Cele mai mari 5 provocări atunci când faci Crăciunul cu copiii și cinci soluții bune!

Autor: Diana Tilă

Crăciun fericit cu râsete și obraji îmbujorați, ascultând povești alături de Moș Crăciun! Așa este Ajunul Crăciunului cu copiii mici…cel puțin în reclamele de la TV. Pentru că în realitate trebuie să cumperi cadourile potrivite, meniul trebuie să fie pe gustul copiilor, cât și adulților, când toată lumea servește friptura, cel mic vrea să doarmă sau se plictisește și așa mai departe.

Întregul scenariu de Crăciun se poate dovedi a fi o afacere agitată și stresantă. Iată cinci provocări tipice pe care multe familii cu copii le întâmpină în Ajunul Crăciunului și cinci soluții ce pot fi de ajutor.

1. Cum evit ca copilul meu să desfacă darurile înainte de Ajunul Crăciunului?

Trebuie să-ți cunoști copilul și să știi dacă se descurcă să se abțină în a se uita la cadourile de sub brad pentru o zi întreagă. Trebuie să-ți aranjezi Ajunul Crăciunului în funcție de abilitățile copiilor – fără, totuși, să elimini complet tradițiile. Înainte ca copilul tău să împlinească patru ani, cel mai bine este să nu pui pachetele sub brad până nu trebuie să fie desfăcute. Numai de la vârsta de patru ani un copil poate înțelege conceptul de a primi cadouri după ce am mâncat sau la un anumit moment. În orice caz, până la vârsta de șase ani, copilul poate înțelege că sunt cadouri sub brad și că nu trebuie desfăcute până la un anumit punct.

2. Ce se întâmplă dacă copilul meu plânge și este nefericit din cauza darurilor?

Mai presus de toate, ai grijă să nu pui ștacheta de Crăciun prea sus. Este posibil să fi avut cadouri mai scumpe în anii precedenți, rezultând o presiune mare a așteptărilor. Sau poate că copilul tau este mai sensibil sau poate are trăsături perfecționiste, și nu poate să înțeleagă de ce cadoul nu este cel potrivit. Prin urmare, plânsul și furia sunt rezultatul doar a unei mici abateri a aspectului sau conținutului cadourilor de Crăciun în raport cu ceea ce și-a dorit.

Acest lucru poate declanșa un cerc vicios, deoarece voi, ca părinți, sunteți dezamăgiți de lipsa de bucurie și recunoștință a copilului, ceea ce este atât de important pentru experiența succesului parental. Ajunul Crăciunului se poate sfârși astfel într-un adevărat haos cu copii care plâng și părinți nefericiți. Dacă cel mic poate să înțeleagă, vorbește cu el, chiar din timp și oferă-i așteptări realiste și nu-i oferi speranțe false. Și pentru că acest Crăciun, care este într-o criză economică pentru toată lumea, să fie unul reușit, îți recomandăm jucării și jocuri Piciolino. Vei avea prețuri bune și o gamă diversificată de unde să alegi.

În orice caz, nu te ajută cu nimic să cerți copilul. Dacă copilul tău de trei ani începe să plângă dezamăgit din cauza unui cadou, tu, ca adult, trebuie să mulțumești pentru cadou, în numele copilului tău. Nu trebuie să începi să-ți ceri scuze și să explici, și nu trebuie să-ți fie rușine.

Mai mult decât atât, nu te poți aștepta ca copilul tău să poată mulțumi pentru un cadou de care nu a fost mulțumit până când copilul împlinește cinci sau șase ani. La acea vârstă, în schimb, poți începe să-ți antrenezi copilul să mulțumească pentru un cadou, chiar dacă acesta nu este cel potrivit.

3. Cum evit să am un copil obosit în Ajunul Crăciunului?

Dacă Ajunul Crăciunului este organizat cu calm de dimineață, copilul tău poate rezista mai mult. Dar dacă trebuie să reușești să participi la o mulțime de evenimente și cel mic trebuie să te însoțească, atunci este greu pentru copilul tău să facă față. Dacă evenimentul are loc la tine acasă, organizează un colț pentru copilul tău și cei ai invitaților, unde să se joace și să deseneze, astfel încat să nu se simtă obosiți și plictisiți.

De asemenea, până începe petrecerea, recomandăm măcar o oră de odihnă în timpul zilei. Atât pentru părinți, dar mai ales de dragul copiilor, acest lucru poate preveni ca micuții să fie obosiți când sosește în sfârșit Ajunul Crăciunului.

4. Cum îi împiedicăm pe copii să se streseze din cauza prea multor cadouri?

Dacă un copil primește mult prea multe cadouri, nu va fi în beneficiu nimănui. Ar putea fi o idee bună să stabilim niște reguli pentru ca lucrurile să nu o ia complet razna cu cadourile. De obicei sunt mai mult decât suficiente două cadouri de la fiecare pentru copii.

Părinții ar trebui să se gândească dacă a oferi multe cadouri scumpe în Ajunul Crăciunului este o modalitate de a compensa o mulțime de alte probleme. Pe scurt, cadourile cumpără îngăduință pentru o conștiință vinovată. În plus, dacă copilul verișoarei tale ai primit o mulțime de cadouri, asta nu trebuie să însemne o presiune pentru tine. Tu ai socotelile tale și nu trebuie să te lași influențat și nici să te simți vinovat de posibilitățile tale.

5. Cum reușesc să vorbesc cu oaspeții adulți în Ajunul Crăciunului?

Nu poți să faci asta constant. Cel puțin nu fără întreruperi în timp ce copiii sunt treji. Te vei trezi cu întrerupere a conversației adulților de către cel mic. Tipul de parenting cu care nu ai avut succes în alte zile oricum nu va da roade în această noapte specială. Ai 364 de zile să-ți antrenezi copilul să nu întrerupă. Ajunul Crăciunului nu este ziua în care să faci astă însă.

Oricum conversațiile cu adulți cu adevărat profunde ar trebui să aibă loc atunci când copiii au adormit. Ajunul Crăciunului este petrecerea copiilor și, ca în multe alte relații, când vine vorba de copii mici și de părinți, nevoile copiilor sunt cele care guvernează, mai ales când sunt încă mici. Când vor mai crește, lucrurile se vor schimba…deci nu trebuie decât să ai răbdare.