Ceaiul de ghimbir – cum sa il prepari si ce beneficii are

Author: Silviu Bunea
Actualizat: 01 nov 2018, 14:55

Ghimbirul este fara doar si poate unul dintre cele mai sanatoase condimente din lume. Originar din Asia, acesta este folosit de secole pentru tratarea unor afectiuni, dar si in compozitia unor cosmetice.

Fie ca este consumat proaspat sau intr-un amestec uscat alaturi de alte plante, acest condiment cu gust si aroma aparte este excelent pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, mai ales iarna.

 

Apreciatul ceai de ghimbir este antiinflamator si de aceea le este deseori recomandat persoanelor cu probleme musculare si articulare. Acesta poate fi folosit chiar si in bai medicinale pentru tratarea articulatiilor inflamate.

 

Ghimbirul te poate ajuta sa iti recapeti usor energia dupa o raceala, contribuind la reducerea timpului de convalescenta. Ceaiul de ghimbir contribuie, de asemenea, la ameliorarea congestiilor nazale asociate racelilor.

 

Ghimbirul este apreciat si pentru ca poate combate senzatia de greata, fiind eficient inclusiv pentru femeile gravide.

 

Alta calitate a ceaiului de ghimbir este ca improspateaza respiratia. Gingerolul, substanta responsabila pentru gustul iute al ghimbirului, stimuleaza o enzima din cavitatea bucala care apoi reduce actiunea substantelor ce determina aparitia halenei.

 

Ceai de ghimbir pentru slabit

 

Excesul de greutate poate atrage probleme de sanatate grave. Ghimbirul suprima apetitul si te poate ajuta sa scazi consumul zilnic de calorii.

Ceaiul de ghimbir contribuie la arderea grasimilor, prin imbunatatirea metabolismului. Consumand ceai de ghimbir vei putea intarzia aparitia senzatiei de foame cu pana la 6 ore.

Prin stimularea pancreasului, ghimbirul creste productia de enzime digestive, care au rolul de a imbunatati digestia. De asemenea, ghimbirul combate constipatia, diareea si previne depozitarea colesterolului rau in ficat.

Nivelul glucozei din sange este foarte important pentru mentinerea starii de sanatate si a unei greutati optime. Ceaiul de ghimbir te va ajuta sa echilibrezi nivelul glicemiei si sa ai o putere de concentrare mai mare.

Ceai de ghimbir pentru uz extern

 

Radacina de ghimbir poate fi baza unui tratament eficient impotriva caderii parului. Daca ai aceasta problema, clateste-ti parul cu ceai de ghimbir, lasa-l sa actioneze 5 - 10 minute, apoi spala-te pe cap cu samponul obisnuit. Repeta aceasta procedura o data pe saptamana si vei observa ca parul tau va arata mai sanatos.

Ceaiul de ghimbir protejeaza pielea datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si antibacteriene. Baile in ceai de ghimbir sunt foarte relaxante si pot contribui la reducerea stresului. In plus, pot ameliora durerile musculare, vanataile, crampele menstruale si migrenele.

Ceaiul de ghimbir poate fi utilizat local si in comprese pentru a ameliora durerile reumatice si rigiditatea musculara, de exemplu in zona gatului.

 

Cum sa prepari corect ceai de ghimbir

 

Ceaiul de ghimbir este o sursa excelenta de vitamine B, dar si de vitaminele C si A, precum si de minerale: magneziu, potasiu, cupru, mangan. Insa nu toata lumea il prepara corect, asa ca venim cu recomandari in acest sens.

Spala bine o radacina proaspata de ghimbir si da-o prin razatoarea cu gauri mari. La o cana ai nevoie de circa doua lingurite cu varf de ghimbir ras. Pune aceata cantitate intr-un vas, adauga o cana si jumatate de apa rece si fierbe. Dupa ce incepe sa clocoteasca, acopera vasul si lasa-l la foc mic inca 10 minute.

Ceaiul rezultat este foarte aromat, usor iute, dar cu gust placut. Poti adauga putina miere si suc de lamaie.

Contraindicatii pentru ceaiul de ghimbir

In ciuda efectelor sale benefice, ceaiul de ghimbir le poate face mai rau decat bine unor persoane care sufera de anumite afectiuni. De exemplu, nu este recomandat sa consume ceai de ghimbir cei care au probleme cu coagularea sangelui, intrucat acesta creste riscul de sangerare abundenta.

 

Si celor care au programate interventii chirurgicala le este recomandat sa nu consume ceai de ghimbir inainte, din acelasi motiv.

 

Desi amelioreaza starile de greata, ceaiul de ghimbir poate favoriza declansarea contractiilor uterine, de aceea gravidele ar trebui sa fie precaute si sa ceara sfatul medicului inainte de a-l consuma.

Ghimbirul le poate crea probleme si celor care sufera de ulcer, pentru ca poate conduce la blocaj intestinal. Acesta este contraindicat si in cazul persoanelor cu pietre la fiere.

 

Medicii recomanda evitarea combinatiilor de ghimbir cu medicamente recomandate persoanelor bolnave de diabet. Cere intotdeauna sfatul medicului inainte sa consumi ceai de ghimbir daca suferi de anumite boli.

 

Taguri: