Care sunt cele mai bune alimente care te pot ajuta să depășești pragul critic de oboseală?
Ce este oboseala cronică?
Oboseala cronică reprezintă o afecțiune biologică care poate avea la bază mai multe cauze, de la cele genetice, imunitare sau chiar infecțioase, dar este dificil de decelat una anume. Dacă te confrunți cu oboseala cronică, trebuie să introduci în dieta ta alimente care îți stabilizează nivelul de energie și îți stimulează sistemul imunitar.
Mai exact, o dietă corectă, echilibrată și sănătoasă te ajută să ameliorezi simptomele afecțiunii.
Citește și: Atenție români! Dispare unul dintre cele mai utilizate medicamente. Cu ce îl vor înlocui farmaciștii?
Iată care sunt cele mai bune alimente care te ajută să combați oboseala:
Fructele și legumele proaspete
Dacă mâncarea este proaspătă cu atât organismul tău va primi mai multe substanțe nutritive. Astfel, consumul de fructe și legume de sezon reprezintă cea mai bună modalitate prin care acestea se pot consuma proaspete și pot oferi tot ce este mai bun. Printre acestea se regăsesc: merele, afinele, citricele, morcovii, salata verde, ardeii verzi și multe altele.
Afinele, pe lângă gustul delicios pe care îl au, aduc organismului un important aport de minerale și vitamine, precum și de substanțe care îmbunătățesc vederea, întăresc sistemul imunitar și ne energizează.
Spanacul este o sursă excelentă de magneziu. O deficiență a acestui mineral în organism declanșează dureri de cap și oboseală, favorizând efectele nocive ale stresului. O singură porție de spanac (100 g) poate să mențină nivelul de magneziu la valori sigure.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Consumă mai puțină mâncare procesată
Trebuie știut că alimentele procesate, precum bomboanele, mâncarea de tip fast-food, mâncarea la conservă sau cea ambalată, sunt sărace în substanțe nutritive pentru a rezista mai mult timp.
Totodată, aceste alimente conțin cantități crescute de conservanți, aditivi, sodiu, grăsimi trans și diferite alte ingrediente artificiale ce pot obosi organismul uman.
Consumă proteine slabe
Pentru ați menține un echilibru în organism, este ideal să consumi carnea slabă de pui, curcan și pește, pentru că oferă proteine de calitate înaltă, cu foarte puține grăsimi saturate.
De ce să nu consumi cofeină când ești obosit?
Cafeaua este recunoscută pentru proprietățile sale care ne oferă energie în fiecare dimineață. Totuși, consumul de cafea le poate face pe unele persoane să se simtă obosite şi somnoroase.
Potrivit unui studiu românii consumă anual 2,3 kilograme de cafea, iar România se află pe locul 49 în clasamentul mondial al consumului de cafea.
Cofeina poate avea beneficii pentru sănătate dacă este consumată într-un mod moderat. Deși aceasta oferă un impuls pe termen scurt, cafeaua nu îi dă în realitate organismului energie.
Este bine să știți că această băutură poate oferi o senzație de vigilență, dar fără o masă sănătoasă nivelurile de energie scad dramatic.
De asemenea, băuturile carbogazoase sau energizante, care conțin mult zahăr procesat, nu cresc nivelul de energie așa cum cred unii consumatori, iar pe deasupra pot duce la anumite probleme de sănătate.
Consumă mai multe lichide, mai ales apă
Consumul regulat de apă, este ideal pentru funcționarea optimă a organismului. Chiar dacă apa nu furnizează energie sub formă de calorii, aceasta ajută la facilitarea proceselor energetice din organism. Astfel, consumul de apă constituie un impuls energetic în sine.
Odihnă și exerciții fizice
Punctele forte care te ajută să combați oboseala sunt odihna și exercițiile fizice. Fără odihnă, organismul nu își poate recăpăta forța pentru o nouă zi, iar activitatea fizică trebuie realizată în mod regulat. Chiar și mersul pe jos și urcatul scărilor reprezintă activități ce pot îmbunătăți starea unei persoane.