Cele mai frumoase obiceiuri românești de Sf. Andrei 2023: De ce pun fetele busuioc sub pernă și când se pune grâul la încolțit

Autor: Denisa Irimia

De Sf. Andrei se pune grâu la încolțit pentru a vedea cum va fi anul următor

Sursa: freepik

Seara din Ajunul Sfântului Andrei din anul 2023 reprezintă un moment special în tradiția românească, iar descoperirea motivelor din spatele practicilor precum așezarea de busuioc sub pernă și însămânțarea de grâu în această zi poate aduce lumină asupra unor tradiții vechi pline de semnificații.

În cultura românească, aceste gesturi aparent simple ascund secrete și credințe care se transmit de-a lungul generațiilor.

Citește și: Când se împodobește bradul de Crăciun? Tradiția pe care mulți români au uitat-o

Cele mai frumoase obiceiuri românești de Sf. Andrei 2023

Să punem în centrul atenției obiceiurile care însuflețesc Ajunul Sfântului Andrei și aduc cu ele promisiunea norocului.

Așezarea de busuioc sub pernă este mai mult decât o tradiție, este o credință că această plantă cu arome plăcute poate aduce vise premonitorii sau poate proteja de visele rele în noaptea de Sfântul Andrei.

Grâul însămânțat în această zi este considerat a fi simbolul vieții și al reînnoirii, având puterea de a aduce rodnicie și prosperitate în casele oamenilor.

Astfel, să ne adâncim în bogăția tradițiilor românești, unde gesturile simple capătă înțelesuri adânci și transmițătoare de binecuvântare.

Ajunul Sfântului Andrei devine astfel o ocazie nu doar de a sărbători, ci și de a conecta generații, de a păstra vie moștenirea culturală și de a îmbrățișa cu bucurie învățăturile și obiceiurile strămoșești care aduc cu sine promisiunea unui viitor plin de noroc și prosperitate.

Sărbătoarea Sfântului Andrei, marcată pe data de 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox, este însoțită de o bogată tradiție și de numeroase obiceiuri, începând chiar din ajunul acestei zile speciale.

Întrebările frecvente ale românilor cu privire la așezarea de busuioc sub pernă sau la însămânțarea grâului în Ajunul Sfântului Andrei au generat curiozitate și au păstrat vie această frumoasă tradiție.

Sărbătoarea Sfântului Andrei aduce cu sine o plachetă bogată de tradiții și superstiții, multe dintre ele rămânând ancorate în practica contemporană. Un alt obicei ancestral asociat acestei sărbători din 30 noiembrie este legat de ritualul însămânțării grâului.

Citește și: Începe Postul Crăciunului 2023: Lista completă a zilelor cu dezlegare la pește

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De ce pun fetele busuioc sub pernă și când se pune grâul la încolțit

În seara Sfântului Andrei, tinerelor nemăritate le este obișnuit să plaseze sub pernă busuioc, având speranța de a-și descoperi viitorul partener de viață. Busuiocul, o plantă cu multiple semnificații în cadrul religiei creștin-ortodoxe, este implicat în numeroase ritualuri tradiționale transmise de la o generație la alta în rândul populației.

Conform credințelor populare, noaptea Sfântului Andrei este percepută ca fiind una deosebit de magică, saturată de o energie aparte.

Această tradiție, înrădăcinată în obiceiurile românești, sugerează că busuiocul are puterea de a revela perspectivele viitoare ale unei fete în căutarea jumătății sale. Astfel, gestul de a plasa această plantă sub pernă devine un act încărcat de speranță și anticipație în fața tainei viitorului.

Unele tinere obișnuiau să introducă un fir de busuioc sub pernă pentru a afla detalii despre viitorul lor partener, în timp ce altele alegeau să se îndrepte către un gard, cu ochii închiși, și să numere nouă pari, legându-l cu ață pe ultimul.

O interpretare tradițională a acestor gesturi sugerează că, în funcție de aspectul firelor de busuioc sau de netezimea părului legat de ultimul par, se putea face o previziune în legătură cu caracteristicile viitorului soț.

De exemplu, un fir neted de busuioc indica posibilitatea unei uniuni cu un bărbat tânăr, în timp ce un fir cu cioturi sugera că fata respectivă urma să se căsătorească cu un mire de vârstă înaintată. Cu toate acestea, ritualul desfășurat în noaptea Sfântului Andrei nu reprezintă singurul moment din an în care tinerele nemăritate recurg la acest obicei magic.

Practica de a introduce un fir de busuioc sub pernă pentru a dezvălui misterul partenerului de viață se repetă și în alte perioade ale anului, inclusiv în noaptea de Bobotează, care are loc pe 6 ianuarie, și în noaptea de Sânziene, sărbătoare notată în calendarul creștin ortodox pe 24 iunie.

Aceste ocazii reprezintă momente în care tinerele femei se conectează cu tradițiile transmise de la bătrâni, căutând să afle cine le este predestinat în dragoste și căsătorie.

În anumite regiuni ale țării noastre, există o tradiție cunoscută sub numele de „făcutul cu ulcica” prin care tinerele își pot afla potențialul partener de viață.

Acest obicei presupune ca fata să se așeze singură în fața sobei, unde întoarce un vas de lut nou pe fundul căruia plasează trei cărbuni aprinși. În timp ce rostește o incantație specifică, ea rotește ușor vasul, dorind să atragă atenția celui iubit.

Un alt mod de a ghici viitorul constă în privirea unui pahar cu apă nefolosită, în care aruncă o verighetă sfințită de un preot.

În mijlocul apei, apare apoi chipul presupusului ursit. Aceste practici tradiționale reflectă dorința de a dezvălui misterul viitorului partener de viață și de a se conecta la semnificații spirituale. În mod interesant, fiecare regiune poate adăuga propriile sale nuanțe și incantații specifice acestor rituri, păstrând vie moștenirea culturală și spirituală.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.