Din punct de vedere economic, România a trecut printr-o mulțime de schimbări de la începutul anului 2022 și până în prezent. Conform informațiilor oficiale, inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie, iar cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la energie, dar și în industria alimentară.
Inflația a crescut de la începutul anului, ajungând până 13,8% în luna aprilie
Institutul Naţional de Statistică a anunțat că, în luna aprilie 2022, rata anuală a inflației a ajuns la 13,8%, aceasta înregistrând o creștere comparativ cu luna aprilie a anului trecut.
„Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%.”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit digi24.ro.
Datele arată că în luna aprilie, România are cea mai mare creștere a inflației din Europa. Cu toate acestea, salariile au crescut cu 10%, lucru care ar putea face ca modificarea prețurilor să nu se mai simtă atât de puternic în buzunarul românilor.
„Inflaţia este ridicată în țările ECE, România raportând o creştere a IPC (Indicele Preţurilor de Consum) în aprilie de 13,8% raportat la anul trecut şi o creştere lunară de 3,7%, ambele mult mai mari decât se aștepta guvernul de la Bucureşti. Având în vedere că cele mai recente date privind salariile din februarie în România arată că veniturile salariale cresc cu un ritm mai mare de 10%, poate că această creştere a inflaţiei nu mai pare la fel de alarmantă, dar rămâne totuși cea mai amplă creştere a inflaţiei pe care am văzut-o oriunde în Europa Centrală şi de Est sau în Europa dezvoltată”, este de părere John Hardy, șeful analizei Forex, Saxo Bank, conform zf.ro.
Specialiștii sunt de părere că nivelul inflației de 13,8% în luna aprilie reprezintă un record, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 18 ani.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cele mai mari scumpiri din anul 2022
De la începutul anului 2022, România a raportat scumpiri atât în sectorul energiei, cât și la alimente sau combustibili.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat că mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%. Cele
Scumpirile la alimente au fost resimțite de cumpărători, coșul zilnic având un preț mai ridicat în 2022. Astfel, cartofii s-au scumpit cu 40%, uleiul cu 38%, iar făina, mălaiul și pâinea cu 20%.
Inclusiv prețul benzinei și motorinei s-a modificat, combustibilii scumpindu-se cu aproape 36%.
Toate aceste scumpiri i-au determinat pe cei din coaliția de guvernare să gândească un set de măsuri prin care să vină în sprijinul tuturor celor grav afectați și care au venituri foarte mici, astfel că a fost lansat Programul Sprijin pentru România prin care vor fi protejați românii care fac parte din categoriile vulnerabile.