Ceapa este una dintre cele mai populare legume in bucataria romaneasca si este folosita in multe tipuri de mancaruri si salate. Desi are o multime de beneficii pentru organism, fiind o ruda relativ apropiata a usturoiului, ceapa poate deveni toxica si poate provoca astfel mai mult rau decat bine.
Iata cand devine ceapa toxica si cand nu ar mai trebui consumata sub nicio forma.
Ceapa toxica: cum stii cand ceapa a devenit toxica
Este foarte important ca, atunci cand gatesti, sa nu pastrezi ceapa care ti-a ramas in plus. Studiile au aratat ca atat ceapa, cat si usturoiul, au proprietatea de a absorbi virusii si bacteriile din aer.
Este periculos astfel sa tai o ceapa si sa o folosesti chiar si dupa cateva ore.
Daca este consumata, o astfel de ceapa poate dauna stomacului si poate duce chiar la aparitia unor toxiinfectii alimentare.
Ceapa toxica: de asemenea, ceapa nu este indicata celor care sufera de hipertensiune; ceapa accelereaza cresterea pulsului si creste astfel riscul de accident vascular cerebral.
Consumul de ceapa nu este indicat nici celor care sufera de probleme digestive. Ceapa stimuleaza secretia de suc gastric si poate provoca aparitia refluxului sau a gastritei. Ceapa poate provoca si stari de greata si balonare, daca este consumata des.
Citeste si: Tratament naturist pentru tuse: cum scapi de tuse fara sa iei pastile
Citeste si: Faina toxica: ce tip de faina este toxica, nu trebuie cumparata
Citeste si: Usturoi toxic: cum deosebesti usturoiul bun de cel toxic
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ceapa toxica: ce beneficii are ceapa atunci cand este consumata corect
Consumul de ceapa are o multime de beneficii pentru organism, fiind bogata in mai multe vitamine si compusi esentiali, precum vitamina A, vitamina B, vitamina C, fier, fibre si potasiu.
S-a demonstrat ca un consum regulat de ceapa ajuta la scaderea semnificativa a colesterolului. Ceapa este indicata si celor care sufera de diabet, deoarece duce la scaderea nivelului de insulina din organism si creste toleranta la glucoza.
Ceapa contine sulf si este astfel excelenta pentru a proteja ficatul. Ceapa este si un bun diuretic, impedicand astfel retentia de apa din organism. Ceapa poate combate si efectele stresului deoarece stimuleaza transportarea aminoacizilor catre creier.
Nu in ultimul rand ceapa poate fi folosita si pentru regenerarea parului si a scalpului. Alte efecte pozitive ale consumului de ceapa: previne aparitia anemiei, protejeaza pielea si mucoasele, ajuta la cresterea metabolismului, imbunatateste si intareste sistemul imunitar, mentine sanatatea pielii si a muschilor.
Citeste si: Chiftele de post cu cartofi si orez. Reteta de post de chiftele de cartofi si orez
Ceapa: cum sa faci inele de ceapa acasa, sunt gata in 15 minute
Iata o reteta simpla si rapida de inele de ceapa. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: doua cepe mari, un ou, patru linguri de faina, sare, piper, 3 linguri de ulei de masline.
Ia cele doua cepe, taie-le si desfa-le in inele, dupa care scufunda-le in oul batut in prealabil. Ulterior trece inelele de ceapa prin faina amestecata cu sare si piper.
Pune inelele de ceapa la prajit in uleiul de masline si caleste-le timp de 3- 4 minute, nu mai mult. La final scoate inelele pe servetele de hartie, pentru a inlatura excesul de ulei. Se pot servi ca atare, ca o gustare, dar si ca garnitura pentru un fel principal de mancare.