Persoanele ce încep să fumeze devin dependente de nicotină, iar după ce organismul nostru se obișnuiește cu nicotina, oamenii ajung să fumeze tot mai mult, însă acest lucru ne poate afecta sănătate.
Citește și: Fumatul și psihologia – cât de conectate sunt acestea?
România se află pe locul 17 în topul țărilor din Europa
În țara noastră, 19,8% din populație fumează zilnic, această statistică depășind media Uniunii Europene care este de 19,7%. Potrivit acestor date, România se clasează pe locul 17 în clasamentul celor 30 de țări. S-a observat potrivit cercetărilor, că 28,2% din populația Bulgariei fumează în fiecare zi, 27,3% din populația Turciei, 27,2% din cetățenii Greciei, aceste fiind cele trei țări aflate în vârful clasamentului.
Suedia este țara în care există cel mai mic număr de fumători, ținând cont că în anul 2005 a fost interzis fumatul în baruri și restaurante, iar în 2019 interdicția a fost extinsă și pe terasele localurilor și în locurile publice. În România, 30,6% dintre bărbați au obiceiul de a apela la acest viciu, aflându-se pe locul trei din Europa.
Există însă o diferență foarte mare între procentul de bărbați care au acest viciu și procentul femeilor ce fumează țigări în fiecare zi, 30,6% bărbați, comparativ cu 7,5% femei.
Citește și: 5 sfaturi care te vor ajuta să treci mai ușor peste momentele de anxietate
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Care este cea mai ușoară metodă prin care te poți lăsa de fumat
Deși fumatul a ajuns să fie un viciu greu de combătut în zilele noastre, acest lucru nu este imposibil, mai ales dacă ne dorim cu adevărat această schimbare. Există mai multe sfaturi pe care trebuie să le ascultăm pentru a face acest pas important, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să stabilim o dată la care ne dorim să renunțăm la acest viciu. Este recomandat ca această dată să fie în jurul a cel mult o lună din momentul în care am luat această hotărâre.
Este ideal ca în prima perioadă în care ne lăsăm de fumat să încercăm să evităm fumul de țigară sau locurile în care se fumează. Trebuie să facem și puțină curățenie în casă și să dăm sau să aruncăm orice obiecte ce ne pot ajunge aminte de fostul viciu, precum brichete, scrumiere sau pachete de țigări.
Pentru a înlocui impulsul de a fuma este bine să avem lângă noi o bomboană fără zahăr sau o altă gustare sănătoasă, foarte important este și să evităm alimentele bogate în grăsimi și zahăr, deoarece crește riscul de a lua în greutate.
Citește și: Top 5 obiceiuri nocive ale omului modern. Renunță la ele chiar de azi!
Sursa: spotmedia.ro