Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile, astfel că reprezintă o adevărată provocare, în special din punct de vedere culinar, pentru toți credincioșii care își propun să îl respecte cu strictețe înainte de sărbătorile de iarnă. Deși la prima vedere ar putea părea că există foarte puține rețete care pot fi pregătite fără alimente de orgine animală, în realitate, bucătăria românească oferă o mulțime de alternative sănătoase, gustoase și foarte ușor de preparat.
Când a început Postul Crăciunului și când se va încheia?
Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante de peste an, a început pe data de 15 noiembrie. S-a lăsat sec în seara de 14 noiembrie, de Sfântul Filip, iar Postul Crăciunului se va încheia pe data de 25 decembrie, atunci când credincioșii vor sărbători Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
În perioada postului este interzisă consumarea alimentelor de origine animală, astfel că timp de 40 de zile, din meniul zilnic vor lipsi carnea, ouăle sau brânza, dar și preparatele care au
5 rețete delicioase pe care să le pregătești în Postul Crăciunului
Dacă ți-ai propus să ții tot Postul Crăciunului, dar nu vrei să pregătești doar rețetele de post clasice, atunci trebuie să știi că există câteva preparate foarte gustoase, care cu siguranță te vor cuceri din primul moment. Iată câteva rețete pe care le poți pregăti pentru cei dragi înainte de sărbătorile de iarnă.
Citeste si: Alimente permise în post. Ce sa mananci in tipul postului
1. Salată orientală de post
Dacă atunci când spui salată orientală te gândești automat la rețeta clasică, cea care conține și ouă, ei bine, există o variantă de post la fel de gustoasă și care se prepară într-un timp foarte scurt, astfel că este potrivită atunci când ești pe fugă și nu poți petrece foarte mult timp în bucătărie. Iată ingredientele de care ai nevoie pentru acest preparat.
Ingrediente:
- 500 grame cartofi roșii
- 200 grame măsline negre fără sâmburi
- 2 cepe roșii
- 4-5 felii gogoșari în oțet
- 2 linguri ulei
- 2 linguri oțet
- sare după gust
- verdeață
Mod de preparare:
Pentru a obține o salată orientală delicioasă este nevoie ca, întâi de toate, să fierbi cartofii în coajă, în apă cu puțină sare, potrivit caietulcuretete.com. Imediat după ce cartofii s-au fiert, lasă-i să se răcească, curăță-i de coajă și apoi îi poți tăia în cubulețe. Toacă apoi ceapa, scurge măslinele de zeamă și adaugă ingredientele într-un bol încăpător. Adaugă gogoșasii tăiați fâșii, uleiul, oțetul, sarea și amestecă totul bine. Verdeața este opțională și poate fi presărată pe deasupra pentru un plus de culoare, dar și de gust.
2. Chifteluțe de fasole
După ce vei gusta aceste chifteluțe de fasole, cu siguranță nu îți vei mai dori să te întorci la rețeta clasică, cu carne. Sunt delicioase, se fac imediat, iar crusta crocantă și miezul cremos te vor cuceri pe loc.
Ingrediente:
- 2 conserve de fasole albă boabe
- miezul obținut de la 3 felii de pâine
- 1 legătură de mărar
- 2 cepe potrivite
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri făină
- sare, piper
- ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Fasolea se scurge bine, după care se adaugă într-un bol și se pasează cu ajutorul presei folosite pentru a prepara piure. Ceapa se toacă mărunt și se călește în puțin ulei, până când devine translucidă, scriu cei de la caietulcuretete.com .
Se pun într-un bol fasolea pasată, ceapa călită, miezul de pâine care a fost înmuiat în apă și scurs, mărarul tocat mărunt, sarea, piperul, usturoiul și cele 2 linguri de făină. Se amestecă apoi toate ingredientele, astfel încât să se obțină o compozițe omogenă. Apoi, din compoziția obținută se formează mai multe biluțe, se trec printr-un praf de făină și se prăjesc în ulei încins.
Citeste si: Ciuperci sote. Reteta unui aperitiv iubit in toata lumea
3. Salată cu cartofi și ton
Această salată este perfectă pentru zilele în care este dezlegare la pește. Se potrivește foarte bine la cină, fiind un preparat sănătos, dar sățios în același timp.
Ingrediente:
- 250 grame de ton în suc propriu
- 200 g cartofi fierți
- 50 g măsline verzi
- 10 g unt
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
Salta de cartofi cu ton este gata în mai puțin de 15 minute. Tot ce trebuie să faci este să pui cartofii la fiert, în apă cu puțină sare. Cât timp cartofii se află pe foc, pune tonul într-un bol și amestecă-l cu măslinele verzi. Este important să alegi acest tip de măsline pentru că sunt mai acrișoare și astfel se vor potrivi perfect cu tonul și cartofii fierți.
După ce cartofii sunt gata, aceștia trebuie tăiați cubulețe și amestecați cu untul, sarea și piperul. Adaugă-i apoi peste ton și măsline și amestecă bine totul.
4. Clătite pufoase de post
Aproape că nu există persoană care să nu iubească acest desert, iar dacă tu te numeri printre ele, atunci trebuie să știi că te poți bucura de gustul clătitelor și în perioada postului. Poți prepara clătite aromate și pufoase fără lapte sau ouă. Iată cum trebuie să procedezi.
Ingrediente:
- 200 g făină
- 3 linguri zahăr
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură ulei
- 2 fiole esență de vanilie
- 375 ml lapte de soia
Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține cele mai bune clătite de post sunt identici cu cei pe care îi parcurgi și atunci când prepari rețeta clasică, cu lapte și ouă, conform retete.unica.ro. Astfel, pune într-un castron făina, zahărul, praful de copt și amestecă-le bine, după care adaugă vanilia și laptele de soia. După ce ai amestecat totul bine cu telul sau mixerul te poți apuca să prăjești clătitele. Pentru a evita ca acestea să se lipească, unge tigaia cu puțin ulei înainte.
Clătitele pot fi umplute cu gem, cu fructe, iar pentru un plus de savoare poți presăra zahăr pudră pe deasupra.
5. Paste cu cartofi și ceapă călită
Această combinație ar putea părea ușor ciudată la început, însă gustul este unul fabulos. Este o rețetă ardelenească pe care o poți pregăti în Postul Crăciunului, potrivit savoriurbane.com
Ingrediente:
- 1 kg de cartofi fierți în coajă
- 250 g paste scurte uscate
- 3 cepe
- 3 linguri de ulei
- sare, piper
- chimen, boia dulce
- verdeață tocată
Mod de preparare:
Cartofii se fierb în coajă, în apă cu puțină sare. După ce sunt gata, aceștia se lasă să se răcească. Cât timp se răcesc cartofii poți toca ceapa mărunt. Poți alege orice fel de ceapă, indiferent că este vorba despre cea albă sau roșie. Separat, într-o oală cu apă se pun pastele la fiert, iar după ce sunt gata, acestea se scurg bine și se spală cu apă rece.
Ceapa se călește într-o tigaie cu chimenul și puțină sare, după care se adaugă cartofii tăiați cubulețe, sarea și piperul. Se amestecă bine timp de 3-4 minute, după care se adaugă pastele și un praf de boia dulce. După ce preparatul este gata, pe deasupra poate fi presărată verdeață tocată mărunt.