Un gust al copilăriei pe care majoritatea românilor și-l amintesc cu zâmbetul pe buze este reprezentat de cel al merelor, sub diferite forme, precum plăcinte, tarte, sucuri sau pireuri. Gospodinele au testat de-a lungul anilor aromele diferite pe care fiecare soi de mere îl au, astfel încât să își dea seama care sunt cele mai bune mere pentru deserturi.
Cele mai bune soiuri de mere pentru plăcintă
Plăcinta de mere este unul dintre celebrele deserturi din România, fiind adesea preparate chiar de către bunicile sau mamele noastre, fiind astfel o rețetă nostalgică, cu ajutorul căreia putem călători în timp. Acest desert este foarte ușor de realizat, motiv pentru care majoritatea gospodinelor îl prepară atunci când vor ceva aromat și dulce, însă doamnele și domnișoarele trebuie să fie atente la soiul de mere pe care îl folosesc, deoarece acesta poate schimba gustul plăcintei de mere.
Citește și: Cea mai simplă plăcintă de mere. Trebuie să pui neapărat aceste mirodenii ca să iasă exact ce trebuie
Există mai multe criterii după care oamenii aleg soiul de mere pentru plăcinte, iar unul dintre cele mai importante este chiar gustul acestuia, ce nu trebuie să fie foarte dulce, deoarece în contact cu zahărul pe care îl adăugăm în plăcintă, desertul o să ajungă greu de suportat, din cauza nivelului ridicat de zahăr.
În cazul în care merele pe care le cumpărăm sunt dulci, atunci este necesar să reducem cantitatea de zahăr ce este menționată în rețetă, potrivit ego.ro.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Procentul de apă pe care îl au merele este un alt criteriu important pentru alegerea soiului de mere pentru plăcintă, iar cele cu multă apă trebuie să fie evitate. Dacă merele pe care le avem au un procent mare de apă, atunci este necesar să folosim o cantitate mai mare de mere, deoarece apa din acestea se va evapora. Cel mai bune soiuri de mere pentru pregătirea rețetei de plăcintă sunt merele domnești și parmenul auriu.
Ce mere să alegi dacă le consumi crude
Sunt numeroși oameni ce aleg să consume mai multe alimente crude, în special fructe și legume, iar românii aleg adesea să mănânce mere, deoarece acestea sunt ușor de depozitat în ghizdan sau geantă, dar au și foarte mulți nutrienți și vitamine. În lume există peste 7.500 de soiuri de mere, dintre care doar 100 de soiuri sunt vândute în scop comercial.
Dintre toate aceste soiuri de mere, românii aleg să le consume pe cele culese de pe pământul românesc, dintre care se numără Ionatan, Florina, Generos sau Bot de iepure. Oamenii ce aleg să consume merele crude aleg adesea soiul Ionatan, iar acesta poate fi consumat la sfârșitul lunii septembrie și crește doar în România. Acesta este apreciat pentru gustul dulce acrișor, cu o aromă intensă și o ușoară aciditate.
Soiul Florina este și acesta din România, iar acesta are adesea un miez alb și un gust ce nu este nici acrișor, nici dulce, însă atunci când este copt, compoziția sa devine făinoasă. Patul este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de mere din România, cultivat în Valea Mureșului și în restul Transilvaniei în special. Povestea din spatele numelui soiului Patul este una aparte, venind de la locul unde era depozitat în mod tradițional, mai exact în fân, în interiorul hambarului.