Injecțiile cu acid hialuronic și tratamentele cu Botox devin din ce în ce mai acceptabile social. Vedetele de la Hollywood nu mai sunt de mult timp singurele care folosesc injecțiile de înfrumusețare. Dar există și o mulțime de jumătăți de adevăr și mituri despre botox și acid hialuronic. E suficient să bei multă apă ca să rămâi tânăr? Este botox-ul o otravă periculoasă? Ce este adevărat și ce este fals aflăm de la Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în dermatologie București.
Frumusețea este o stare de bine, dar, uneori, ridurile care se adâncesc pe frunte, gât sau la colțurile gurii ne trădează vârsta și ne fac vulnerabili. „Oricât de corect folosim cremele dimineața și seara, cele mai eficiente măsuri de întinerire rămân metodele dermatologice, precum tratamentul cu toxina botulinică si acid hialuronic. Pe cât de tentante sunt procedeele de întinerire, pe atât de controversate sunt credințele legate de aceste tratamente. Voi demonta cele mai frecvente mituri dar, mai întâi, aș vrea să lămurim din start cum acționează aceste două populare substanțe: toxina botulinică acționează la nivel muscular, prin relaxarea musculaturii feței, care determină formarea de linii fine și riduri, având astfel un efect indirect asupra epidermului, iar acidul hialuronic este substanța de umplere a ridurilor formate la nivelurile inferioare ale feței”, ne explică dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul clinicii Skinmed.
Mit 1- Injecțiile cu botox împietresc fața!
Cel mai frecvent mit când vine vorba despre Botox este pierderea expresiei faciale și așa zisa față înghețată, incapabilă să transmită emoții. Nimic mai fals!
Efectul Botoxului este subtilitatea și îmbunătățirea aspectului facial prin reducerea liniilor fine și a ridurilor. Injecțiile vizează musculatura facială specifică și relaxarea acesteia.
Mit 2 - Nu există date suficiente pentru efectele injectării cu toxină botulinică pe termen lung
In prezent există chiar si indicații medicale, nu doar estetice în folosirea botoxului, precum: bruxismul (scrâșnitul dinților), migrenele, transpirația în exces sau strabismul. Injectarea cu toxină botulinică și-a dovedit efectele în peste 16 milioane de tratamente efectuate de la introducerea acestuia pe piață.
Mit 3 - Botoxul este doar pentru femei!
Tratamentele cu toxină botulinică sunt folosite cu succes atât la femei, cât și la bărbați, pentru diminuarea ridurilor faciale. Este important de ținut minte că injectarea se realizează pentru fiecare sex pentru a îmbunătăți trăsăturile masculine sau feminine. Conform studiilor, bărbații au nevoie de o cantitate mai mare de botox în tratamentul aceleiași zone faciale.
Mit 4 - Toxina botulinică este periculoasă!
Botoxul este considerat un tratament sigur, cu efecte secundare minime și, în general, la locul de injectare. Imediat după injectare, poate apărea o durere locală moderată, inflamație, roșeașă sau sângerare ușoară. Alergia la toxina botulinică este extrem de rară. Uneori pot apărea dureri de cap de scurtă durată, de obicei între 24-48 de ore. În cazul nerespectării indicațiilor postprocedură, botoxul poate migra de la locul injectării și astfel poate apărea pleoapa căzută, ce poate avea o durată de până la 3 săptămâni. Botoxul este metabolizat în câteva luni la locul injectării și, în final, excretat pe cale renală și hepatică, fără consecințe majore asupra funcției ficatului.
Mit 5 - Toxina botulinică provoacă botulism
Botoxul nu conduce la botulism. Botulismul este o boală infecțioasă gravă, cauzată de o neurotoxină. Aceasta ajunge în organism prin ingestia unor alimente procesate și depozitate incorect. Toxina botulinică din dermatologie este o proteină purificată, cu eficiență dovedită prin cercetări și testări extensive.
Mit 6 - Toxina botulinică ne scapă de riduri pe viață!
Efectele injectării cu toxină botulinică sunt temporare, însă durata rezultatelor depinde de modul în care organismul integrează și degradează toxina botulinică. Contează, apoi, locul de injectare al toxinei botulinice. În ridurile de la nivelul ochilor, tratamentul cu toxină botulinică poate dura 3-4 luni inițial, în timp ce pentru hiperhidroză (transpirație în exces) poate dura până la un an. Pe măsură ce activitatea musculară revine, treptat, la fel se întâmplă și cu liniile fine și ridurile, ceea ce conduce la necesitatea unei noi injectări cu toxină botulinică.
Mit 7 - Cantitatea de botox influențează durata rezultatelor tratamentului
După cum am explicat mai sus, nu trebuie să injectați excesiv, astfel încât expresia facială să rămână naturală. Dacă paralizezi complet mușchiul, cum ar fi cel al liniei încruntate, rezultatul maxim este atins. Botoxul blochează terminațiile nervoase existente, nu poate face mai mult. Mai mult, Botoxul nu se poate andoca și este pur și simplu defalcat. Pulverizarea substanței în exces nu duce la un efect de durată mai lungă, cel mult la expresii faciale nefiresc de rigide. Doar medicii experimentați pot judeca rapid care este doza potrivită.
Mitul 8 | Acidul hialuronic din creme funcționează la fel de bine precum cel injectat...
Cremele antirid sunt marketate acum ca fiind la fel de eficiente precum injectiile cu acid hialuronic. Ar fi prea bine să fie adevărat. Chiar dacă acidul hialuronic din cremă are sens, deoarece oferă multă umiditate si hidratare, tratamentul extern nu poate ridica conturul feței, nu mărește buzele sau nu poate elimina ridurile adânci. O cremă nu pătrunde în straturile mai profunde ale pielii așa cum se întâmplă cu o injecție. De asemenea, nu este capabil să creeze volum în anumite zone.
Într-o practică de specialitate precum cea a Dr. Amalia Anghel, veți fi sfătuit în detaliu în cazul în care veți dori volum în anumite zone faciale.
Mitul 9 | Injecțiile cu acid hialuronic și toxină botulinică te fac să pari „artificial”...
Scopul unui tratament cu Botox sau acid hialuronic nu este să arăți „artificial” sau altcineva, ci acela de a fi tot tu, dar mai fresh, mai tânăr și complet natural. Multe prejudecăți se bazează pe presupuse injecții care ascund un lifting eșuat. Nicio vedetă nu vrea să recunoască inițial evidentul, anume că a intrat sub cuțit, mai ales când lucrurile nu au mers bine.
Dacă a apărut o supracorecție în timpul tratamentului cu acid hialuronic, aceasta poate fi tratată cu hialuronidază în caz de urgență. Această substanță dizolvă acidul hialuronic introdus, dar și pe cel al organismului.
Un medic bun va injecta mai puțin, mai ales în timpul primului tratament, în special atunci când vorbim despre buze.
Mai multe detalii pe: https://www.skin-med.ro/mituri-despre-substantele-injectabile-botox-si-acid-hialuronic/