Cele mai bune rețete de mucenici moldovenești și muntenești!

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 22 iul 2022, 04:40

Mucenicii moldovenești sunt preparate tradiționale nelipsite de pe mesele românilor cu anumite ocazii. Se pregătesc ușor, doar respectând ingredientele și un secret care îi face de neînlocuit.

Tradiția spune că după ce trec Babele iernii, ziua de 9 martie, este ziua în care se fac mucenicii cei gustoși, stropți cu miere. Mucenicii se pregătesc în amintirea celor 40 de sfinți martiri din Sevastia, iar cine nu respectă sărbătoarea se spune că va boli 40 de zile, potivit Unica.

Este una dintre tradițiile urmate în toate zonele țării, iar în funcție de specificul zonei, rețetele pot fi variate.

Iată cum se fac mucenici muntenești fierți cu zeamă.

Citeste si: Calendar Ortodox martie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

Rețetă pentru mucenici moldovenești

Ingrediente pentru aluatul de mucenici

  • 3 gălbenuşuri;
  • 70 g zahăr;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 1 esenţă vanilie;
  • 1 esenţă rom;
  • coaja rasă de la 1 portocală;
  • 1 praf de sare;
  • 250 ml lapte;
  • 120 g unt;
  • miere, după preferinţă;
  • nuci măcinate;

Citeste si: Cele mai cunoscute mancaruri coreene

Mod de preparare mucenici moldovenești

"Pentru a face mucenici moldovenești, dizolvă drojdia în 50 de ml lapte călduţ, adaugi o lingură de făină şi laşi vasul deoparte 15 minute, să se activeze drojdia.

Mixează apoi gălbenuşurile cu zahărul până îşi triplează volumul. Adaugă vanilia, romul, coaja rasă de portocală, sarea, maiaua, toarnă laptele şi încorporează făina.

Începe să frămânţi şi adaugă untul moale, în două tranşe. După ce e încorporat, pune aluatul într-un castron curat, uns cu puţin ulei. Îl acoperi şi îl lasi la dospit până îşi triplează volumul.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Împarţi aluatul în 10 bucăţi egale şi modelezi mucenicii în forma cifrei 8. Îi pui într-o tavă cu hârtie de copt şi îi mai lași la dospit 15 minute.

Trebuie copți la 180 °C, 20-30 de minute, până se rumenesc uşor.

Dupa ce îi scoți din cuptor, ungi mucenicii moldovenești cu miere şi nucă măcinată".

Citeste si: Sapte feluri de mancare speciale pe care merita sa le incerci

Rețetă pentru mucenici muntenești fierți cu zeamă

Ingrediente pentru aluatul de mucenici

  • 500 g făină;
  • 250 ml apă caldă;
  • 70 ml ulei;
  • ½ linguriță de sare.

Ingrediente pentru sirop

  • 3 l apă;
  • 400 g zahăr;
  • Coaja rasă de la o portocală sau lămâie;
  • 2 bețe de scorțișoară;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • Miez de nucă, după preferințe.

Citeste si: Cum se face, de fapt, supa cremă de dovleac

 

Mod de preparare mucenici muntenești fierți cu zeamă

"Pentru început, se pregătește aluatul pentru mucenici. În făină, în mijloc se face o gaură mică și se pune sarea și uleiul. Treptat se adaugă apa caldă și se începe frământarea aluatului.

Se frământă timp de 10 minute până când aluatul nu se mai lipește de mâini, după care se lasă să se odihnească timp de 10 minute. Aluatul se împarte în două bucăți și fiecare bucată se întinde pe rând într-o foaie subțire de aproximativ 2-3 mm.

Cu o formă specială de mucenici în forma cifrei 8 se fac mucenici. Se procedează la fel până când se termină aluatul. Se lasă câteva ore să se usuce."

Citeste si: Reteta perfecta de broccoli la cuptor. O sa-i placa si copilului tau!