Cel mai uşor mod în care puteţi curăţa frigiderul

Editor: Silviu Bunea Autor: S.B.
Actualizat: 26 sep 2020, 07:40

Frigiderul este unul dintre cele mai murdare locuri din casă, fiind mai murdar chiar şi decât toaleta. Un studiu din 2011 arată că rafturile frigiderelor adăpostesc în medie 8.000 de culturi de microbi sau bacterii pe centimetru pătrat, inclusiv salmonella şi e-coli.

Depindem de el pentru a păstra alimentele în formă maximă, însă tindem să ignorăm partea de întreţinere şi curăţare, deşi are de-a face constant cu diverse mirosuri şi alimente care ajung să se strice sau să se verse.

Ideal ar fi ca frigiderul să fie curăţat de două ori pe an sau chiar mai des. Puteţi să-l curăţaţi în ziua de dinainte să mergeţi la cumpărături, când este mai gol.

Aveţi nevoie de cel mult 30 de minute la dispoziţie.

1. Scoateţi frigiderul din priză.

2. Goliţi-l complet de alimente. Puneţi-le pe masă, ca să le evaluaţi, şi aruncaţi într-un sac de gunoi toate alimentele care şi-au depăşit termenul de valabilitate.

3. Scoateţi compartimentele pentru salată şi duceţi-le în cadă sau sub duş. Spală-le cu un burete, săpun antibacterian şi apă caldă. După aceea scoateţi-le pe balcon şi lasăţi-le să se usuce.

4. Curăţaţi rafturile, pereţii şi uşa interioară cu o lavetă şi un spray pentru suprafeţe multiple sau un săpun blând. Nu uitaţi de marginile de cauciuc. Pentru suprafeţele înguste puteţi folosi o periuţă de dinţi veche.

5. La final, după ce l-aţi băgat la loc în priză, puteţi curăţa şi exteriorul (uşa şi partea superioară). Acordaţi o atenţie sporită mânerului şi zonei din jur, care de obicei sunt cele mai pline de amprente şi bacterii.

 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Câteva sfaturi pentru a reduce pe viitor şansele de bacterii:

Aveţi grijă să ţineţi uşa de la frigider închisă în permanent, deschideţi-o doar pentru minimul necesar, astfel încât să nu permiteţi aerului cald să pătrundă înăuntru.

Aruncaţi cât mai rapid alimentele care s-au stricat.

Dacă s-a vărsat ceva înăuntru, ştergeţi imediat cu o cârpă umedă, nu lăsaţi să se usuce.

Nu amestecaţi alimentele pe rafturi: ţineţi un raft separat pentru carnea crudă, altul pentru brânzeturi, altul pentru legume. Temperatura ideală a frigiderului este între 1 şi 4 grade Celsius, iar cea a congelatorului de -18.

Pe viitor, achiziţionaţi un frigider sau o combină frigorifică cu tehnologii anti-bacteriene.

Cele de la Beko, de exemplu, au inclusiv filtru activ de carbon împotriva mirosurilor şi garnitura cu protecţie anti bacteriană, ce asigură un nivel sporit de igienă.