Cel puțin 550 de pelerini au murit din cauza temperaturilor extreme, la pelerinajul de la Mecca. Termometrele au arătat peste 50 de grade Celsius

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 19 iun 2024, 16:45

Peste 550 de persoane au murit în timpul pelerinajului de la Mecca

Sursa: Pixabay

Peste 550 de pelerini au pierit din cauza temperaturilor extreme de 51,8 grade Celsius în timpul pelerinajului de la Mecca.

Temperaturile extreme de peste 50 de grade Celsius au provocat moartea a cel puțin 550 de pelerini în timpul Hajj-ului de la Mecca, cel mai mare pelerinaj musulman din lume, desfășurat în acest an, notează digi24.

Peste 550 de persoane au murit în timpul pelerinajului de la Mecca

În urma condițiilor meteo extreme de la pelerinajul Hajj de la Mecca, cel puțin 323 de pelerini egipteni au pierit, majoritatea din cauza temperaturilor extreme care au atins 51,8 grade Celsius.

Potrivit The Guardian, ambasadorii din țările arabe pentru Hajj au confirmat că peste 60 de pelerini iordanieni au fost, de asemenea, printre cei decedați, depășind numărul inițial raportat de 41 de decese la Amman.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță caniculă, cu un grad de disconfort termic accentuat și temperaturi de până la 40 de grade Celsius la umbră: Cum va fi vremea în țară joi, 20 iunie 2024

Datele consolidate până acum arată că bilanțul total al victimelor se ridică la 577 de persoane. Autoritățile saudite au raportat că morga spitalului din Mecca a înregistrat 550 de decese, iar Ministerul de Externe din Egipt a anunțat că colaborează cu autoritățile saudite pentru căutarea egiptenilor dispăruți în timpul pelerinajului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Potrivit digi24, pe lângă decesele confirmate, peste 2.000 de pelerini au fost tratați pentru stres termic, deși cifrele exacte nu au fost actualizate de duminică încoace. Schimbările climatice din regiune au accentuat îngrijorările, cu temperaturi care cresc cu aproximativ 0,4 grade Celsius în fiecare deceniu, potrivit unui studiu saudit recent. În acest context, temperatura record de 51,8 grade Celsius înregistrată la Mecca în ziua de luni a intensificat pericolele la care sunt expuși pelerinii.

Autoritățile au emis mai multe avertizări pentru populație

Martori oculari au relatat scene cutremurătoare din Mina, unde pelerinii au luptat cu căldura extremă, recurgând la apă și la înghețată pentru a-și tempera disconfortul. Autoritățile saudite au emis recomandări pentru pelerini, inclusiv folosirea umbrelelor, consumul crescut de apă și evitarea expunerii prelungite la soare în timpul zilei, însă ritualurile Hajj-ului impun adesea statul în aer liber pe durate lungi.

Citește și: Meteorologii ANM anunță cod galben și portocaliu de caniculă: Miercuri, disconfortul termic se va resimți în aproape toată țara

Conform sursei menționate anterior, pelerinajul Hajj este unul dintre cele mai importante ritualuri ale islamului, pe care musulmanii îl îndeplinesc cel puțin o dată în viață, dacă le permite situația materială.

Cu toate acestea, anual, zeci de mii de pelerini încearcă să participe fără vizele oficiale, expunându-se unor riscuri mari, întrucât nu beneficiază de facilitățile oferite de autoritățile saudite, cum ar fi punctele de răcire de-a lungul

rutei pelerinajului. Un ambasador a subliniat că un număr mare de decese în rândul egiptenilor se datorează faptului că mulți dintre aceștia nu sunt înregistrați oficial, ceea ce complică eforturile de identificare și de raportare a victimelor.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?