Cele mai importante modificări privind pensiile. Toți pensionarii trebuie să știe aceste lucruri

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 02 oct 2022, 03:50

Modificări privind pensiile în 2022

Sursa: PixaBay

Procedurile de acordare a pensiilor și sumele alocate acestei sume de venit din partea statului suferă câteva modificări în 2022. Pe lângă acestea, se implementează și alte schimbări din punct de vedere al pensiilor pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.

Anul 2022 vine cu modificări legislative care vizează mai multe domenii de interes. Printre acestea se numără și pensiile, care vor suferi câteva schimbări privind alocarea și bugetul acestora. Iată ce se întâmplă cu pensiile și ce informații ar trebui să cunoască toți pensionarii despre acestea:

Ce modificări suferă procesul de acordare al pensiilor în noul an

În primul rând, acordarea talonului mov de pensii se va putea procura în format electronic, prin e-mail, de către orice pensionar care cere acest lucru la Casa Națională de Pensii Publice, potrivit unei legi

în acest sens, care a intrat în vigoare în luna noiembrie a anului 2021. Cu toate acestea, cererea efectivă nu se va putea face decât după modificarea normelor de aplicare a legii pensiilor care are ca termen limită luna februarie a anului 2022.

O altă modificare constă în faptul că persoanele ale căror pensii au fost stabilite și acordate în mod eronat de către casele de pensii ale fiecărui județ vor putea să își folosească dreptul de recuperare a banilor pierduți.

Legea conform căreia se pune în aplicare acest drept a devenit imprescriptibilă din luna aprilie.

Citeste si: Când își vor primi românii pensiile în ianuarie 2022. Șeful Casei de Pensii a dat vestea

Pe lângă acestea, până la intrarea în vigoare a legii 127/2019 la data de 1 septembrie 2023, românii vor mai avea ocazia de a-și umple golurile din cadrul vechimii de muncă necesare pentru stabilirea pensiei aferente fiecărei persoane.

O altă modificare prezintă faptul că persoanele cu dizabilități vor putea beneficia de dreptul de pensionare mai rapidă. Astfel, toți angajații care suferă de un handicap grav, accentuat sau mediu se vor putea pensiona mai devreme, indiferent de momentul la care aceștia au căpătat dizabilitatea. Această schimbare a fost făcută cu scopul de a fi întocmai cu o decizie a Curții Constituționale a României, care prevedea, începând cu 2018, eliminarea pensionării mai grăbite datorate existenței handicapului înainte de asigurarea în sistemul pensiilor de stat.

O nouă modificare prevede faptul că cererile de pensionare ale tuturor persoanelor care au stagii de cotizare fie în România, fie în orice stat membru al Uniunii Europene, nu pot fi respinse de casele de pensii din fiecare județ în baza motivului că instituțiile omologate nu au transmis formularul european standard de legătură, numit E205.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mai mult decât atât, începând cu 2022, persoanele care lucrează în termocentralele pe bază de cărbune se vor putea încadra în categoria celor care desfășoară muncă în condiții speciale. Astfel, aceste persoane care au lucrat în asemenea condiții începând cu 1 aprilie 2001 vor beneficia de acordarea a șase luni la vechimea de muncă pentru fiecare an în care au desfășurat această activitate, având astfel posibilitatea de pensionare mai rapidă.

O altă schimbare constă în faptul că personalul profesionist operativ de intervenție al ambulanței nu va beneficia de pensionarea mai rapidă din cauza lipsei majore a acestui tip de personal în România. Cei ce lucrează pentru serviciile de ambulanță vor putea abia în anul 2023 să se pensioneze la vârsta de 57 de ani.

Citeste si: Veste uriașă pentru pensionari. Vor putea beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor. Când se aplică măsura?

Pe lângă toate acestea, anul 2022 mai vine cu o modificare ce îi privește pe toți pensionarii, anume posibilitatea de transmitere a actelor necesare obținerii banilor acumulați în conturile pensiilor facultative și posibilitatea semnării documentelor de aderare pentru pensiile private și facultative, ambele prin intermediului internetului. Astfel, noua modificare vine în ajutorul pensionarilor cărora le este greu să se deplaseze fizic direct la administratorul fondului de pensii facultative.

Se măresc pensiile în 2022

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat în luna decembrie a anului 2021 că a fost semnată Ordonanța de Urgență prin care în noul an se vor mări toate pensiile și alocațiile din România și se va acorda cea de-a 13-a indemnizație dedicată persoanelor care suferă de vreun handicap: „Am semnat OUG pentru majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale. Ea a plecat pe circuit, pentru avizările interministeriale. Trebuie să treacă și prin CES, deși avizul e consultativ(...) Am semnat OUG de mărire a alocațiilor și de a da a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități. Trebuie să parcurgă același traseu”, a declarat Ministrul Muncii pentru România TV.

Astfel, în urma intrării în vigoare a noii ordonanțe semnate de Marius Budăi, punctul de pensie va crește de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, pensia minimă mărindu-se de la 800 la 1.000 de lei. Alocațiile pentru copiii cu vârsta până în doi ani va crește la 600 de lei pe lună, iar cea pentru minorii până în 18 ani va ajunge la suma de 243 de lei pe lună.

 

Sursă: romaniatv.net