Cele mai bune 5 medicamente pentru durere recomandate de doctorul Andrew Moore, de la Spitalul ”John Radcliffe”, din Oxford

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 27 aug 2021, 01:49
5 medicamente pentru durere recomandate de doctorul Andrew Moore
Sursa: unsplash.com

Medicii au făcut o listă cu cele mai bune medicamente pentru durere. Trebuie menționat faptul că acestea trebuie luate doar ocazional, iar dacă durerea persistă, este indicat să consultați un doctor.

Oricine a avut la un moment dat o durere puternică de cap, de măsea, de burtă sau de spate. Ce facem când suntem în această situație? Primul lucru la care apelăm este o pastilă recomandată de prieteni sau, în cel mai bun caz, de către un farmacist. Doctorul Andrew Moore, specialist în terapii antialgice, a prezentat o listă cu cele mai bune medicamente care se pot lua în caz de dureri. 

Aspirina, bat-o vina!

Migrena afectează extrem de multe persoane și cine a trecut prin asta, știe cât de supărătoare poate fi durerea, dar și cât de greu trece. Doctorul Andrew Moore, de la Spitalul ”John Radcliffe”, din Oxford, a participat la un studiu referitor la medicamentele care au cea mai mare eficiență în cazul persoanelor care suferă de migrene. 

Cercetătorii au stabilit că banala aspirină poate fi de un real ajutor.

Astfel, o doză de 1.000 mg de aspirină a calmat migrena în 25% din cazurile care au participat la studiu. Durerea a dispărut în aproximativ două ore de la administrare. 

52% dintre persoanele care s-au prezentat cu migrene au declarat că aspirina le-a calmat serios durerile, chiar dacă acestea nu au dispărut de tot. Aspirina a ameliorat și stările de greață, dar și sensibilitatea la lumină și la zgomote, care apare, de obicei, în cazul migrenelor. 

"Aspirina este utilă pentru aproximativ jumătate de pacienți pentru reducerea durerii, dar pentru cealaltă jumătate nu. Niciun medicament împotriva migrenei nu funcționează pentru toată lumea", a declarat doctorul Andrew Moore. 

Persoanele care suferă de dureri de cap preferă, de cele mai multe ori, să ia un analgezic. Medicii sunt de părere că acest lucru nu poate dăuna sănătății, pe termen lung, dacă analgezicele sunt luate ocazional.

”Nicio persoană care suferă frecvent de dureri de cap nu ar trebui să apeleze la automedicație. Este întotdeauna mai indicat să își consulte medicul", a mai spus Moore.  

Chiar dacă poate fi de mare ajutor, aspirina, luată în cantități prea mari, poate cauza alte probleme. Ulcerul sau hemoragiile gastro-intestinale sunt doar două dintre efectele secundare pe care le poate avea acest medicament. 

Lista celor mai eficiente medicamente de durere

Deși este extrem de folosită, aspirina nu este singura pastilă care vă poate ajuta în caz de dureri. Experţii de la Universitatea Oxford au făcut o listă care cuprinde cele mai eficiente medicamente pe care le poți lua atunci când te confrunți cu diferite dureri. Iată care sunt cele mai bune 5 astfel de pastile:

1.

Etoricoxib

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acesta este un antiinflamator nesteroidian, care funcționează foarte bine în cazul durerilor post-operatorii, osteoartrite, artrite reumatoide, gută, dureri dentare, fibromialgie sau dureri de spate. De asemenea, poate fi administrat și pentru migrene. 

2. Diclofenac

Și acesta este un antiinflamator nesteroidian, care, la fel ca și Etoricoxib, te ajută în osteoartrite, artrite reumatoide, dureri de cap, gută sau dureri post-operatorii. Nu este însă la fel de puternic, de aceea a primit un scor mai mic la studiul efectuat de britanici. 

3. Ibuprofen

Antiinflamator nesteroidian care tratează o gamă largă de dureri: stări inflamatorii severe în ORL, stomatologie, patologia respiratorie, ginecologie, oncologie, dureri dentare, dismenoree, artrită reumatoidă, spondilartrită anchilozantă, artrită psoriazică. De asemenea, Ibuprofenul reduce febra .   

4. Paracetamol

Este un opioid, indicat în cefalee, nevralgii, mialgii, sinuzită, dureri dentare, dismenoree sau stări febrile.

5. Aspirina

Cunosucută și sub denumirea de acid acetilsalicilic, aspirina este un antiinflamator non-steroidian din familia salicilaţilor și se folosește drept analgezic, în durerile moderate, antipiretic (reduce febra) sau ca antiinflamator. De asemenea, aspirina are efect anticoagulant și poate fi de ajutor în prevenirea infarctului.