Cea mai ușoară rețetă de gem de gutui: Când a apărut acest fruct pentru prima dată în România?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 iul 2024, 01:05

Pentru că urmează sezonul gutuilor, vă oferim cea mai bună și ușoară rețetă de gem pe care îl poți realiza din acest fruct.

Sursa: pexels.com

Pentru că urmează sezonul gutuilor, vă oferim cea mai bună și ușoară rețetă de gem pe care îl poți realiza din acest fruct.

Gutuiul este cultivat în lume de peste 4.000 de ani și are nenumărate beneficii asupra organismului. Din acest fruct oamenii au inventat multe rețete, dar cea mai căutată este rețeta de gem de gutui, pe care gospodinele o pregătesc cu drag în fiecare toamnă.

Care este istoria gutuiul?

De aproximativ 4.000 de ani gutuiul este cultivat în lume, fiind considerat una dintre cele mai vechi specii aflate în cultură, apreciată atât de români cât și de greci. Fructul său este apreciat atât pentru parfumul său cât și pentru gustul și perioada îndelungată de păstrare. Gutuile au un conținut mare de zaharuri, dar și acizi, tanoide, substanțe proteice, pectine, lipide, săruri de potasiu, calciu, magneziu, fier, vitaminele C, B1, B2, B6, E, PP, provitamina A și multe altele.

Citește și: Cele mai delicioase combinaţii de umplutură pentru clătite

Gutuiul provine din insula Creta, iar denumirea sa originală este Cydonia.

În prezent este răspândit în Europa, China, Japonia, Asia Centrală, Asia Mică și nordul și sudul Africii, America de Nord și Australia. Cele mai mari producții se obțin în Italia.

În țara noastră gutuiul ocupă doar 2% din totalul suprafețelor pomicole, fiind cultivat de regulă izolat, în livezile de lângă casă.

Din păcate după anul 1991, a intervenit un atac masiv de foc bacterian, care a distrus mai multe plantații neîngrijite. În prezent, gutuiul este cultivat cu precădere în județele Ilfov, Vaslui, Teleorman, Dolj, Olt, Iași, Tulcea, Prahova, Constanța și Vrancea. 

Rețetă de gem delicios de gutui

Rețetă de gem de gutui 
[Sursa: pexels.com]

Urmează sezonul gutuilor, iar gospodinele vor începe pregătirea celor mai delicioase gemuri de gutui.

Iată una dintre cele delicioase rețete de gem de gutui.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Ingrediente:

- 1,5 kg gutui;

- o lămâie;

- 750 g zahăr;

- ½ baton de vanilie;

- 2-3 cuișoare sau scorțișoară.

Mod de preparare:

Gutuile se spală, se taie în felii și se curăță de semințe. Acestea nu se decojesc. Gutuile tăiate se pun într-un litru de apă rece împreună cu zeama de la lămâie, deoarece zeama previne oxidarea fructelor și ajută la păstrarea culorii deschise. Vasul cu gutui se pune pe foc, pentru aproximativ 10 minute din momentul în care a început să fiarbă. Ulterior, se strecoară zeama și se păstrează doar fructele moi. Zeama în care au fiert gutuile se poate păstra pentru rețeta de peltea de gutui (jeleu de gutui).

Citește și: Cea mai bună rețetă de tartă cu prune: Un desert pur și simplu delicios cu puține ingrediente

Gutuile se pun înapoi în vas, se adaugă zahărul împreună cu 100 ml de apă și se pune totul la fiert. Se amestecă treptat și se lasă totul la fiert până când compoziția începe să scadă. Între timp se adaugă și vanilia. În cazul în care vrei un gem de gutui mai dulce, atunci poți să mai adaugi un surplus de zahăr. Gemul trebuie să fiarbă 20 maximum 30 de minute, timp în care el scade suficient și se prinde consistența perfectă. Gemul de gutui se toarnă fierbinte în borcane curate și sterilizate, se închid borcanele cu capace și se lasă să se răcească. Rețeta de gem de gutui este gata. Borcanele se păstrează în cămară pentru iarnă!