Cele mai intalnite 3 tulburari de somn la persoanele adulte

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 04 iul 2018, 10:29

Tulburarile de somn afecteaza calitatea vietii, atat la birou cat si in relatiile cu alte persoane, in orele de dupa program.

Stresul, anxietatea sau scaderea randamentului reprezinta doar 3 dintre multiplele consecinte pe care tulburarile de somn le atrag. Care sunt acestea si cum se pot rezolva problemele de somn la persoanele adulte, aflam impreuna din randurile de mai jos. De asemenea, daca vrei sa stii cum poti trata incapacitatea de a adormi, de a ramane adormit, sau de a ramane in starea de veghe, citeste pana la final acest articol. 

1. Narcolepsia 

Narcolepsia reprezinta incapacitatea unei persoane adulte de a pastra o stare de veghe, aceasta tulburare caracterizandu-se prin slabiciunea muschilor, paralizie de somn sau halucinatii. Aceste stari de somnolenta incontrolabila pot aparea oricand, de aceea, este recomandata vizita la medicul specialist, pentru un diagnostic precis. In cazul in care simptomatologia nu descrie clar cauza aparitiei simptomelor mai sus amintite, se recomanda realizarea unui EEG (electroencefalograma). Tratamentul pentru narcolepsie se bazeaza pe medicamente precum amfetamina, dextroamfetamina, metilfenidatul, modafinilul şi pimolina, insa dozele trebuie ajustate astfel incat sa previna reactiile adverse. 

2. Hipersomnia 

Hipersomnia este caracterizata prin cresterea cu 25% a duratei de somn, iar daca aceasta tulburare apare in adolescenta sau tinerete, poate prevesti chiar aparitia narcolepsiei, despre care am discutat putin mai sus. La persoanele adulte insa, hipersomnia poate sugera aparitia unei afectiuni pulmonare sau cardiace, a unei encefalite, sau chiar a unei tumori cerebrale. In cazul in care se observa o crestere alarmanta a duratei de somn, stare ce se intinde pe parcursul a mai multor saptamani, se recomanda vizita de urgenta la medicul specialist. 

3. Insomnia 

Insomnia este poate cea mai cunoscuta afectiune a somnului, fiind caracterizata printr-un ciclu defazat al orelor de somn, cu implicatii majore asupra tonusului mental sau asupra randamentului la locul de munca. Cauzele pot fi: anxietatea, frica, depresia sau pur si simplu senzatia de lipsa a oboselii. In cazul in care se stabilieste faptul ca insomnia este determinata de o alta afectiune, vindecarea acestei tulburari de somn poate fi un efect al tratarii acelei conditii medicale. 

Tratamentul cu lumina stralucitoare este de asemenea preferat, in cazul in care pacientul este diagnosticat cu insomnie cronica. Persoanele adulte ce au fost diagnosticate cu aceasta tulburare de somn si sunt supuse acestui tip de tratament, vor fi expuse in anumite momente la lumina intensa, pentru resetarea ceasului biologic. Este un tratament cu sanse reale de reusita mai ales in cazul persoanelor care calatoresc si sunt afectate de schimbari bruste de fus orar. 

Perne ortopedice pentru tulburari de somn

Anumite tulburari de somn precum insomnia pot fi ameliorate si cu ajutorul pernelor ortopedice. Aceste produse de tehnica medicala sunt special realizate pentru a asigura o pozitie corecta, in timpul orelor de somn, absorbind punctele de presiune resimtite la nivelul lombar. Ideale pentru relaxare si somn, pernele ortopedice cu spuma de memorie ofera sustinere si confort, pentru o odihna mult mai buna. Astfel de produse, precum pernele ortopedice de la catenapascupas.ro, sunt ergonomice si pot fi folosite atat acasa, cat si in avion sau atunci cand pacientii dorm in camere de hotel. 

 

Taguri: