Începând cu data de 15 martie, credincioşii au intrat în Postul Paştelui. Astfel, potrivit tradiţiei, până în 1 mai, timp de 40 de zile, nu este permisă consumarea de alimente care conţin carne, lapte sau ouă. În acest caz, multe gospodine ar putea să întâmpine dificultăţi atunci când pregătesc masa. Mai jos puteţi găsi o reţetă delicioasă de iahnie de fasole de post, numai bună pentru această perioadă a anului, conform retete.unica.ro.
Iahnie de fasole de post reţetă
Ingrediente
- 400 g fasole
- 3 cepe roşii
- 3-4 căţei usturoi
- boia dulce şi iute
- cimbru
- 1 foaie dafin
- 4 linguri pastă de roşii
- 3-4 linguri ulei
Mod de preparare
Iahnie de fasole este un fel de mâncare tradițională românească pe care o servin cel mai adesea în zilele de post. Chiar dacă durează mai mult până se face, asta nu înseamnă că ne și solicită foarte mult această rețetă.
Fasolea se alege, se spală în câteva ape şi apoi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie. Dimineaţa se scoate şi se pune să fiarbă în 2-3 ape, pentru a elimina toate toxinele.
După ce a fiert şi bobul este moale, dar întreg, se pune să se scurgă în sită.
În acest timp, se taie ceapa solzişori, usturoiul se pisează şi se pun să se călească într-o cratiţă cu ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă fasolea şi puţină apă.
Separat, se pregăteşte pasta de roşii cu sare, piper, cimbru şi boia, iar dacă pasta este prea groasă, se adaugă puţină apă călduţă şi se toarnă peste fasole.
Citeste si: Cand pica Pastele ortodox si cel catolic in 2021
Fasole bătută reţetă
La fel de populară în această perioadă, în rândul gospodinelor, este şi fasolea bătută. Iată o reţetă garantată să îi satisfacă până şi pe cei mai pretenţioşi membrii ai familiei, conform pofta-buna.com.
Ingrediente
- -500 g fasole uscata
- -2 cepe
- -2 morcovi
- -1 bucata de telina rdacaina (150 g)
- -patrunjel, pastranac radacina-cate o bucata, daca aveti
- -sare
- -piper
- -3-4 catei de usturoi
- -50 ml ulei
- Pentru sosul de ceapa
- -2 cepe mari(cam 400 g)
- -2 linguri ulei
- -1 lingura pasta de tomate sau 2 rosii bine coapte, sau suc de rosii...
- -sare
Mod de preparare
Fasolea se alege, se spala in cateva ape si se pune la fiert. Se poate pune de seara la inmuiat, in apa rece si a doua zi va fierbe mai repede.
Cand fasolea este pe jumatate fiarta (luati o lingura de fasole si suflati peste ea, daca „infloreste”, adica se desface pielita, e bine), se adauga legumele curatate si taiate bucati mari, ca la supa (ceapa, morcov, telina, patrunjel radacina).
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Majorările se țin lanț în anul 2025! Care sunt persoanele care vor beneficia de creșterea pensiilor
Puteti pune si 1 ardei gras, eu n-am avut acum.
Lasati sa fiarba pana cand legumele sunt bine patrunse. Strecurati legumele bine de zeama, dar pastrati o cescuta din aceasta zeama.
Se adauga si usturoiul curatat si se paseaza totul cu blenderul vertical, sau se trec prin masina de tocat.
Cu blenderul vertical, in 3 minute este gata! Se adauga uleiul, sarea si piperul macinat.
Se amesteca energic, folosind un tel sau o lingura de lemn, ca la maioneza, adaugand uleiul treptat.
Daca pasta este prea tare, se mai adauga putin din zeama in care au fiert legumele. Trebuie sa fie ca un piure (asta si este, un piure de legume).
Citeste si: Cum se prepara sarmalele de post la Manastirea Prislop! Iata reteta maicutelor!
Cum se prepară sosul de ceapa pentru fasolea batută
Ceapa se taie felii sau cubulete si se pune intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei si 2 linguri de apa.
Se inabusa la foc mic, adaugand din cand in cand putina apa, pana cand ceapa este inmuiata.
La final se adauga sarea si bulionul sau rosiile si se mai fierbe cateva minute, sa se lege.
Citeste si: Calendar Ortodox 15 martie 2021. Începe Postul Paştelui! Ce este interzis creştinilor azi