Cele 7 stadii emotionale. Ce vei simti atunci cand te vei muta intr-o noua locuinta

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 15 nov 2020, 19:50

Atunci cand te vei muta intr-o noua locuinta, vei trece prin sapte stadii emotionale care iti vor pune nervii la incercare.

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al procentului populatiei care traieste in locuinte proprietate personala. In 2014, 96,% dintre romani nu locuiau cu chirie, ci in propria casa sau în locuinţa unui membru al familiei, in timp ce media UE este de 70,1%, conform Oficiului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.

Achizitionarea unui nou apartament reprezinta una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa le iei in viata.

Motivele pentru care vrei sa te muti pot fi nenumarate: fie doresti sa schimbi zona in care locuiesti, fie ai nevoie de un spatiu locuibil mai mare sau, pur si simplu, ai decis ca este timpul sa renunti la chirie si sa-ti cumperi propria casa.

Daca nu detii, inca, o locuinta proprie, cea mai avantajoasa modalitate de a face rost de bani este un credit de tip „ prima casa 2016 ”, iar tu poti afla cu usurinta cat te costa, poti calcula valoarea ratei, precum si modul in care il poti obtine.

Achizitionarea unei locuinte te va face, insa, sa treci prin cateva etape emotionale distincte. Iata cum te vei simti in curand:

1. Sentimentul de agitatie care te cuprinde atunci cand decizi sa te muti

Decizia de a te muta intr-o noua locuinta vine la pachet cu nesiguranta, agitatie si fluturi in stomac. Ai un loc unde sa stai, chiar daca platesti chirie, si te-ai obisnuit cu el, insa stii ca in curand vei iesi din zona ta de confort.



2. Stresul care vine odata cu incercarea de a economisi bani

Aceasta pare cea mai lunga si anevoioasa etapa. Ai nevoie de un avans pentru creditul imobiliar, care este mai mare in cazul creditelor obisnuite si mult mai mic in cazul celui de tip „prima casa”. Scrii pe hartie toate cheltuielile pe care crezi ca le vei avea, de la avans la renovare si la cumpararea mobilierului.

Calculezi suma finala si te sperii de cifrele cu multe zerouri. Insa nimic nu se compara cu bucuria pe care o vei simti atunci cand vei reusi sa strangi suma de care ai nevoie.

3. Epuizarea care te cuprinde atunci cand cauti locuinta de vis

Cautarea locuintei perfecte te va epuiza emotional. Locuintele de vis ti se vor parea mult prea scumpe, iar pentru cele pe care ti-ai permite sa le achizitionezi te vei „lupta” si cu alti potentiali clienti.

Insa stim ca esti o persoana norocoasa.

4. Bucuria pe care o simti cand gasesti locuinta pe care ti-o doresti

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

La un moment dat, vei gasi locuinta perfecta pentru tine. Vei fi fericit, vei fi foarte agitat, iti vei imagina ca locuiesti deja acolo, desi vei pastra o foarte mica indoiala cu privire la faptul ca visul tau va deveni realitate.



5. Anxietatea pe care o resimti pana obtii acordul proprietarului

Stii ca, din moment ce iti place atat de mult o anumita locuinta, aceasta ar putea fi preferata si de alti potentiali cumparatori. Ai facut proprietarului o oferta si astepti cu nerabdare raspunsul sau. In plus, ti-e teama ca altcineva ti-a luat-o inainte si ca totul este prea frumos sa fie adevarat.

6. Euforia care te cuprinde cand bati palma cu proprietarul

In sfarsit, te-ai inteles cu proprietarul locuintei si ai certitudinea ca te vei muta intr-o casa noua. Esti euforic, iar unei parti din tine nu-i vine sa creada ca totul este adevarat. In plus, simti si o mare bucurie ca vei locui intr-o casa pe care o detii.

7. Bucuria si oboseala pe care le simti cand te muti cu adevarat

Impachetarea lucrurilor pe care le-ai cumparat de-a lungul anilor este epuizanta. Desi ziua cea mare este foarte obositoare si enervanta, la finalul ei te vei aseza pe niste cutii de carton si vei desface o sticla cu vin. Nimic nu se compara cu sentimentul ca ai ajuns, in sfarsit, acasa...

 

Foto: hepta.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.