Anul 2022 aduce diferite modificări fiscale care vizează mare parte din populația României. Cele mai importante dintre acestea constau în majorarea salariului minim pe economie, creșterea alocațiilor și mărirea punctului de pensie. Din punct de vedere al schimbărilor ce vizează veniturile pensionarilor, se fac și câteva modificări ce privesc Pilonul II de pensii.
Una dintre cele mai importante schimbări se află în conformitate cu adoptarea legii privind plata pensiilor în Pilonul II.
Modificări privind Pilonul II de pensii
Una dintre cele mai importante modificări ale Pilonului II de pensii constă în plata în ture a acestuia. Conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la nivelul Ministerului Muncii, plata pensiilor pentru Pilonul II s-ar face doar în 12 tranșe egale, achitarea integrală a sumei aferente fiind posibilă doar în anumite cazuri foarte bine întemeiate.
Conform legislației în vigoare, participanții pentru pensiile private și moștenitorii acestora pot primi în prezent plata din partea fondurilor de pensii atât sub forma unei plăți integrale, cât și a unor tranșe egale pentru o durată ce nu trebuie să depășească 5 ani. Aproape de sfârșitul anului 2021, Asociația pentru Pensiile Administrative Private din România (APAPR) declara că Pilonul II și Pilonul III de pensii private au realizat plăți ce depășesc suma de un miliard de lei, pentru circa 115.000
Citeste si: Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre desfiinţarea pensiilor speciale: "Toate vor fi pe contributivitate"
Sarcina fiscală pentru veniturile încasate în urma pensiilor private constă într-un impozit pe venit în valoare de 10%, ce se aplică tuturor sumelor care depășesc o bază impozabilă de 2.000
Condiții necesare plății pensiilor private
Fondurile de pensii ale Pilonului II și Pilonului III, adică pensiile private, fac plăți doar persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
1. Decesul participantului. În cazul în care participantul trece în neființă, moștenitorii legali ai acestuia, sau moștenitorii menționați în testament devin beneficiari și pot revendica activul participantului. În cazul Pilonului II, moștenitorii care beneficiază de asemenea de pensii private pot primi sumele prin intermediul unui virament bancar. Persoanele moștenitoare care nu reprezintă participanți beneficiază în mod direct de suma aferentă. Pentru Pilonul III, moștenitorii sunt nevoiți să completeze o cerere și să depună documentele necesare pentru a putea beneficia de activul participantului decedat.
2. Invaliditatea participantului. Dacă participantul devine invalid din punct de vedere medical, plata aferentă se face doar în urma dovedirii unei decizii specializate care să ateste handicap de gradul 1 sau 2, reprezentând incapacitatea de a-și continua munca.
3. Pensionarea participantului. Participanții pilonului II pot revendica activul personal în contul de pensie privată în cazul în care ating limita de vârstă necesară pensionării din punct de vedere al legislației în vigoare. În cazul Pilonului III, toți pensionarii care au împlinit vârsta de 60 de ani își pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă personală.
Citeste si: Schimbări majore în sistemul de pensii private obligatorii. Sunt vizați 5 milione de pensionari
Pilonii tuturor pensiilor și ce înseamnă aceștia
În 2007, România a introdus un sistem de pensii private sub recomandarea și atenta supraveghere a Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. Astfel pensiile din țară pot fi împărțite în trei piloni diferiți, aplicabili doar în anumite situații. Iată care sunt aceștia și ce înseamnă fiecare:
- Pilonul I – sistemul public de pensii, aferent tuturor locuitorilor care beneficiază de venituri din partea statului în urma pensionării.
- Pilonul II – fonduri de pensii private obligatorii, susținute prin intermediul contribuției de asigurări sociale plătită de toți locuitorii României. În acest caz, această contribuție este direcționată către fondurile private de pensii, care sunt bazate pe acumularea și investirea continuă a acestor sume de bani. Pilonul II reprezintă o proprietate privată a tuturor cetățenilor, iar în prezent, 3,75% din cota totală de 25% de CAS este virată în conturile beneficiarilor Pilonului II, în număr de aproximativ 7 milioane de români.
- Pilonul III – fonduri de pensii private facultative, care funcționează asemănător cu cele aferente Pilonului II, dar a căror contribuții nu sunt redirecționate către bugetul public, ci sunt plătite în mod voluntar de angajați și angajatori. În prezent, aproximativ 450.000 de români contribuie la acest tip de pensie suplimentară.
Sursă: hotnews.ro, alephnews.ro