Cele 5 păcate mortale ale unui schimb valutar Crypto! Le poti evita?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 aug 2023, 01:05

Scandaluri, falimente și eșecuri colective. Cinci păcate de moarte care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată!

Sursa: PixaBay

Scandaluri, falimente și eșecuri colective. Cinci păcate de moarte care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată!

Prăbușirea bursei de criptomonede FTX amintește de criza financiară din 2008. Scandaluri, falimente și eșecuri colective. Cinci păcate de moarte care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Anul criptografic 2022. Este un portret al eșecului. În primul rând, implozia Terra a trimis piața criptografică pe o pantă descendentă. Acum, dezastrul FTX a dat presupusa lovitură de moarte temporară. Rezumat: jalnic. Ultimele evenimente ne readuc în memorie criza bancară din 2008. Deci, până la urmă, nu se învață atât de repede din greșeli. Dar ce a mers prost? Iată care sunt cele cinci păcate de moarte ale bursei de criptomonede eșuate FTX.

Scandaluri, falimente și eșecuri colective. Cinci păcate de moarte care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată!
[Sursa: PixaBay]

Domino face afaceri pe piața cripto

La mijlocul anului, furnizorii de servicii de împrumut de miliarde de dolari și fondurile de acoperire criptografice s-au prăbușit ca niște piese de domino într-o reacție în lanț. Spirala morții s-a extins și în sectorul financiar tradițional, când chiar și start-up-ul german FinTech Nuri și-a anunțat insolvența.

Bursa de schimburi criptografice FTX, care acum a eșuat, a fost, de asemenea, foarte bine stabilită pe piața criptografică existentă. Mulți dintre cei 69 de furnizori de capital au fost deja identificați. Printre acestea se numără: Temasek, Tiger Global, Ribbit Capital și Sequoia Capital. Galaxy Digital a lui Mike Novogratz, serviciul de creditare BlockFi și cel mai mare manager de active din lume, BlackRock, au fost, de asemenea, implicați. Pierderile se ridică deja la câteva sute de milioane de dolari americani. Va trece ceva timp până când amploarea impactului va putea fi evaluată pe deplin.

Scandaluri, falimente și eșecuri colective. Cinci păcate de moarte care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată!
[Sursa: PixaBay]

"Glitch-ul banilor" reprezintă un pericol

Bitcoin a fost concepută ca o criptomonedă dezinflaționistă, limitată la 21 de milioane de monede. Un semn de speranță împotriva politicii monetare galopante și a datoriei suverane exponențiale. Pe măsură ce adaptarea a crescut, situația s-a schimbat. Bursele de criptomonede precum FTX și-au creat brusc proprii bani- sub forma unor token-uri criptografice interne. YouTuberul financiar Andrei Jikh explică teoria comună, dar încă neconfirmată, a "banilor greșiți":

"O companie creează ipoteticul jeton FTT. Jetoanele devin mai valoroase în mod artificial prin organizarea unui beneficiu, astfel încât prețul crește. În timp ce compania păstrează o mare parte din jeton, restul este distrus. Acest lucru face ca simbolul să fie și mai valoros. După aceea, compania ar putea trimite token-urile valoroase la Alameda Research pentru a le pune ca garanție pentru un împrumut."

Ascensiunea token-ului FTX și creșterea exponențială a bursei de criptomonede a fost primul indiciu, a spus el. Punctul de vedere trece aproape fără probleme la următorul păcat de moarte.

Scandaluri, falimente și eșecuri colective. Cinci păcate de moarte care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată!
[Sursa: PixaBay]

Utilizarea fondurilor clienților în altă parte

Dezastrul din jurul schimbului criptografic eșuat lasă o cicatrice adâncă în povestea monedelor digitale. Sam Bankman-Fried a folosit capitalul utilizatorilor săi FTX pentru a acoperi o gaură masivă de lichidități a celei de-a doua companii a sa, Alameda Research. Suma exactă este încă necunoscută, dar este posibil să fie de câteva sute de milioane de dolari americani. Până în prezent, acest lucru nu a fost observat în conturile investitorilor. Abia atunci când evoluțiile din ultimele zile au dus la o adevărată fugă de la bancă, SBF a trebuit să pună capăt acesteia. Consecința a fost oprirea plății.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Salt în timp până în 2008: paralelele cu criza financiară sunt copleșitoare. Și atunci, când mulți clienți se grăbeau brusc la ghișee, băncile erau copleșite. Pentru că banii oamenilor erau folosiți în altă parte- pentru a genera profituri- pur și simplu nu puteau plăti pe toată lumea. Un păcat de moarte.

Dependența de Sam Bankman-Fried

Marile personalități criptografice precum Sam Bankman-Fried, Changpeng Zhao sau Elon Musk polarizează. Aceștia influențează, incită și sunt sărbătoriți de mulți investitori ca niște adevărate vedete rock. Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că criptomonede precum FTT, BNB sau Dogecoin depind masiv de deciziile acestora. Devine periculos atunci când aceste personalități au puterea de a comanda milioane de utilizatori și capitalul lor. Potrivit raportului, doar SBF știa că fondurile clienților au fost folosite pentru a salva Alameda Research. El nu le-a spus celorlalți directori despre această mișcare. Atâta putere și control să fie canalizate către o singură entitate este la limita nebuniei și crește riscul la maximum.

Scandaluri, falimente și eșecuri colective. Cinci păcate de moarte care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată!
[Sursa: PixaBay]

Lipsa de gestionare a riscurilor

Faptul că a patra cea mai mare bursă de criptomonede din lume are un departament de gestionare a riscurilor este de la sine înțeles. O astfel de echipă are rolul de a identifica, evalua și controla riscurile financiare, juridice, strategice și de securitate pentru capitalul și veniturile unei organizații. Pe blogul FTX există o postare cuprinzătoare cu privire la "Principiile cheie pentru reglementarea pieței platformelor de tranzacționare criptografică". Dar, în cazul acestui colaps criptografic de miliarde de dolari în special, multe părți interesate se întreabă unde a fost echipa de intervenție de urgență care ar fi trebuit să intervină la timp.

Citește și: Industria 4.0: Un institut caută riscuri de criminalitate cibernetică!

Citește și: Ce s-a întâmplat cu FTX? Ce trebuie să știți despre apocalipsa crypto!

Citește și: Schimbul valutar criptografic FTX depune dosare pentru faliment!