Cea mai lungă zi din an în 2024! Pe ce dată are loc Solstiţiul de Vară

Autor: Denisa Irimia

Care va fi cea mai lunga zi din acest an

Sursa: freepik

Începutul verii astronomice în Solstițiul de vară 2024 unul foarte important deoarece semnalează momentul în care ziua cea mai lungă din an își face simțită prezența.

În 2024, solstițiul de vară are loc pe data de 20 iunie, ora 23:51.

Originea termenului "solstițiu" provine din limba latină, traducându-se literal ca "Soarele stă".

Citește și: Tradiții pentru Solstițiul de iarnă în 2023: Ce trebuie să faci în cea mai scurtă zi din an pentru a avea noroc în dragoste

Cea mai lungă zi din an în 2024

Cunoscută și sub numele de" Ziua Soarelui", această dată este împletită cu o serie de tradiții și obiceiuri încărcate de semnificații în rândul comunităților tradiționale.

În plus, solstițiul de vară din 2024 este strâns legat, în cultura populară, de sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie).

În folclor, această zi este adesea asociată cu Sânzienele sau Drăgaica, reprezentând zânele bune despre care se spune că aduc prosperitate, recolte bogate, armonie și fericire.

În timpul solstițiului de vară, Soarele va fi la 23° 27′ nord față de ecuatorul ceresc, mișcându-se pe un cerc paralel cu ecuatorul numit tropicul racului. Durata zilei va atinge maximul anual, fiind de 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va fi de numai 8 ore și 28 de minute. După acest moment, zilele vor începe să scadă în lungime, iar nopțile să crească, până la solstițiul de iarnă.

Acest fenomen are loc în mod invers în emisfera sudică a Pământului. Aceste informații provin de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

„La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′, distanța unghiulară nord față de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului. Durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopții să crească, până la momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers", potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Pe ce dată are loc Solstițiu de Iarnă?

Superstiții în ziua de Sânziene

Ziua de Sânziene este însoțită de o varietate de superstiții. Unele dintre acestea sunt legate de vreme, altele de recoltă, în timp ce altele se referă la bunul curs al lucrurilor și al activităților cotidiene.

Conform unei superstiții, dacă plouă în ziua de Sânziene, acesta este considerat un semn de belșug, sugerând că pământul va produce roade bogate.

În plus, conform unei alte superstiții, dacă cucul încetează să cânte cu mult înainte de Sânziene, se spune că vara va debuta călduroasă și apoi va urma o perioadă secetoasă. Pe de altă parte, dacă cucul continuă să cânte și după Sânziene, se consideră că vor apărea sărăcie, conflicte și alte nefericiri.

În anul 2024, solstițiul de vară va fi pe data de 20 iunie, la ora 23:51, marcând astfel debutul verii astronomice.

Solstițiul de vară în următorii ani

Solstițiul de vară 2025- 21 iunie, ora 05:42

Solstițiul de vară 2026- 21 iunie, ora 11:24

Solstițiul de vară 2027- 21 iunie, ora 17:11

Solstițiul de vară 2028- 20 iunie, ora 23:02