Cele mai importante tipuri de materiale electrice și rolul lor

Author: Oana Picerea

Te-ai întrebat vreodată care este rolul dozelor electrice? Sau ce elemente dintr-un circuit electric preiau informațiile electrice de la senzori? Sau cum sunt protejate diferite componente dintr-un circuit electric de factorii externi sau de accesul persoanelor neautorizate? În acest articol vom discuta pe larg despre câteva din cele mai comune, dar și mai importante tipuri de materialele electrice și care sunt funcțiile lor într-un sistem.

Pentru o montare sigură și corectă a instalației electrice, nu sunt suficiente doar un set de cabluri conductoare de curent, ci și de doze electrice, conectori sau tablouri metalice care să asigure integritatea circuitului și care sunt numite la comun, materiale electrice. Astfel de materiale pot fi cumpărate în seturi, sau separat, din magazine de specialitate ca de exemplu, https://eldepo.ro.

Eldepo este o companie importatoare și distribuitoare de accesorii pentru sisteme de securitate, înființată în anul 2008, în portofoliul căreia electricienii pot găsi o gamă largă de produse ca de exemplu: sisteme de detecție și alarmare, acumulatori și surse de alimentare, cabluri și materiale electrice, sau dulapuri metalice.

3 Tipuri de materiale electrice

#1 Doze electrice

Pe scurt, dozele electrice sunt niște puncte de ramificație sau un noduri de la nivelul unui circuit. Aceste doze electrice funcționează pe baza uneia din legile lui Kirchhoff care spune că în vederea conservării sarcinii electrice de la nivelul nodului, suma tuturor curenților care intră în nodul respectiv trebuie să fie egală cu suma curenților care ies din curent. Pentru ca un punct din circuit să poată fi numit nod, este obligatoriu ca acesta să fie format din cel puțin trei conectoare.

Dozele electrice asigură continuitatea cablurilor și pot fi modulare, de legătură sau de derivație. O doză derivație de exemplu, are rolul de a asigura etanșeitatea circuitului și protecția sa. Ca aspect, dozele de derivație arată ca niște cutii de conexiuni și sunt fabricate din plastic electroizolant, permițând intrarea și ieșirea cablurilor care trec prin interiorul lor.

#2 Conectori electrici

Conectorii electrici pot fi de tip masculin-feminin, dar și sub forma unor diferite terminale cu ochi, furci sau bucșă. În alegerea celor mai potriviți conectori electrici, trebuie acordată o atenție deosebită secțiunii transversale a firului și materialului din care a fost fabricat terminalul respectiv, dar și de dimensiunea găurii pentru șurubul care urmează a fi folosit, în cazul conectorilor de tip ochi sau inel.

Pentru eficiență maximă, în cadrul unui circuit electric, se recomandă utilizarea unor conectori rapizi, cu filete universale, cu utilizări multiple. Din magazinul online Eldepo, se pot achiziționa conectori de cea mai bună calitate, la pachet individual sau într-un set conectori electrici pentru diferite aplicații.

#3 Tablouri metalice cu contrapanou

Într-un circuit electric, rolul de protecție a dispozitivelor de factorii externi și accesul persoanelor neautorizate revine unor construcții de metal, sub formă de cutii, denumite tablouri metalice cu contrapanou. Pentru o rezistență sporită în timp, acestea se vopsesc cu vopsea în câmp electrostatic și pe lângă asigurarea integrității circuitului electric, mai contribuie și la o instalare facilă și rapidă a diferitelor dispozitive electrice.

În cadrul unui tablou metalic cu contrapanou se pot instala diferite componente precum surse de alimentare sau alimentatoare. Ambele sunt esențiale pentru sistemele de supraveghere video și nu numai și pot fi achiziționate tot din magazinul online Eldepo, la fel ca și diferite modele de panouri metalice cu contrapanou.

De ce să cumperi de la Eldepo materialele electrice de care ai nevoie?

Pentru compunerea unui circuit complet, materialele electrice de o calitate superioară sunt absolut esențiale. Pe de altă parte, la fel de importantă este și diversitatea lor deoarece, cu toate că funcțiile pe care le îndeplinesc materialele electrice de același fel sunt similare, fiecare produs are anumite particularități. Mai mult, contează enorm și garanția producătorului, care în cazul majorității bunurilor din magazinul Eldepo.ro este de 12 luni. De asemenea, nu în ultimul rând, este important și prețul care nu reprezintă principalul criteriu de selecție, dar face diferența dintre două magazine cu aceleași produse, dar care costă diferit.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.