Cele mai controversate apariții din istoria Eurovision. Aceste momente au scos oamenii în stradă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 feb 2024, 03:30

Cele mai controversate apariții din istoria Eurovision

Sursa: Facebook Eurovision Song Contest

Concursul Eurovision este cunoscut pentru momentele controversate pe care reprezentanții țărilor ajung să le facă pentru a șoca publicul.

Eurovision a lansat multe nume importante în industria muzicală de-a lungul celor 64 de ediții, precum ABBA și Celine Dion, însă în ultimii ani, aparițiile controversate au fost mai apreciate decât muzica prezentată.

Citește și: Când se anunță câștigătorul Eurovision 2023?

Care sunt cele mai controversate momentele din istoria Eurovision

Concursul muzical Eurovision a reușit să aibă câteva momente controversate, încă din anul 1967, atunci când reprezentanții Danemarcei s-au sărutat timp de 11 secunde în timpul spectacolului lor.

Chiar dacă sărutul a fost între o femeie și un bărbat, momentul a stârnit controverse și a reușit chiar să scoată oamenii în stradă în unele țări. 

În anul 1998, în cadrul concursului Eurovision a participat Dana International, un transsexual din Israel, ce a reușit să și câștige ediția acelui an, iar deși în prezent această alegere nu ar cauza foarte multe controverse, în acea perioadă era diferit.

Evreii au ieșit în stradă din cauza acestei apariții, chiar mai mult, Dana International a primit ameninţări cu moartea din partea evreilor ultra-ortodocşi. 

Reprezentanţii Israelului au fost implicații în două astfel de momente controversate din istoria Eurovision, unul având loc în anul 2000, atunci când formația Ping-pong a intrat pe scenă cu steagul Siriei, în timpul repetiţiilor, perioadă în care Israel şi Siria se aflau în plin război.

S-a dorit descalificarea Israelului din partea autorităților din această cauză, însă acest lucru nu s-a aprobat, iar trupa a mers cu ambele steaguri pe scenă, în semn de pace.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Eurovision 2023: Cine este Theodor Andrei, tânărul care va reprezenta România?

„Femeia cu barbă“ a șocat o lume întreagă

Unul dintre cele mai controversate momente din istoria Eurovision a fost reprezentanta Austriei, Conchita Wurst, ce a reușit să și câștige ediția cu numărul 59 a competiţiei muzicale.

Această participare a reușit să atragă controverse chiar înainte de a începe competiția, atunci când parlamentarul rus Vitali Milonov a cerut ca ţara sa să boicoteze ediţia 2014 a Eurovisionului, motivând că „participarea acestui

travestit pe aceeaşi scenă cu soliştii din Rusia reprezintă o propagandă evidentă a homosexualităţii şi a decăderii spirituale şi contrazice drumul reînnoirii culturale şi morale pe care s-a angajat Rusia de azi“, potrivit adevarul.ro.

Conchita Wurst a comentat e canalul de YouTube piesa ce va reprezenta România anul acesta la Eurovision. „ E un artist bun, are o voce bună. Cred că, până la rmă, cântecul este potrivit (pentru Eurovision – n.r.),

în mod surprinzător e entertaiment. Toată ciudățenia aceasta are ceva fermecător“, a mai comentat Conchita Wurst. 

Citește și: Cât costă taxa de participare la Eurovision 2023. Concursul va avea loc în Liverpool pe 13 mai