Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva. Le aduce alinare celor greu încercați

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 14 oct 2022, 08:00

Pe 14 octombrie se rostește rugăciunea către Sfânta Parascheva 

Sursa: pexels

Se spune că rugăciunile închinate Sfintei Cuvioase Parascheva nu rămân fără răspuns, mai ales dacă sunt rostite din suflet. Iată care este cea mai puternică rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva care se spune pe 14 octombrie.

Ziua de 14 octombrie este una foarte importantă în calendarul creștin ortodox. Aceasta este ziua rânduită de biserică pentru a o cinsti pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Este o zi de post și rugăciune, astfel că pe lângă tradițiile care se respectă în această zi, credincioșii știu că trebuie să înalțe rugăciuni către Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru a avea parte de noroc, sănătate și pentru a fi protejați de rele.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva. Se rostește pe 14 octombrie 

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită în fiecare an pe 14 octombrie și nu în mod întâmplător credincioșii merg în număr mare pentru a se ruga la moaștele sfintei. Se spune că cei care rostesc rugăciuni închinate Sfintei Cuvioase Parascheva își pot găsi alinarea și liniștea dacă se confruntă cu probleme grave, se pot vindeca de boli sufletești și trupești și pot atrage binele în viețile lor.

Pe 14 octombrie, ziua în care este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva, credincioșii pot rosti rugăciunea închinată acesteia. Se pot ruga pentru iertarea păcatelor și pentru a avea parte de sănătate, prosperitate, belșug și liniște în familie.

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie

ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”, aceasta este rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva ce ar trebui rostită pe 14 octombrie, potrivit doxologia.ro. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva. Lucrurile care le sunt interzise credincioșilor pe 14 octombrie

Cine a fost, de fapt, Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Sfânta Cuvioasă Parascheva este iubită de credincioși, astfel că în fiecare an, aceștia o sărbătoresc cu mare fast pe 14 octombrie. Sfânta Cuvioasă Parascheva este cunoscută pentru minunile pe care le-a făcut, foarte multe persoane rugându-se ei pentru a scăpa de probleme și pentru a-și găsi liniștea.

Sfânta Cuvioasă Parascheva și-a dedicat întreaga viață credinței. Pe vremea când era doar o copilă, mai exact la vârsta de 10 ani, sfânta a trecut pe lângă o biserică, iar cuvintele pe care le-a auzit au îndemnat-o să renunțe la tot și să îl urmeze pe Dumnezeu. Și-a dăruit hainele săracilor și a ales să trăiască în pustietate pentru o lungă perioadă de timp. Un înger i s-a arătat și a îndemnat-o să se întoarcă în satul în care a copilărit, lucru pe care l-a și făcut, însă la scurt timp și-a dat ultima suflare. 

Este cunoscut faptul că Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost îngropată ca o străină, fără ca oamenii să știe cine este, de fapt. Trupul ei a fost găsit după ceva timp, iar ulterior a fost așezat în biserică, acolo unde îi era locul.

Despre moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva este cunoscut faptul că în anul 1238, acestea au fost mutate la Tarnovo, pe data de 14 octombrie. Ulterior, în 1393 au fost mutate la Vidin, iar în 1398 au ajuns în Belgrad. În 1521, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns la Constantinopol, iar ulterior au fost împărțite în mai multe biserici, potrivit crestinortodox.ro.

În România, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu și așezate pe 14 octombrie 1641 în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, pentru ca mai apoi să fie mutate la Catedrala mitropolitană din Iași.

Citeste si: Pe ce dată este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sărbătoare mare, cu cruce roșie, în luna octombrie