Pentru persoanele ce urmăresc cu atenție serialele turcești și îți doresc să aibă parte de o experiență întreagă, atunci pot încerca să prepare cele mai delicioase feluri de mâncare turcești.
Citește și: Socată rețeta bunicii: Cum faci o băutură savuroasă la tine acasă?
Cele mai delicioase feluri de mâncare turcești
Persoanele ce își doresc să aducă o bucățică din Turcia în casa lor poate face acest lucru cu ajutorul preparatelor tradiționale turcești, pline de arome unice și gusturi ce le vor surprinde. Iată câteva preparate turcești pe care să le preparați în bucătăria voastră.
Dolmas
Ingrediente:
- 20 de frunze de viță de vie
- 2 lămâi
- 400 g carne tocată de vită sau miel
- 2 lingurițe de pin
- 1 lingură de stafide
- 200 g bulgur sau orez basmati
- 1 ceapă
- 1 cățel usturoi
- o mână de frunze de mentă
- sare
- piper
Mod de preparare:
Acest fel de mâncare este asemănător cu sarmalele din România, iar primul pas pe care trebuie să îl facem este să punem 500 ml de apă într-o cratiță, după care adăugăm sare și o lăsam să fiarbă. După ce a fiert putem să adăugăm bulgurul, se amestecă și se acoperă cu un capac și îl lăsăm 15 minute, urmând să îl scurgem și să îl lăsăm la răcit.
Mărunțim ceapa, frunzele de menta și usturoiul și le adăugăm peste carnea tocată, după care punem și semințele de pin, stafidele, sarea și piperul. Frunzele de viță de vie trebuie spălate și opărite timp de 5 minute. După ce s-a răcit bulgurul putem să adăugăm amestecul de carne și se amestecă până se obține o pastă omogenă. Frunzele de viță de vie trebuie uscate pentru a începe asamblăm sarmalele.
Deasupra cratiței punem o sită, în care punem un strat de lămâie, după care se așează dolmas una câte una, mai punem un strat de lămâie și acoperim totul cu un capac și se lasă la gătit timp de 30 de minute.
Sogan Corbasi
Ingrediente:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
- 4 căpățâni de usturoi
- 2 cepe mari
- 4 linguri unt
- 4 linguri făină
- 500 ml lapte
- 500 ml vin alb
- 500 ml supă de legume
- sare
- piper
- chimen
Mod de preparare:
Spălăm foarte bine usturoiul și ceapa, după care le mărunțim. Următorul pas este să punem la topit untul într-o oală, după care adăugăm usturoiul, sare, piper și se lasă la călit. Adăugăm făina și amestecăm continuu, să nu se formeze cocoloașe. Imediat, se toarnă laptele, continuând amestecarea, urmând să punem și ceapa.
Când suntem mulțumiți de compoziție, turnăm vinul și amestecăm, urmând ca peste 3-4 minute să adăugăm supa de legume și lăsăm la fiert până când ceapa se înmoaie.
Musaca de legume
Ingrediente:
- 300 g conopidă
- 300 g dovlecei
- 4 ouă
- 400 g ciuperci
- sare
- piper negru măcinat
- 1 legătură ceapă
- 300 g telemea de vacă
- 75 g unt
- 1 legătură pătrunjel
Mod de preparare:
Spălăm conopida, după care o tăiem sau o rupem și o fierbem în apă cu sare pentru 20 de minute. Dovleceii îi spălăm și îi tăiem cu ajutorul unei răzătoare, se storc și se amestecă cu conopida pasată, după care punem și sare, piper şi telemeaua de vacă. Urătorul pas este să amestecăm totul până obținem un aluat potrivit, după care adăugăm două ouă.
Umplutura este realizată din ceapă tăiată și călită în unt, ciuperci și verdeață, pe care le amestecăm cu alte două ouă. Se pune un strat de conopidă şi dovlecei şi unul de ciuperci şi se coace.
Citește și: Socată rețeta bunicii: Cum faci o băutură savuroasă la tine acasă?
Mâncăruri pe care să le încerci în Turcia
Cum mulți români aleg să meargă în Turcia pentru a petrece o vacanță de neuitat, acestea sunt cele mai delicioase feluri de mâncare tradiționale pe care le puteți încerca pentru o experiență completă. Kebabul este unul dintre preparatele ce a reușit să treacă hotarele, ajungând și în țara noastră, iar acesta este unul dintre cele mai apreciate preparate.
Dondurma tradițională este un fel de înghețată ce poate fi mâncat cu furculița și se găsește în Kahramanmaras. Acest preparat are în compoziția lui lapte și două ingrediente speciale, sahlep și mastic, ce adaugă arome absolut incredibile. Baclavaua nu avea cum să lipsească de pe această listă, fiind un preparat tradițional și recunoscut de turiști.
Citește și: Dulceață de căpșuni: Rețeta bunicii. Ce trebuie să pui ca să nu se zaharisească
Surse: retete.unica.ro, libertatea.ro