CEA MAI MARE LICITATIE de flori din lume! Bursa din Olanda VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 08 nov 2020, 19:10

E dimineata devreme! Ne pregatim de plecare in Olanda, la cea mai mare licitatie de flori din lume.

 Vom deslusi secretul florilor din casele romanilor. De unde vin, cum se cumpara, cum se liciteaza si lungul drum spre casa. Il avem drept ghid pe domnul Traian Saplacan, un om de afaceri din Bucuresti, care importa flori din Olanda de mai bine de 12 ani.

Dupa un zbor de trei ore, aterizam in tara florilor. Ne grabim sa ajungem la Aalsmeer, un orasel de langa Amsterdam: un fel de Mecca florilor lumii.
Aici, sunt sute de brokeri si milioane de flori care asteapta sa-si gaseasca proprietarii. Cum coboram din avion, domnul Traian este intampinat de brokerul olandez, Ronald: omul lui de baza si profesionistul care iti poate spune dintr-o privire ce flori merita sa cumperi sau nu. 


Intram in imensa hala care se intinde pe o suprafata de peste un milion de metri patrati. Ne intampina un olandez vesel si pus pe cantat.
Si cum sa nu fie relaxat cand este inconjurat de toate frumusetile lumii.

In raiul florilor, te invaluie din fiecare parte cate o culoare sau cate un parfum aparte. Nu stii la ce sa te uiti sau ce sa admiri mai intai. (tc 17.52.55)

Domnul Traian nu pierde deloc timpul. Inspecteaza florile si stie deja ce va licita maine.

Bursa de flori este atipica.
Se porneste de la un pret maxim, iar brokerii liciteaza spre un pret mai mic. Totul este automatizat. In fata lor se plimba trenulete incarcate cu flori. 20 de milioane de plante se cumpara aici zilnic. O afacere de 40 de miliarde de dolari anual. Este adrenalina, concentrare maxima si liniste. Nu este zgomotul specific burselor financiare. Brokerii nu vorbesc, ci apasa niste butoane si negociaza fiecare lot de flori in parte.
Un broker bun are nevoie de rapiditate.

Odata negociate, carucioarele se misca automat pe sine si ajung imediat la depozitul brokerului care le-a castigat la licitatie. Fiecare container are un cod de bare si asa totul este mai simplu. La finalul licitatiei, cumparatorul vine sa-si vada florile. Se declara multumit. Nu si brokerul. Zapada din Europa a stricat vinzarile.

Florile sunt incarcate apoi in tiruri, unde temperatura trebuie sa fie de maximum 15 grade.
Au la dispozitie 48 de ore sa ajunga la destinatie, in Romania, in florarii. Acasa, pe domnul Traian il asteapta sotia, Ria. O belgianca devenita intre timp romanca. Simte, gandeste si traieste romaneste. Ea este cea care se ocupa de bunul mers al importului, dar si de decoratiunile florale.