Cel mai ușor mod de sterilizare al borcanelor de sticlă este pe foc, iar primul pas pe care trebuie să îl facem este să le curățăm foarte bine, după care să le așezăm într-un vas mare, pe fundul căruia am pus un prosop curat.
Adăugăm apă cât să le acopere, după care le fierbem timp de 10 minute și după ce apa a fiert, oprim focul și le mai lăsăm încă 10 minute. Acest proces se poate realiza și în cuptor, însă acolo nu putem pune și capacele. Borcanele le punem cu gura în sus, după care le punem pe o tavă, la cuptorul dat la 150 de grade Celsius, pentru 15-20 de minute.
Citește și: Cea mai bună supă cu găluște de post. Secretul pe care trebuie să-l știe orice gospodină