Codex S1 (sau MS1; fostul Codex Sassoon 1053 și Safra, JUD 002) este un codex masoretic care cuprinde toate cele 24 de cărți ale Bibliei ebraice, datat în secolul al X-lea. Este considerat la fel de vechi ca și Codexul Alep și cu un secol mai vechi decât Codexul Leningrad (1006), cel mai vechi manuscris complet cunoscut al Bibliei ebraice. Alternativ, ar putea fi datat la sfârșitul secolului al IX-lea.
Codexul Sassoon a fost achiziționat la unul dintre cele mai mari prețuri pentru un manuscris vândut la licitație.
O Biblie ebraică scrisă de mână, legată în piele, despre care se crede că are o vechime de aproximativ 1.100 de ani, a fost vândută pentru 38,1 milioane de dolari (35,1 milioane de euro) la New York, a anunțat miercuri casa de licitații Sotheby's.
Prețul Codexului Sassoon depășește suma de 30,8 milioane de dolari plătită în 1994 pentru manuscrisul Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, dar este sub recordul mondial de 43,2 milioane de dolari plătit în 2021 pentru o primă ediție a Constituției SUA.
Prețul său "reflectă puterea, influența și semnificația profundă a Bibliei ebraice, care este un pilon indispensabil al umanității", a declarat Sharon Liberman Mintz, specialist în Judaica la Sotheby's.
Codexul Sassoon va ajunge la Muzeul ANU
Mintz a declarat că este "absolut încântată de rezultatul monumental de astăzi și de faptul că Codex Sassoon se va întoarce în curând în mod grandios și permanent în Israel, expus pentru a fi văzut de toată lumea".
Fostul ambasador al SUA și președinte al Comitetului Evreiesc American Alfred H. Moses a cumpărat codexul în numele organizației non-profit American Friends of ANU. Acesta va fi donat Muzeului ANU al poporului evreu din Tel Aviv, Israel.
"Biblia ebraică este cea mai influentă carte din istorie și constituie piatra de temelie a civilizației occidentale. Mă bucur știind că ea aparține poporului evreu", a declarat Moses.
Înainte de licitație, despre care Sotheby's a precizat că a durat 4 minute și s-a desfășurat între doi cumpărători, manuscrisul a fost expus la Muzeul ANU în luna martie, în cadrul unui turneu mondial.
Cine a deținut Codexul Sassoon înainte?
Se crede că codexul, care a fost numit după proprietarul său anterior, David Solomon Sassoon (1880-1942), a fost scris între 880 și 960.
Sassoon, care a adunat o colecție privată de texte evreiești antice, l-a achiziționat în 1929. După moartea sa, averea lui Sassoon a fost împărțită, iar Sotheby's a vândut codexul în 1978 către British Rail Pension Fund pentru aproximativ 320.000 de dolari, adică 1,4 milioane de dolari în dolari de astăzi.
În 1989, fondul de pensii l-a vândut pentru 3,19 milioane de dolari (7,7 milioane de dolari în dolari de astăzi) către bancherul și colecționarul de artă Jacqui Safra, care l-a vândut miercuri.
Potrivit casei Sotheby's, Safra a pus recent manuscrisul să fie datat cu carbon pentru a confirma că este mai vechi decât Aleppo Codex și Leningrad Codex, alte două importante Biblii ebraice timpurii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Citește și: Bătăliile din Vechiul Testament confirmate de un nou studiu!
Citește și: Top 3 Descoperiri legate de Moise si Exod! Le cunosti deja?
Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Este sau nu zi liberă?