Cel mai Periculos Spectru al Radiațiilor Ultraviolete Este Cel Mai Puternic Germicid

Author: Bogdan Stanescu
Actualizat: 19 iul 2022, 12:50

Cu toții știm că lumina ultravioletă este nocivă. Dar aceasta poate fi și extrem de utilă. Datorită acțiunii devastator pe care îl are acest tip de radiații asupra organismelor vii, cercetătorii au testat ce efecte are lumina de nuanță albăstruie, fantomatică emisă de lampa UVC asupra a sute de viruși și alte microorganisme și au concluzionat că la o intensitate suficientă, acestea atacă structura genetică și pot să le distrugă definitiv ori să le dezactiveze capacitatea de reproducere.

Cu toții știm că lumina ultravioletă este nocivă. Dar aceasta poate fi și extrem de utilă.

De când ne știm, ne bucurăm de lumina soarelui chiar dacă aceasta este principala sursă de radiații UV. 

Deși ne ajută să ne păstrăm sănătatea, soarele ne și poate afecta în mod negativ, iar aici nu vorbim numai despre arsuri solare și piele îmbătrânită.

Partea bună este că în ziua de astăzi, cremele solare ne protejează de aceste efecte negative. 

Dar știai că soarele emite și radiații UV pe care nicio cremă de protecție nu le poate opri?

Este vorba despre lumina UVC.

Ultravioletele din lumina solară se împart în 3 categorii:

  • UVA
  • UVB
  • UVC

Mai ales vara noi suntem expuși la radiațiile UVA și UVB.

Ultravioletele de tip A sunt cunoscute pentru efectul de îmbătrânire al pielii, iar cele de tip B pentru provocarea arsurilor.

Și, ei bine, majoritatea cremelor solare din ziua de azi sunt eficiente împotriva acestor două tipuri de UV.

Dar UVC? 

Din păcate, nicio cremă de soare nu ne poate apăra de ultravioletele C. 

Din fericire, nici nu avem nevoie. Și asta este pentru că ele sunt filtrate de stratul de ozon și nu ajung să intre în contact cu noi.

Totuși, ce s-ar întâmpla dacă am fi expuși la radiațiile UVC?

Nu ar fi deloc bine. Aceste radiații au abilitatea de a distruge structura ADN și țesuturile vii. Ar fi un dezastru.

Totuși, asta nu le face inutile. Acest „dezastru” a fost totuși exploatat de oamenii de știință pentru a crea dispozitive de sterilizare mai eficiente decât orice substanță chimică. 

Observând acțiunea devastator pe care aceste radiații îl au asupra organismelor vii, cercetătorii au testat ce efecte are lumina de nuanță albăstruie, fantomatică emisă de lampa UVC asupra a sute de viruși și alte microorganisme și au concluzionat că la o intensitate suficientă, acestea atacă structura genetică și pot să le distrugă definitiv ori să le dezactiveze capacitatea de reproducere.

Așa au apărut sterilizatoarele cu lampă UVC

După ce au observat efectul UVC asupra microorganismelor, oamenii de știință au creat aparate folosite pentru sterilizarea spitalelor, avioanelor, birourilor, fabricilor și chiar pentru purificarea apei de băut împotriva paraziților cu rezistență la chimicale.

Și, chiar dacă pare futurist, în lumea asiatică acestea sunt larg folosite. În China, autobuze întregi sunt sterilizate cu lămpi UVC. Și în prezent, există chiar bănci care folosesc această tehnologie pentru dezinfectarea bancnotelor.

Dat fiind contextul pandemic, cercetătorii au observat că nici virușii de tip Sars nu sunt imuni la efectul UVC de distrugere a materialului genetic. 

Iar acesta este unul din principalele motive pentru care dispozitivele cu radiații UVC se află în prima linie de luptă împotriva COVID-19 în China. 

Totuși, să clarificăm un lucru.

În prezent, nu există lămpi UV care să poată fi folosite în siguranță, sub nicio formă, pe oameni sau animale.

Aceste radiații nu distrug doar virușii, bacteriile și paraziții, ele pot de asemenea să provoace în numai câteva secunde leziuni foarte grave asupra pielii sau a retinei.

De aceea sterilizatoarele cu lumină UVC pot fi destul de periculoase dacă nu sunt folosite corespunzător.

Partea bună este că în ziua de azi, sterilizatoarele UV sunt cât se poate de accesibile și au integrate diverse sisteme de siguranță.

Mai mult, acum este ușor să le utilizăm întrucât vin sub diverse forme și modele în funcție de scopurile și funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească.

De exemplu, un sterilizator UV de tip baghetă este ideal pentru jucării, paturi, mânere; chiar și covoare sau suprafețele din bucătărie, baie sau mașină. Bineînțeles, când alegem o astfel de baghetă  cu lampă UV, este important să ne asigurăm că are un mecanism care să oprească lampa automat la ridicarea de pe suprafața pe care acționează.

Iar ceva mai populare, datorită și tehnologiei de încărcare wireless, sunt sterilizatoarele UV cu încărcare wireless  care elimină  99.99% din microorganismele ce pot să se afle pe un telefon, în timp ce îl încarcă.  Iar pe lângă telefoane, acestea pot fi folosite și pentru chei, bancnote, măști, ceasuri, și alte obiecte pe care le ținem prin buzunare.

Articol sursă: Cu ce ne ajută un Sterilizator UV?

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.