Cele mai frecvente boli ale puiului de pisica

Author: Oana Iosif

Un pui de pisică este atât de neajutorat! Am vrea să-l protejăm de orice și nu ne-am putea imagina niciodată că ar putea fi lovit de vreo boală gravă, dar din păcate se întâmplă. De aceea, este important să le recunoaștem încă de la primele simptome și să ducem imediat pisiciul la veterinar. Din fericire, unele dintre aceste afecțiuni periculoase pot fi prevenite și tratate. 

Puii de pisică pot contracta diferite tipuri de boli: aceasta se datorează fie atacului bacteriilor și paraziților, fie deficiențelor nutriționale care scad sistemul imunitar și fac organismul fragil mai expus la viruși și boli. Din acest motiv, experții recomandă diverse tipuri de vaccinări și un program respectat cu strictețe. De altfel, doar prin vizită la veterinar se poate diagnostica boala pisiciului, după un consult amănunțit.

Vom vedea mai jos în detaliu cu ce simptome se prezintă diferitele boli, dar în general pisicile afectați de acestea prezintă aproape toate aceleași simptome: letargie, pierderea poftei de mâncare, umflături, mâncărimi excesive și o senzație generală de epuizare.

În cazul bolilor infecțioase congenitale, virale sau bacteriene (din cauza puricilor și paraziților) pisicile se îmbolnăvesc din cauze externe, în timp ce dacă există deficiențe din punct de vedere al hrănirii puiului (la momentul înțărcării), acesta pare mai expus riscului. Așa că, în acest articol, https://www.zoomax.ro/ ne spune care sunt cele mai frecvente boli ale pisicilor.

Boli ale paraziților: este întotdeauna indicat să supui pisoiul unui tratament de deparazitare, pentru a evita riscul atacurilor viermilor precum tenia, coccidia, viermi rotunzi etc. Dacă, în schimb, blana a fost deja atacată de paraziți, în general se recomandă aplicarea unui pesticid, dar întotdeauna din a două luna de viață. Viermii pot afecta, de asemenea, sistemul urechii, vizibil adesea prin pete evidente de culoare închisă. Mergi imediat la veterinar!

Boli respiratorii: Un pisoi poate fi expus la acest tip de infecție virală care, că o răceală, duce la mucus și scurgeri din nas și ochi. Acest tip de boală nu ar trebui să ne alarmeze prea mult, dar este important să o tratăm înainte că simptomele să se agraveze. Când apar primele simptome, de obicei este deja târziu. De fapt, bacteriile care afectează pisica pot proveni fie din exterior, fie din propriul corp. Simptomele sunt neclare, deoarece adesea nu există nicio urmă de tușe sau răceală. Antibioticele pot fi, de asemenea, prescrise pentru aceste patologii.

Boli gastrointestinale: pisica suferă adesea de episoade precum diaree. Pot fi cauzate de infecțîi virale, sau poate chiar să fi consumat unul dintre acele alimente interzise în dieta pisicii. Când diareea apare frecvent și cu crize bruște este bine să mergem la veterinar: riscul este o deshidratare puternică a pisicii. La fel de importantă este umflarea abdominală, care semnalează fie o infecție virală, fie prezența viermilor în intestin. 

Pisicile suferă adesea de diaree pentru că stomacul lor este delicat: ar trebui să mănânce în condițîi optime de igienă și să aibă întotdeauna alimente hrănitoare, mai ales la momentul înțărcării. Dar dacă reușesc să fure și să mănânce un aliment care are efecte toxice, îi vor devasta stomacul. De fapt, pisicile nu sunt capabili să producă bacterii capabile să neutralizeze acțiunea celor rele.

Boli oculare: pisoii care trăiesc împreună cu alte pisici se dezvoltă adesea și își infectează partenerul. Bolile oculare afectează ochiul făcându-l umflat, roșu, apos, cu secreții care obligă pisica să-l țînă închis. Conjunctivită la pui poate fi de origine virală sau bacteriană: dacă nu este tratată la timp poate duce și la orbire sau probleme pulmonare.

Să vedem câteva din bolile oculare frecvente:

Conjunctivită: Când pisica are conjunctivită, ochii îi sunt umflați și plini de sânge. În general, cei mai afectați sunt pisoii foarte mici, de aproximativ două săptămâni, și care prezintă scurgeri oculare. Dar dacă pleoapele nu s-au deschis încă, puroiul nu va ieși. Înarmați cu răbdare și delicatețe, trebuie să umezim crustele cu un tampon de vată înmuiat în apă caldă sau mușețel. Veterinarul va recomandă și prescrie medicamente antibiotice, poate sub formă unui unguent de aplicat pe ochi.

Omfaloflebita: Această inflamație derivă dintr-o infecție a zonei sud-ombilicale care, dacă nu este tratată la timp, poate duce la peritonită. Cauza bolii derivă adesea de la mama care, lingându-și puiul, îi transmite infecția. La fel se poate întâmpla și în condițiile de igienă precare ale locului în care se nasc pisoii. 

Alte boli frecvente ale pisoilor

Infecțîi urinare: Greu de diagnosticat, poate putem observă o oarecare enervare și scânceală a pisicii când trebuie să urineze. Ar trebui mers urgent la veterinar.

FIV - este SIDA felină, care împiedică organismul să producă apărare imunitară. În general, un test rapid este suficient pentru a identifica boală, care apare fie că urmare a unor infecțîi secundare, fie prin atacul direct al virusului. Tratamentele nu vor putea rezolva problema, din moment ce încă nu există vaccin, dar măcar pot să facă viață pisoiului mai puțîn suferindă cu antibiotice, vitamine, medicamente care întăresc sistemul imunitar și cortizon. 

Leucemie felină - Dacă pisoiul intră în contact cu salivă și secrețiile nazale de la pisicile infectate, poate dezvoltă această leucemie. De asemenea, va fi necesar să se evite contactul cu bolurile și accesoriile specimenelor infectate. Spre deosebire de FIV, există un vaccin pentru leucemie.

Acarienii urechii - Acarienii pot infestă urechile nu doar la pisici nou-născute, ci și la adulți și pisici în vârstă. Pe lângă faptul că sunt agresivi, sunt și foarte contagioși. În mod firesc, zona afectată îl va mânca și îl va obligă pe cel mic să se scarpine până când zona se va inflama. Medicamentele prescrise de medicul veterinar sunt foarte eficiente și de obicei este suficientă o singură aplicare. 

Purici - Pisicile sunt adesea victime ale puricilor care, sugându-le sângele, riscă să-i îmbolnăvească de anemie. În plus, puricii pot purta cu ei și alte boli precum Bartonella și Mycoplasma. Pe piață există pesticide eficiente și este bine să se facă și o curățenie temeinică a casei și o eventuală dezinfestare.