De aici a pornit actualul sistem complex de omologare a recordurilor prin Guinness World Records, publicarea cărții devenind anuală. Cartea recordurilor este recunoscută la nivel internațional și apreciată de public. De fapt, cartea a stabilit și un record: cea mai vândută serie de carte ce deține drepturi de autor. Exceptând Biblia, Cartea Recordurilor este cea mai cunoscută carte la nivel global.
România a ajuns în Cartea Recordurilor prima dată abia în 1986 și a adunat apoi zeci de recorduri.
Se poate spune că acest sistem al recordurilor este nu doar o recunoaștere a performanței (în cazul sportivilor de exemplu) și nici doar sursă de divertisment (foarte multe recorduri amuzante), ci un mecanism prin care se
Foarte multe dintre recorduri se bazează însă pe viteză, pe timp scurt. Altfel spus, măsurarea timpului face posibilă omologarea unor recorduri mondiale. Avem și la această categorie un record românesc, din categoria sportului: cel mai lung meci de baschet din lume, care a durat 80 de ore (a început pe 2 august 2007 la ora 11:00 și s-a terminat pe 5 august, la ora 19:00).
Despre timp sunt mai multe feluri de recorduri. Avem cel mai longeviv om din lume (Kane Tanaka din Fukuoka, Japonia, confirmată pe 9 martie 2019 ca cel mai în vârstă om în viață, la 116 ani), dar și cel mai rapid om (Usain Bolt, cu 100 metri alergați în 9,58 secunde). Viteza sa medie a fost de 37,57 km/h, cu un maxim atins de 44 km/h.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Interesant este și un record românesc aparte: Mugur Isărescu este oficial, încă din anul 2009, guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei bănci centrale (iar recordul pare să fie păstrat și în viitor, căci Isărescu a primit recent cel de-al 7-lea mandat la ședia BNR).
Unele recorduri bazate pe viteză pot fi și amuzante. Spre exemplu, Terry Burrows din Marea Britanie a curățat cel mai rapid geamurile unei clădiri la o competiție specializată în anul 2009 și deține acum în mod oficial acest record, cu 9,14 secunde. Și produsele concepute și fabricate de oameni pot deține recorduri în Guinness World Records. Este cazul unor imprimante Hewlett-Packard, care în 2012 au printat color 500 de pagini în 7 minute și 19 secunde. Cel mai rapid pat mobil atinge viteza de 135 km/ h, iar cea mai rapidă toaletă motorizată ajunge la 85.6 km/h (record realizat evident de un instalator). Alt record inedit: în 2009, Georges Christen din Luxemburg a cărat în doar 6,57 secunde o masă cu greutate deasupra (o femeie), masă pe care a ținut-o cu dinții.
Smartphone-urile și chiar multe modele de ceasuri bărbătești și ceasuri de damă au funcții de cronometru, astfel încât oricine se poate antrena pentru viitoare recorduri mondiale. Trebuie doar imaginație și eventual ceva abilități (nu obligatorii, după cum se poate vedea în cazul multor recorduri la care de fapt nu se gândise nimeni anterior).