Hunedoara este cunoscută pentru castelele, cetățile istorice și situri arheologice pe care aceasta le găzduiește. Peisaje superbe ce îți taie răsuflarea, lacuri, grădini și locuri pe care mulți le-au uitat sau de care nu au știut.
Cele mai spectaculoase obiective turistice din Hunedoara
Cetatea Devei – Este poziționată pe cel mai înalt deal din orașul al cărui nume îl poartă.
Citeste si: De ce este bine să vizitezi Mănăstirea Bârsana, din Maramureș
Castelul Corvinilor – este numit și „Legenda vie a Transilvaniei”, este cel mai mare monument medieval din Sud-Estul țării și castelul unde a fost încarcerat Vlad Țepeș. Povestea acestui castel începe în anul 1409, când un nobil pe nume Voicu, împreună cu cei doi frați ai săi primesc din partea regelui Ungariei o moșie ce cuprindea și curtea regală.
Pentru cei interesați să viziteze Hunedoara, castelul ar trebui să fie printre primele pe listă.Sarmisegetusa Regia – Capitala Daciei și cel mai important centru militar înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Astăzi au rămas doar rămășițele acestui loc plin de mister. Vizitatorii Sarmisegetusei spun că cei care ajung acolo se încarcă cu o energie vitalizantă.
Biserica de piatră din Denuș- Biserica are o arhitectură unică, cu blocuri masive de piatră aduse de la Ulpia Traiana.
Este cea mai veche biserică din piatră din România, iar la începuturi aceasta a fost templu roman închinat zeului Marte.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cetatea Medievală Mălăiești – este o cetate aflată în comuna Sălașu de Sus și de care nu știe foarte multă lume. Este așezată pe vârful unui deal iar priveliștea este una desprinsă dintr-un vis, este o cetate mică ce a fost reabilitată prin bani europeni.
Peștera Bolii – Este una dintre puținele peșteri din țara noastră ce poate fi străbătută fără a fi nevoie de echipament special.
Peștera se întinde pe o lungime de 455 de metri, iar înăuntru pereții au peste 45 de metri înălțime. Se spune că peștera a fost folosită drept adăpost pentru marfa adusă de negustorii ce veneau de la Marea Egee.Citeste si: Caracteristicile unei localități moderne în care oamenii își doresc să trăiască
Cheile Băniței – Se află la aproximativ 40 de km de Hațeg, este un loc de care foarte puțini români au auzit. Pentru a străbate cheile se trece prin apă, care în unele locuri are o adâncime ce ajunge până la genunchi. Ca să străbați zona care este adăpostită de stânci îți trebuie șlapi pentru a nu calca în ceva sau pentru a nu aluneca.
Fundătura Ponorului – Este aflată la 900 de metri altitudine, este străbătută de apele văii Ponorului ce în trecut era unită cu valea Ponorici. Un traseu mai greu de ajuns, se poate ajunge cu o mașină 4x4 sau pe jos din satul Federi, pe un traseu marcat.
Cascada Lolaia – Cascada se află în Parcul Național Retezat iar cascada se afla la 20 de minute de mers pe jos din locul de unde se lasă mașina.
Biserica cnezilor Cândea – Este situată la 3 km de Hațeg, în localitatea Sântămarie Orlea și se află printre cele mai vechi biserici din țară.