Sfânta Parascheva este sărbătorită în calendarul creștin ortodox pe data de 14 octombrie. În această zi este sărbătoare cu cruce roșie și se spune că rugăciunile rostite către Sfânta Parascheva au puterea de a face minuni. Care este cea mai puternică rugăciune închinată Sfintei Parascheva?
Rugăciunea către Sfânta Parascheva care se spune pe 14 octombrie
Una dintre cele mai importante sărbători ale lunii octombrie este cea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva.
De Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie, credincioșii obișnuiesc să rostească rugăciuni puternice prin care să ceară ajutorul sfintei făcătoare de minuni.
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”, aceasta este cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Ce blestem poartă veșmintele Sfintei Parascheva? Detaliul pe care toți credincioșii trebuie să îl cunoască
Sfânta Parascheva, sărbătorită de Biserica Ortodoxă Română pe 14 octombrie
Pe 14 octombrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Aceasta este ziua în care, în Biserica Ortodoxă Română, se face pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători de peste an, iar cu această ocazie, la Iași se organizează un pelerinaj care se întinde pe o perioadă de 7 zile.
Pentru că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, credincioșii trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri. Astfel, credincioșii nu au voie să muncească, să spele rufe sau să desfășoare orice altă activitate în cadrul gospodăriei. O superstiție veche spune că fetele care nu sunt căsătorite nu ar trebui să coasă în această zi, asta dacă nu vor să rămână nemăritate.
Pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, există o tradiție care spune că nu este bine să fie consumate nuci, pepene, castraveți sau fructe în formă de cruce.
Pentru prosperitate și belșug, credincioșii ar trebui să dea de pomană astăzi pâine, must, vin sau lipii.
Citeste si: Când este Sfânta Parascheva? Data la care este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva în 2021