Cel mai înalt nivel de alertă la nivel mondial! OMS declară focarul de variola maimuței o urgență globală de sănătate publică

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 25 apr 2023, 07:15

Cel mai înalt nivel de alertă la nivel mondial! OMS declară focarul de variola maimuței o urgență globală de sănătate publică

Sursa: Twitter

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că focarul de variola maimuței reprezintă o îngrijorare mare pentru sănătatea publică globală, care necesită luarea unor măsuri imediate.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghrebeyesus, a declarat, sâmbătă, că focarul de variolă a maimuței desfășurat nivel mondial reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC), arată BiziDay.

Focarul de variola maimuței, urgență globală de sănătate publică

Numirea acestui gen de urgență este cel mai înalt nivel de alertă al OMS și se bazează pe reglementările internaționale în domeniul sănătății puse la punct în anul 2005, pentru a stabili drepturile și obligațiile țărilor în controlul evenimentelor transfrontaliere

de sănătate publică, potrivit BiziDay.

Citeste si: Un nou caz de variola maimuței, confirmat în România- Numărul total a ajuns la 19- Alertă sanitară

OMS caracterizează un PHEIC drept  „un eveniment extraordinar care este determinat să constituie un risc pentru sănătatea publică pentru alte state prin răspândirea internațională a bolii și să necesite un potențial răspuns internațional coordonat”.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Această clasificare vine la pachet cu o situație care este gravă, bruscă, neobișnuită sau neașteptată, are implicații pentru sănătatea publică la nivel global și poate fi nevoie o acțiune internațională imediată.

Variola maimuței, clasificată precum COVID-19, în 2020

Este a șaptea oară când se face o astfel de clasificare din 2009. Ultima dată, s-a făcut această clasificare pentru virusul COVID-19, care a fost desemnată de către OMS în același fel, în anul 2020.

Variola maimuță reprezintă o infecție virală, des întâlnită în rândul animalelor din Africa centrală și de vest, care se poate fi contactată de oameni și poate duce la focare. Cazurile sunt raportate ocazional în țări în care virusul nu este endemic, dar evoluția recentă a determinat OMS să ia măsuri.

Citeste si: Numărul infectărilor cu variola maimuței a ajuns la peste 6.000. Oamenii din aproximativ 60 de țări au fost infectați

De când au apărut primele cazuri de infectări cu variola maimuței, în luna mai, focarul a ajuns la aproape 14 mii de cazuri la 20 iulie, arată Organizația Mondială a Sănătății. Datele de la CDC din SUA demonstrează că, într-o singură zi, din 19 iulie până în 20 iulie, numărul cazurilor raportate a ajuns de la 14.511 la 15.378. Actualul focar este localizat în Europa, iar în România au fost raportate deja 20 de cazuri.