Cei doi tineri din Suceava, care au plecat la Kiev să se convingă de existența războiului, s-au întors acasă: „Se bombardează! Era totul distrus”

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 25 dec 2022, 08:45

Cei doi tineri din Suceava, care au plecat la Kiev să se convingă de existența războiului, s-au întors acasă: „Se bombardează! Era totul distrus”

Sursa: Captură Video

Cristi și Samuel, doi tineri din Suceava, care au plecat în Kiev pentru a se convinge că există război, pentru că nu credeau informațiile transmise de presă, au revenit acasă și au povestit tot ce au văzut cu ochii lor.

Cristi lucrează într-o cafenea dintr-un sat din apropierea Sucevei. De când a început războiul, a oferit ajutor ucrainenilor care treceau graniţa în România la Vama Siret. Samuel este frizer și este prietenul lui Cristi, alături de care a plecat la Kiev pentru a se convinge de existența războiului, neavând încredere în ceea ce relatează presa.  

Cristi și Samuel, tinerii care au plecat singuri, la Kiev, au revenit acasă. Ce au văzut aceștia

„Ne-am decis sâmbătă să mergem până în Ucraina să vedem care-i situaţia de acolo, dacă e chiar la fel de grav cum se spune la ştiri. Erau oameni cu copiii, cu câini pe care îi scoteau la plimbare, cu bicicletele cu care se plimbau, într-adevăr nu erau la fel de mulţi oameni precum ar fi trebuit să fie, dar erau oameni pe acolo”, a povestit Cristi.

Citeste si: Doi tineri din Suceava s-au dus la Kiev să vadă dacă este război: "Un sat întreg e fărâmat"

„Undeva pe la ora 10 s-a dat o rachetă undeva, s-a auzit o bubuitură foarte mare, au început sirenele să sune şi o mai sunat, toată noaptea am auzit sirenele. O început să se audă bombe, împuşcături, am dat cu maşina cu spatele între nişte copaci, într-o pădurice, am stat acolo ascunşi.

Se bombardează! Uite sat fărâmat aici-şa. Un sat întreg e fărâmat aici. Uite aici maşini fărâmate, maşini fărâmate de bombe, o biserică fărâmată.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

(...) Era totul distrus, în plus de asta când ne-a oprit soldatul la un checkpoint şi i-am dat paşapoartele o început să se bombardezele chiar lângă noi.

Soldatul după ce a ajuns în şanţ ne-a făcut şi nouă semn, am fugit şi noi acolo, ne-am ascuns, am stat vreo zece minute acolo”, au mai povestit Cristi și Samuel.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 30 de război. Zelenski spune că Europa a impus sancțiuni Rusiei „puțin cam târziu”. 300 de persoane ar fi fost ucise în bombardamentele ruse asupra teatrului din Mariupol

Cristi și Samuel au petrecut cinci zile în Ucraina, timp care i-a convins că războiul este adevărat. 

„Aş putea spune curaj, cu puţină prostie. S-au auzit foarte multe bombardamente. S-a simțit pericolul. A fost un sentiment …nu pot să-l descriu. De multe ori stăteam şi mă gândeam de ce am venit aici? Chiar e război”, a spus Cristi.  „E război, dar nu aşa de grav cum se spune”.

„În Kiev am mâncat acolo în centru, în satele vecine am văzut că acolo ar fi ceva, dar nu ştiu. Eu nu m-am întâlnit cu niciun rus. Eu nu am văzut cu ochii mei şi până nu văd”, a mai declarat Samuel.