Cea mai frecventă întrebare pe care o pun multe femei la vârstă fertilă despre întârzierile menstruale: ''Mă întreb dacă sunt însărcinată?'' Sau părintii care planifică venirea pe lume a unui copil si pun multe astfel de intrebari, după ce mama are primele simptome pana cand vor primi confirmarea. Asadar, care sunt simptomele sarcinii, cum să observam simptomele sarcinii în prima săptămână?
Când apar simptomele sarcinii cel mai devreme? Care sunt cele mai importante semne ale sarcinii? Formsante.com a răspuns acestor întrebări despre sarcină!
Ce simptome apar in prima saptamană de sarcină?
Cum să detectăm simptomele sarcinii cel mai devreme? Medicul ginecolog, Derya Kapti, de la Spitalul de Ginecologie Medical Park Ordu a afirmat că simptomele sarcinii sunt dificil de observat în prima săptămână, intrucat simptomele sarcinii apar de obicei după a 4-a săptămână:
"Cele mai cunoscute simptome ale sarcinii sunt întârzierea perioadei menstruale, greasa si vărsăturile. Dar nu toate femeile au aceleasi simptome. Urinarea frecventă, slăbiciunea, sensibilitatea sânilor, sângerarea, umflarea, sensibilitatea la miros si pofta sunt printre simptomele sarcinii.", a spus medicul ginecolog Derya Kapti. Aceasta a explicat cele 8 simptome importante ale sarcinii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cele mai importante simptome de sarcină! Iată cele mai importante 8 semne ale sarcinii:
1. Întârziere în perioadei menstruale
2. Greata
3. Urinare frecventă
4. Slăbiciune, oboseală, dorința de a dormi tot timpul
5. Sensibilitatea sânilor
6. Sângerări ușoare
7. Umflături
8. Sensibilitate la miros și pofte
Întârziere în perioadei menstruale
Întârzierea menstruației este unul dintre primele simptome pe care femeile însărcinate le observă despre sarcină. La femeile a căror întârziere menstruală depășește o săptămână, se poate efectua un test de sarcină pentru a avea o idee mai clară despre sarcină. Dacă rezultatul testului este pozitiv, ar trebui consultat un medic, apoi efectuate teste care să ofere rezultate exacte și ulterior urmărirea sarcinii.
Greata
Greața începe să apară imediat după întârzierea menstruației.
Urinare frecventă
În timpul sarcinii timpurii (de obicei două până la trei săptămâni după concepție), există o dorință foarte frecventă de a urina.
În primele trei luni, volumul în creștere al uterului și modificările funcțiilor renale sunt principalul motiv al acestui simptom. Modificările hormonilor sunt, de asemenea, cauza creșterii cantității de urină. În plus, organismul are mai mult volum de sânge în timpul sarcinii și productivitatea rinichilor crește. Astfel, este benefic și în ceea ce privește un proces sănătos de sarcină, deoarece corpul este curățat mai repede de toxine.Slăbiciune, oboseală, dorința de a dormi tot timpul
Slăbiciunea și oboseala sunt printre cele mai frecvente plângeri în timpul sarcinii. Oboseala, oboseala și slăbiciunea, care sunt mai frecvente în primele luni de sarcină, apar cu efectul relaxant al progesteronului, unul dintre hormonii sarcinii, asupra tuturor mușchilor corpului. Oboseala începe de obicei în a 6-a săptămână. Există, de asemenea, cei care se referă la aceasta drept „boală de dimineață”; totuși, puteți voma sau vă puteți simți slăbit în orice moment al zilei. Această slăbiciune nu poate veni doar cu vărsături. S-ar putea să vă simțiți rău. Hormonii sarcinii vă pot face, de asemenea, să vă simțiți obosită și emotivă.
Sensibilitatea sânilor
Sensibilitatea la atingere a sânilor incepe la scurt timp după depistarea sarcinii. Această sensibilitate și durere pot fi mai frecvente, mai ales la nivelul mameloanelor. În plus față de sensibilitatea sânilor, se poate observa și întunecarea mameloanelor. Aceste zone se pot extinde în câteva săptămâni după fertilizare. Sfarcurile pot deveni mai dure și erecte. Este posibil să vedeți si modificări de culoare pe pielea dumneavoastra.
Sângerări ușoare
Unele femei pot prezenta sângerări vaginale ușoare cu o creștere a hormonilor. Crampele ușoare pot fi resimțite împreună cu aceste sângerări care apar roz deschis sau maro în lenjerie. Se crede că aceste sângerări apar la începutul sarcinii.
Umflături
Datorită muncii lente a intestinelor datorită efectului hormonului progesteron în timpul sarcinii, se observă umflarea în abdomen și încetinirea intestinelor.
Sensibilitate la miros și pofte
Pofta pe tot parcursul sarcinii este destul de normală și se datorează modificărilor nivelului hormonal. În ceea ce privește pofta, nu există nici o relatare a ceea ce doriți. Când vine vorba de poftă, îți dorești mai mult unele alimente, dar poate că nu vrei deloc altele. La unele femei, poftele pot fi observate chiar înainte de întârzierea menstruală. Motivul este că estrogenul, care este secretat în exces de placentă, crește gustul și mirosul. Acest lucru duce la creșterea poftei și a greaței cu ușurință din cauza mirosurilor urâte. Unul dintre simptomele observate în timpul sarcinii, pofta este frecventă.
Simptome precum acestea pot cauza diferite probleme fizice și psihologice mamei însărcinate în timpul perioadei lungi de sarcină, care durează aproximativ 40 de săptămâni. Pentru a avea o sarcină confortabilă, puteți face mici schimbări în viața de zi cu zi. Puteți petrece acest proces confortabil consumând o dietă regulată și echilibrată, dormind, renunțând la fumat dacă fumați, consumând 3 litri de apă pe zi, exerciții fizice regulate și mers pe jos.