Cel mai bântuit loc din România. Pereții castelului păstrează urmele adânci ale durerii celor care și-au dat acolo ultima suflare

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 16 apr 2023, 00:20

Castel Banffy loc bântuit România

Sursa: travelblogeurope.com

Cunoscut și ca Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Banffy de la Bonțida este considerat a fi cel mai bântuit loc din România. Află legendele din jurul acestuia și mărturiile celor care au trăit acolo întâmplări sinistre.

Castelul Banffy de la Bonțida a devenit unul dintre cele mai populare locuri din România odată cu festivalul Electric Castle care, începând cu anul 2013, adună laolaltă artiști din zone muzicale variate cum ar fi rock, reggae, hip hop, trap sau muzică electronică și iubitori ai muzicii care vin in toate colțurile țării și chiar din străinătate.

Află legenda Castelului Banffy de la Bonțida, considerat a fi cel mai bântuit loc din România și mărturiile celor care au trăit acolo întâmplări sinistre 

Citeste si: Misterul unicului lac creat de natură sub forma hărții României. Motivul pentru care nimeni nu se încumetă să intre în apele lui

Cel mai bântuit loc din România- Castelul Banffy 

Domeniul de la Bonțida a intrat în posesia familiei Banffy de Losonc în anul 1387, când regele Sigismund de Luxemburg l-a donat lui Dionisie, fiul lui Toma Losonci.

Înaintea realizării ansamblului actual, pe acest loc a existat o reședință nobiliară (conac) construit în secolele XV-XVI, această clădire fiind atestată documentar după 1640. Acolo, familia Banffy a construit un ansamblu arhitectonic ce avea să devină cunoscut peste ani ca Versailles-ul Transilvaniei și ca cel mai bântuit loc din România.

Dionisie Bánffy al II-lea (1638-1674), comite de Dăbâca și Cluj, cumnat și consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I, a fost cel care a inițiat construcția ansamblului actual, între anii 1668-1674.

Conacul inițial cu plan în formă de "L" a fost fortificat cu ziduri de incintă dispuse în formă dreptunghiulară, turnuri circulare în cele 4 colțuri și un turn de poartă înalt la intrare.

După decapitarea lui Dionisie, lucrările au fost continuate de moștenitorul lui, viitorul guvernator Gheorghe al III-lea. Ansamblul renascentist se cunoaște dintr-un inventar întocmit în anul 1736, care descrie clădirile de dinaintea modificărilor baroce.

Între 1704 și 1711, castelul renascentist a fost avariat în războiul de independență condusă de Francisc Rákóczi al II-lea, necesitând reconstrucții și reparații în mai multe locuri.

În 1735 domeniul a fost moștenit de Dionisie Bánffy al IV-lea, care avea în acel moment 12 ani. După un timp petrecut la Curtea de la Viena, acesta s-a întors în Transilvania în anul 1747 ca Mare Comis al împărătesei Maria Tereza, după care a inițiat reconstrucția castelului în stil baroc între anii 1747-1751.

În primă fază s-a construit curtea de onoare din fața clădirii porții, inspirându-se din arhitectura barocă vieneză.

Curtea de onoare cu plan în formă de "U" era alcătuită din: manejul, grajdul, remiza și locuințele servitorilor. Galeria de statui care decora acest corp al ansamblului a fost realizată de sculptorul Johann Nachtigall, care a transpus "Metamorfozele" lui Ovidiu în grandioase statui de piatră. Tot Dionisie a fost cel care a inițiat modificarea clădirii principale de acum.

În această perioadă va fi creat și parcul care înconjura castelul (proiectat de Johann Christian Erass), în spiritul barocului francez, caracterizat prin forme clare, geometrice, stricte, cu alei, lac, statui și fântâni arteziene.  

În timpul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost folosit ca spital militar. În anul 1944 imobilul a fost serios afectat, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. A fost distrus întreg mobilierul, bine-cunoscuta galerie de portrete și biblioteca. Contele Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment, inițiase o negociere a Ungariei cu România pentru ca ambele state să schimbe tabăra și să întoarcă armele împotriva Germaniei, devastarea castelului se presupune a fi o acțiune de vendetă a guvernului german la adresa baronului.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Locul de poveste din România despre care legenda spune că-i ascunde pe Solomonari, cele mai vechi ființe care stăpânesc norii

Apariții sinistre în cel mai bântuit loc din România 

Castelul Banffy de la Bonțida este considerat a fi cel mai bânuit loc din România. Legendele țesute de-a lungul vremii în jurul lui și mărturii ale celor care au văzut acolo apariții sinistre au făcut ca domeniul și Castelul Banffy de la Bonțida să fie cunoscut ca și cel mai bântuit loc din țara noastră. 

Legate de soldații germani care au murit în castelul Banffy de la Bonțida în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când nemții l-au transformat în spital militar, circulă o serie de legende și apariții sinistre.

Toţi lo­calnicii consideră că împrejurimile şi castelul sunt bântuite. De-a lungul timpului, au fost raportate de martori oculari numeroase apariţii de fantome bănuite a fi ale celor care au murit în timp ce castelul era folosit ca spital militar de către germani. Mulţi au văzut siluete de soldaţi germani şi de oameni în cârje apărând, dis­părând sau plimbându-se printre zidurile castelului.

Două fete din Bonţida, Maria şi Ionela, au desco­perit pe când aveau doar 10 ani un tunel subteran se­cret, care făcea legătura între Castelul Banffy şi bise­rica greco-catolică din localitate. În scurt timp, acest tunel a devenit noul loc de joacă preferat al copiilor.

Tunelul era relativ mare, copiii descoperind în el şi ceva care semăna foarte mult cu un mijloc de transport care fusese folosit, se pare, pentru a-i trans­porta în se­cret pe cei de la castel, la biserică. Când adulţii au aflat despre tunel, l-au astupat imediat, ca acesta să nu se pră­buşească peste copii. 

O altă legendă  care circulă și care i-a atras Castelui Banffy de la Bonțida faima de cel mai bântuit loc din România este cea a prințesei care a locuit acolo și care a sedus un tânăr grăjdar pe care l-a ucis apoi. 

Prințesa care a trăit în castel, avea o relație extraconjugală. Fiind văzută când se furișa de către unul din băieții de la grajduri, ca să nu fie dată în vileag, a sedus grăjdarul și apoi l-a ucis cu un cuțit. Și în ziua de azi legenda spune că fantoma tânărului bântuie castelul. 

Citeste si: Lacul din România, unic în toată Europa! Ce au descoperit cercetătorii în singura apă care-și schimbă culoarea în funcție de anotimp

Se spune că noaptea cei care sunt în preajma clădirii pot vedea ceva nedeslușit la ferestre. Niciodată însă nu s-a aflat despre ce ar fi vorba. Ba mai mult, paznicul castelului a precizat, la un moment dat, că becurile nu rezistă mai mult de câteva ore și se aude un sunet de tablă acolo unde aceasta nu ar trebui să existe, lumina dispare și reapare în locuri în care nu există curent. 

Surse: Wikipedia, știridecluj.ro