Cel mai sumbru avertisment OMS: Varianta Omicron a coronavirusului se răspândeşte într-un ritm fără precedent

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 14 sep 2022, 10:05

OMS avertizează că varianta Omicron se răspândește foarte repede. Tedros Adhanom Ghebreyesus susține că toate țările au cazuri de Omicron.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că nicio variantă a coronavirusului care provoacă boala COVID-19 nu s-a răspândit până acum la fel de rapid ca Omicron. Tedros Adhanom Ghebreyesus estimează că majoritatea ţărilor sunt afectate de noua variantă de coronavirus. 

Citeste si: Ce simptome experimentează noaptea pacienții infectați cu varianta Omicron a virusului COVID-19

Toate țările au cazuri de Omicron

Tedros Adhanom Ghebreyesus susține că oate țările au cazuri de Omicron, chiar dacă nu au fost raportate.

Până în prezent „77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se găseşte probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign.(...) Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite”, a adăugat el.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: UPDATE! Ministrul Sănătații anunță noile restricții, după apariția Omicron în România: ”Luăm măsuri temporare până ne lămurim ce e cu această tulpină”

Mai mult, OMS a avertizează că vaccinul nu o să fie singurul care va pune capăt pandemiei, acesta făcând apel la utilizarea tuturor instrumentelor anti-COVID-19 existente până acum, precum purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării. 

„Faceţi toate acestea. Faceţi-le în mod consecvent. Faceţi-le corect”, a mai spus el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai dezvăluit că unele ţări oferă doze de supra-rapel întregii lor populaţii adulte, din cauza răspândirii variantei omicron, chiar dacă "lipsesc dovezile cu privire la eficacitatea supra-rapelurilor împotriva acestei variante".

OMS se teme că aceste programe ar putea contribui la acumularea de vaccinuri anti-COVID de către ţările bogate, aşa cum a fost cazul şi până acum, subminând vaccinarea în ţările sărace.

„Voi fi foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de supra-rapel. Noi suntem împotriva inegalităţii accesului la vaccinuri”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.