Dovleacul este o legumă pe care românii o folosesc în foarte multe preparate în această perioadă a anului, fie că acesta este integrat în supe sau ciorbe, fie că este un ingredient ce se folosește în deserturi.
Citește și: Mască de față cu dovleac. Cum se face și ce beneficii are
Cea mai simplă rețetă de plăcintă de dovleac
Plăcinta de dovleac este una dintre cele mai gustoase și apreciate rețete pentru acest anotimp, perfectă pentru o masă în familie, alături de cei dragi. Mesele românilor sunt pline de preparate realizate cu roadele pe care oamenii le-au recoltat în această toamnă, iar plăcinta de dovleac este cunoscută pentru gustul ei dulce și aromat, perfect pentru a fi consumată atât după ce a ieșit din cuptor, dar și rece.
Pentru aluatul plăcintei de dovleac vom avea nevoie de 250 de grame de făină, 125 de grame de unt rece tăiat în cuburi, 2 linguri de zahăr, o jumătate de linguriță de sare și apă rece. Pregătirea aluatului este etapa căreia trebuie să îi oferim foarte mult timp și grijă. Pentru a începe prepararea aluatului avem nevoie de un bol încăpător, în care vom amesteca zahărul cu sarea.
În bol adaugăm și untul tăiat în bucăți, după care amestecăm totul foarte bine, după care putem să punem și apa rece, treptat, până în momentul în care aluatul devine omogen. După ce aluatul este gata trebuie să îl punem într-o folie alimentară și să îl lăsăm în frigider pentru cel puțin 30 de minute. Atunci când aluatul este la răcit ne putem apuca de gătit cea mai delicioasă umplutură de dovleac.
Umplutura perfectă pentru plăcinta de dovleac are nevoie de 400 de grame de dovleac copt și pasat, 2 ouă, 150 de grame de zahăr, o linguriță de scorțișoară, o jumătate de linguriță de ghimbir măcinat, o jumătate de linguriță de cuișoare măcinate, 200 de mililitri de lapte, esență de vanilie și un praf de sare.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Primul pas pentru a face o umplutură pentru această plăcintă de dovleac este să punem într-un bol toate ingredientele menționate mai sus, mai puțin laptele pe care îl vom adăuga la final, după ce ingredientele uscate sunt bine omogenizate. După cele 30 de minute de așteptare putem să facem plăcinta, iar primul pas este să așezăm aluatul într-o formă de tartă, după care putem adăuga și umplutura.
Urmează ca plăcinta de dovleac să fie așezată în cuptor, timp de 45 de minute la 180 de grade Celsius.
Citește și: Cea mai simplă rețetă de supă cremă de dovleac vegană
Ce ingrediente putem adăuga pentru un gust unic?
Plăcinta de dovleac este adesea preparată cu scorțișoară pentru un gust perfect pentru toamnă, însă mai există și alte ingrediente pe care le putem adăuga pentru o savoare aparte. Nuca de cocos este un element pe care gospodinele îl folosesc în această rețetă pentru a avea parte de savoare, însă adesea sunt folosite și nucile pentru o textură crocantă și gustoasă.
Acest preparat este adesea servit cu frișcă pentru a da o senzație aerată, plină de gust. Ciocolata neagră este și ea folosită de gospodine pentru a scoate în evidență plăcinta de dovleac, creând astfel un echilibru interesant între gustul dulce al umpluturii de dovleac și gustul amar al ciocolatei negre. Dacă ne dorim o variantă mai simplă și tradițională, folosită pentru mai multe plăcinte și deserturi tradiționale, atunci putem pune peste plăcinta de dovleac un strat de zahăr pudră.