Februarie este ultima luna calendaristica de iarna, iar temperaturile incep sa creasca treptat odata cu intrarea in martie. Desi vremea este inselatoare in aceasta luna, iar unele zile ne-au facut deja sa ne gandim la primavara, conditiile meteorologice capricioase ne readuc cu picioarele pe pamant.
Cu toate acestea, luna februarie este propice pentru o serie de actiuni si lucrari menite sa ne usureze munca din timpul primaverii.
Iata ce trebuie sa faci in februarie, daca stai la casa si ai o gradina sau o curte pe care vrei s-o pastrezi impecabila in fiecare zi:
1.
Motivul pentru care ar trebui sa faci o astfel de achizitie acum, in luna februarie, este legat de preturile foarte accesibile. Masinile de tuns iarba au un pret mai mic in lunile de iarna decat in timpul primaverii sau al verii, din simplul motiv ca cererea pentru astfel de produse este foarte mica. Incepand din luna martie, pretul lor si, in general, al tuturor uneltelor agricole va exploda.
2. Tunde pomii fructiferi
Temperaturile par sa tina cu noi, asa ca este timpul sa tunzi promii fructiferi, in special merii, perii si prunii. Acestia au nevoie de o astfel de toaletare pentru a se dezvolta in lunile de primavara.
3. Foloseste ingrasamant pentru sol
Luna februarie este propice pentru fertilizarea solului, mai ales daca temperaturile se mentin la fel de generoase ca in ultimele zile.
Este recomandata fertilizarea pamantului cu azot, fosfor si potasiu, pentru a pregati cum se cuvine viitoarele culturi.4. Incepe insamantarea plantelor radacinoase
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Daca vrei sa-ti amenajezi o mica gradina de legume in spatele casei, incepe insamantarea radacinoaselor.
Morcovii, patrunjelul dar si ceapa pot fi semanate incepand cu mijlocul lunii februarie, atat timp cat pamantul nu este inghetat. In plus, daca temperaturile sunt constant pozitive, poti semana si legumele de primavara timpurie, precum ridichile si salata verde. Verifica, totodata, si starea semintelor pe care le vei semana la primavara, pentru a nu avea surprize neplacute.5. Planteaza bulbii florilor
Daca nu ai plantat bulbii florilor toamna trecuta, este timpul sa o faci acum.
6. Pune la incoltit semintele legumelor
Pune semintele legumelor la incoltit, in saci mici de panza rara, pe care ii scufunzi in apa calduta. Pastreaza-le acolo atat timp cat este necesar in functie de specie, astfel: 2-3 zile pentru ceapa, telina si praz, 1-2 zile pentru ardei, rosii si vinete, cel mult o zi pentru dovlecei, castraveti si pepeni si 2-4 ore pentru varza si conopida.
In cazul semintelor pe care le tii in apa mai mult de o zi, aeriseste-le 15 minute zilnic. Dupa ce le scoti definitiv din apa, pastreaza-le inca 2-3 zile la temperatura camerei.
Foto: Creative Commons