Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Mina ce trebuie rostită la data de 10 decembrie, potrivit calendarului creștin ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 dec 2023, 14:23

Rugăciune către Sfântul Mina

Sursa: freepik

Sărbătoare pe 10 decembrie, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf.

Calendar ortodox 10 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf, cei ce i-au ținut piept împăratului Maximian.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 10 decembrie!

Calendar ortodox 10 decembrie 2023

Sărbătoare 10 decembrie. Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 10 decembrie în calendarul ortodox

Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf au trăit în secolul al III-lea, mai exact la sfârșitul acestuia, spre începutul secolului al IV-lea. Dintre cei trei sfinți, Sfinții Mina si Ermoghen s-au născut în Atena, însă nu au avut ocazia să trăiască acolo, trăindu-și viața în Bizanț fiind în slujba împăratului Maximian. 

Împăratul Maximian a decis să îl trimită pe Sfântul Mina la cetatea Alexandriei, acolo unde a aflat că au loc mai multe conflicte, astfel încât să rezolve problemele folosind înțelepciunea sa.

Sfântul Mina era creștin, însă ascundea acest lucru de împărat din frica consecințelor, însă când a ajuns în cetatea Alexandriei noua lui misiune a fost să dezvolte din punct de vedere spiritual.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Împăratul a aflat într-un final ceea ce făcea Sfântul Mina și a decis să îl trimită în locul lui pe Ermoghen, un atenian păgân, care să îl convingă pe Mina să renunțe la credința lui. După lungi zile de discuții, în care Ermoghen nu putea să își susțină credința, acesta a decis să îl întemnițeze pe Sfântul Mina, acolo unde a decis ca acesta să fie torturat și ucis, însă Dumnezeu nu a lăsat acest lucru să se întâmple.

După acest eveniment, Sfântului Mina i s-au scos ochii și i s-a tăiat limba, iar Ermoghen a vrut să îl viziteze noaptea pentru a se asigura că a murit, însă l-a văzut pe Mântuitrul Iisus Hristos când îl salva, moment din care Sfântul Mina și Ermoghen nu s-au mai despărțit. Ajunși în fața împăratului Maximian, cei doi au mărturisit credința lor, alături de Evgraf, fostul grefier din timpul când Mina, ce devenise judecător, relatează pravila.ro.

Sărbătoare 10 decembrie

Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf, sărbătoriți pe 10 decembrie în calendarul creștin

Hristos Se naște slăviți-L, Hristos din ceruri întâmpinați-L; Hristos pe pământ, înălțați-vă; cântați Domnului tot pământul și cu veselie lăudați-L popoare, că S-a preaslăvit!
Fiind împodobiți cu Cununile Măririi și stând înaintea Scaunului lui Dumnezeu și umplându-vă de Dumnezeiască Lumină, mucenicilor, izbăviți de întunecimea patimilor pe cei ce săvârșesc cu dragoste Sfântă pomenirea voastră, cea de lumină purtătoare.


Iubind Strălucirea Dumnezeiască și dorind după Frumusețea lui Dumnezeu, ați lepădat desfătările vieții și toată stăpânirea cea strălucitoare și prin moarte ați aflat Viața Cea Nesfârșită, mucenicilor.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Înflăcărându-se de râvnă Dumnezeiască au stins focul necredinței în Dumnezeu și s-au arătat întru credință sfeșnice strălucitoare, umplând pe toți de lumina dreptei cinstiri de Dumnezeu, Sfinții Mucenici Evgraf și Mina, cei mari la suflet.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Roagă-te neîncetat, Fecioară fără de prihană, Domnului și Stăpânului, pe Care L-ai Întrupat din sângiuirile tale, unindu-Se cu noi, ca să se izbăvească robii tăi de sub stăpânirea patimilor, Preacurată.